четвер, 21 грудня 2023 р.

Разом з музейниками козятинці відкрили нову виставку «Свято наближається»

 

 Разом з музейниками козятинці  відкрили нову виставку «Свято наближається»


                                                       




На  наше запрошення  завітали  учні Козятинських ліцеїв  №1,  №2 і опорного ліцею. До них приєдналися батьки  й діти  з інвалідністю громадської організації «ДОМ», де  разом з батьками головує   відома волонтерка та психолог  Тетяна Яковлєва.



 Усі гуртом ознайомилися  під час відкриття різдвяно-новорічної виставки в КЗ «Музей історії міста Козятин»  з  історією походження Нового року та Різдва Христового  в Україні і світі. Гостей очікувало 8 ялинок і традиційний різдвяно - новорічний  в Україні  оберіг «Дідух»  старослов’янською мовою -  Дух предків. Він створений  за всіма  народними звичаями, канонами  майстринею Ольгою Мельник і переданий до  фондів  музею. З   XV по  XVIII століття прикрашений  сніп жита чи пшениці був  обов’язковим  символом під час   Нового  року та Різдва   Христового на Покутті під образами , коли свято  відзначали восени, 1 вересня, а за новим літочисленням  на два тижні пізніше,   зібравши  врожай у клуню.



 На тимчасовій виставці представлено відвідувачам найдавніші іграшки, які зберігаються у фондах музею.  Зокрема, це ватяні , каркасні з 1930-х та 1940-х років. Казковий персонаж привезла із села Кухарі наша землячка Тетяна Костюк, знайшовши його на горі  у далекої родички Михайла Грушевського.  Вони велика рідкість, тому що виготовлені  із матеріалу, який швидко брудниться та розвалюється. В популярний й поширений  сьогодні у світі період хенд- мейду,   майстриням вдається за зразками старовинних ялинкових лялечок створювати  схожі сучасні  копії. На ялинці є оригінали і  і копії ялинкових, ватяних прикрас.

Інша штучна ялинка прикрашена  картонажними іграшками, їх близько 30,значна частина  подаровані Лілією Криловою,  є й  придбані  у приватних осіб через інтернет і від мешканців Козятина. Найдавніші зразки – це із  золотистої фольги: кролик та велика риба, інші  сріблясті і пофарбовані, приблизно, 1950-60 –х років минулого століття.






чна частина  подаровані Лілією Криловою,  є й  придбані  у приватних осіб через інтернет і від мешканців Козятина. Найдавніші зразки – це із  золотистої фольги: кролик та велика риба, інші  сріблясті і пофарбовані, приблизно, 1950-60 –х років минулого століття.

Ще одна ялинка презентує  іграшки у вигляді фруктів з папє- маше та вати. В період проживання людей в більшості  у міні квартирах хрущовках  користувались попитом пластмасові, відповідно площі житла,  маленькі ялинки до яких продавалися мініатюрні іграшки. Одна із ялинок  на виставці подарована Людмилою  Дзюбенко із Центру дитячої та юнацької творчості і  датується 1964 роком. Іншу ми отримали від  Олександра  Соловйова. Дві коробочки з іграшками- малютками, надійшли до нас від художниці Світлани Ігнатенко.











Цікавими є   два екземпляри  іграшок пеперових, обвитими тоненькими  дротами- це виноград та вишеньки або полунички . Їх виготовляли у період Другої світової війни із відходів металевої індустрії. Подобаються відвідувачам  монтажні іграшки, які створені з дротів та скляних трубочок , кульок, ніби конструктори -ракети, гелікоптери, млини, драбинки , велосипеди,  корзини з яблуками, супутники, комети, метелики, літаки ,сніжинки, зірки тощо..  Поруч скляні  давні прикраси з Європи- сережки, деліжанси та птахи, казкові персонажі , герої популярних на той період казок та звірі  з цирку на прищепках 1950-1960-х років. Деякі з них подарувала  Олена Цоколаєва з Козятина.Тим іграшкам понад 80 і більше років.

Неймовірна іграшка , 1930-их років чорна з золотими крильцями ластівка із села Миколаївки з родини чехів Марек , яка  прилетіла на Різдво , щоб розповісти  нам про стародавню поширену по всьому світу  щедрівку  записану і  покладену на музику подільським  композитором Миколою Леонтовичем.    Тому що до 15 століття  наші предки святкували Новий рік   в день весняного рівноденства – 21 березня, а  в інших джерелах -1 березня. Саме тому  в щедрівці прилітає ластівка, але присутні  учні співаючи , ніколи не задумувались, чому ж  серед зими прилітає ластівка, яка повинна бути в теплих краях взимку.

Влучно вписалася в експозицію  помаранчева ялинка  з кульками , прапорцем і хустинкою "ТАК!  ЮЩЕНКО!" з автографами козятинців з майдану,  вже теж   експонат з 19 -річною політичною  історією.

Представлено 1940-50-х років дві дерев'яні іграшки пірамідки, були улюбленими іграшками з дитинства Тетяни Яковлєвої.

Присутні гості теж  поділилися спогадами про  свої  улюблені  ялинкові прикраси з дитинства і загадали бажання на всіх , звісно , одне – перемога!

На завершення  учениця Козятинської дитячої музичної школи Лілія Гайдучок  викладача  класу вокалу та сольного співу  Тетяни Костюк створила передсвятковий настрій ,  виконавши захопливо пісню української співачки Аліни Гроссу  «Новорічне». Щиро вдячні усім , хто завітав на відкриття виставки

З прийдешніми святами, любі козятинці! Бережіть себе і близьких! Моліться за тих, хто на передовій!

 




 Директор КЗ «Музей історії міста Козятин»   Лілія Макаревич

Немає коментарів:

 14 вересня 2024 року минула 6-та річниця пам'яті захисника з Козятинщини - Некритого Володимира Володимировича Некритий Володимир  Воло...