пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

 


В музеї нова виставка.

В КЗ «Музей  історії міста Козятин»   відзначили День  прапора України і прийдешній День незалежності виставкою світлин «Козятин давній і сучасний».



В програмі заходу    історична подорож завдяки копіям  давніх світлин із фондів музею і зображенням цих споруд та вулиць сьогодні. У музеї  представлено 44 фото , а це 22  відомі і не знайомі сучасникам обєкти  міста Козятин. Захід розпочався з пісні відомого в Козятині співака авторства Віктора Огородника на слова його батька Олександра Огородника «Місто Козятин».



 Представляли фото  ї гостям директор музею Лілія Макаревич і керівник районної Національної  спілки краєзнавців, відомий громадський діяч, історик, пошуковець, дослідник , автор книги про земляка Тимоша Падуру (1801-1871) під назвою  «Стежками Тимка Падури» Микола Купчик.










                                       



 Він зробив екскурс  в історичну минувшину міста  і  познайомив гостей з цікавими новими історичними матеріалами з приводу будівництва нашого вокзалу. Серед присутніх були мешканці міста  залізничників - історики, учні та представники Козятинського МВПТУ залізничного транспорту, поважні мешканці міста , фотографи,  активні збирачі музейного фонду, які кожен в свій час передали до музею цінні сімейні реліквії, поціновувачі історії міста .











Присутніх зацікавили мало відомі стародавні листівки зі старою пожежною каланчою,  приміщення якої  збереглося біля скверу до цього часу. Незвичний вигляд  ресторанної зали міста  з легендарною  бронзовою шедевральною люстрою. ЇЇ мали вивезти під час фашистської окупації , але  була знайдена у порту й  готова до відправки морем. Тепер вона красується, зі слів мешканців міста, в Одеському оперному театрі.




Вперше гості побачили 6 мало відомих світлин містечка Козятин авторства  фотографа-любителя  інспектора  Південно-Західної  залізниці  Івана Приходька  (1885-1961). Їх зберегли п’ятеро нащадків уродженця Козятина , внуки Сергій та  його дружина Людмила , Ольга і Віра,  Олександр та Тетяна Приходьки .  Вдячні , що  поділилися з нами  не відомими до цього часу зображеннями вулиць міста,  церкви, костелу, водокачки, водогонної вежі .



Окрім фото, дідусь захоплювався написанням п’єс,  творив вірші українською та російською мовами, взагалі володів чотирма мовами, випускав в нашій Козятинській типографії поетичні листівки, гуморески.   Був одружений на  дівчині Марії Валент і(1883-1972)  італійського походження. Є автором посібника, випущеногоу 1907 р. для фотографів- любителів ««Новейшее краткое руководство по фотографии. Специально для начинающих любителей», видана в Козятині 1908 р.






Під час заходу одна із гостей, мешканка міста  Ірина Ільченко вручила музею подарунок – двійко ікон - образів, під склом , обрамлених фольгою, штучними квітами- Ісуса Христа та  Матері Божої, ймовірно ,  вінчальні образи. Належали вони родині Бориса Бідрашко. Відомо, що господар ікон учасник бойових дій у другій світовій війні і є учасником визволення міста Козятин від фашистської окупацї. Також пані Ірина передала 2 керамічні розписані  в українському стилі  тарілки - одна настінна, як сувенір , а друга дуже давня, належала рідні   чоловіка Юрія – Заяць. Щиро вдячні за дари.










   На заключення чудову пісню Олега Вінника «Перлина Україна» подарував присутнім молодий  наш співак Карім Шахін. Він з честю  представляв наше місто і країну на   інтегрованому  Міжнародному конкурсі - фестивалі у Грузії і зайняв почесне друге місце  разом з Олександрою Омельчук та Ніколіною.





 Дякуємо краєзнавцю, пошуковцю, досліднику і історику за надані історичні матеріали. Також нашому земляку Дмитру Дахно за світлини, якими ділився з нами і мережі . 

Щиро вдячні всім, хто завітав до нас на свято. Будьте здорові і Богом благословенні.Миру ВАМ..

Запрошуємо відвідати виставку. Музей працює щоденно, крім вихідних  з 09.00 до до 17.00. вул Грушевського . 15.

Директор КЗ «Музей історії міста Козятин » Лілія Макаревич






Немає коментарів:

В КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування музейного фонду

В  КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування  музейного фонду новими надходженнями документів, світлин, предметів ...