четвер, 14 грудня 2023 р.

В КЗ "Музей історії міста Козятин " Козятинської міської ради нові надходження.

 В КЗ "Музей історії міста Козятин " Козятинської міської ради нові надходження.









Нещодавно до фондів музею передали дві картини. Це подарунки від художників , які зберігалися у родині Валентини Пантелеївни Панчишної. На ватмані акварелллю пастельних тонів під склом у дерев'яній рамі зображено чарівний морський пейзаж, а зі звороту напис "Валентині Пантелеївні від художника Лещука С. А. 01.06.1992 р. Підпис митця ".
Інша картина на картоні олійними фарбами, де зображено православний храм з прихожанами біля нього. Автор полотна Іван Обручов,про що свідчить напис зі звороту . Автор картини працював в житлово - комунальній сфері і брав активну участь своїми творчими роботами в виставках образотворчого мистецтва.
Відбулася вона у 1992 році в Козятинському районному будинку культури. Цю історичну споруду, згідно архівних документів , просив побудувати , як ілюзіон "Експрес", тобто кінотеатр, у 1915 р. заможний громадянин містечка залізничників Грінберг. Більшовики у 1921 р. ілюзіон націоналізували і він продовжував функціонувати, як кінотеатр і клуб. За спогадами старожилів тут демонстрували німі фільми під супровід скрипаля- перукаря Аксельруда та піаністки . На даний час в центрі міста стоїть пусткою і в аварійному стані.

Дарувальниця картин тривалий період очолювала культурну еліту Козятинського району. За освітою педагог, працювала після закінчення інституту в школах і в районних структурах . Ділова, прагматична, цілеспрямована. З 1982 року була рекомендована на посаду начальника культури Козятинщини. Займалася організацією виставок живопису в РБК , районного масштабу святами, фестивалями, концертами й опікувалася бібліотеками, кіномережею, клубами . Наприкінці 1980-х років з ініціативи керівництва району проведена глобальна діяльність по ремонтам і оновленню закладів культури краю, за організацію яких несла відповідальність теж Валентина Панчишна. Близько 25 років віддала розвитку культурного життя Козятинщини.


Сьогодні ветеран праці на пенсії, займається улюбленими захопленнями. Має двох онуків. Бажаємо здоров' я Валентині Пантелеївні і приємних новин.
Дякуємо за дари, які стануть після обробки частиною музейного фонду громади.

Немає коментарів:

  8 вересня 2024 року минає річниця пам'яті захисника з Козятинщини - Кондратюка Олександра Павловича  Кондратюк Олександр Павлович (16....