понеділок, 10 липня 2023 р.

Виставка фотографій Антона Черняка "Дім. Земля. Рідний край"

 7 липня 1874 року станції Козятин було присвоєно статус містечка





З нагоди 149-ї річниці з дня народження міста Козятин, напередодні свята в Музеї історії міста відкрито урочисто фотовиставку робіт студента третього курсу Київського національного університету театру, кіно та телебачення , уродженця міста залізничників Антона Черняка.

Сказати, що цікаво, мало. Здивував, захопив усіх. 16 робіт представив фотохудожник в стінах музею. Це пейзажі рідної Талимонівки, вокзал, Карпати, авторські сюжетні композиції. Стриманий, не багатослівний, стрункий, з приємною посмішкою молодий чоловік, помітно , викликав симпатію у всіх присутніх.





Про себе сказав усе і нічого. Автор світлин займається візуальним мистецтвом з 2019 року. Починав, як і більшість, зі звичайної фотографії. Коли приїхав до Києва, спробував фотографувати й зображення. Як вид мистецтва, воно так захопило й зацікавило Антона, що навчаючись у вузі для залізничників, вирішив вступити на кінооператора до Київського національного університету театру, кіно та телебачення. Вже третій рік навчається в майстерні талановитого викладача Дмитра Тяжлова. Від навчання в захопленні і досить вимогливий до себе. 30 червня здав останній іспит . Сьогодні третьокурсник.

Я б не сказав, що люблю знімати щось конкретне, зазначив фотограф, але у різних видах зображального мистецтва більш приваблює передача настрою та атмосфери місця або події. Вміння працювати з мотивами ціную найбільше і сам з цікавістю цьому вчусь. Ця виставка з нагоди дня народження міста об’єднана темою рідного краю, тому більшість кадрів зняті в нашому неймовірному Козятині і названа «Дім. Земля.Рідний край».




Побачити творчість митця завітали близькі, рідні, знайомі ,друзі . Привітати прийшли фотографи Володимир Жваколюк, Ігор Гасюк сьогодні виконуючий обов’язки директора Козятинського центру надання соціальних послуг, раніше теж серйозно захоплювався фотографією. Випускниця того ж вузу, де навчається Антон, оператор Людмила Кирилюк, яка паралельно знімала найпрекрасніші моменти з відкриття виставки, за що ми їй щиро вдячні, теж побажала успіхів в навчанні та творчості.
Автор світлин досить змістовно представив своє захоплення фотографією й улюблену модель на багатьох світлинах, Іллю Баштового. Їх сумісна епатажна творчість на одній із світлин вражає більшість відвідувачів. Друг є сином наукового співробітника музею Наталії Баштової, часто допомагав під час проведення різноманітних заходів й завітав на презентацію.








Доповнила малослівну розповідь сина й поділилася подробицями життя майбутнього кінооператора , мама митця Олена Черняк, яка працює в Управлінні соціальної політики Козятинської міської ради. Весело й цікаво згадувала дитинство сина, його здібності, сумісну іноді з сином творчість над представленим видом образотворчого мистецтва й кроки самостійного становлення студента в столиці. Доповнив розповідь про внука дідусь Едуард Боровський, з яким при нагоді Антон любить, спілкуючись , проводити час. Доєдналася до привітань від рідного ліцею бібліотекар Людмила Фещук.




Поділилася яскравими враженнями від побаченого і подякувала фотографу за організацію виставки , вручила подарунки очільниця культури міста Світлана Рибінська.





Приєдналася з вітаннями від імені Козятинської громади міський голова Тетяна Єрмолаєва.



Виявляється, в її родині теж є авторські фотографії Антона. Приємно було побачити сучасну творчість знайомого молодого чоловіка , вручила на згадку подарунки, й побажала цікавих виставок, творчої наснаги, визнання й нових досягнень у подальшому навчанні та у творчості.







Завершили відкриття виставки та потішили своїм чарівним співом й українськими піснями викладач вокалу та заступник директора Козятинської дитячої музичної школи Яна Андрійчук та її учениця, лауреатка багатьох вокальних конкурсів й нещодавня переможниця обласного фестивалю «Подільська весна» Ліза Раєнко. Талановиті землячки приємно вразили несподіваним сюрпризом автора представлених фотографій Антона Черняка. Запрошуємо на виставку до музею.













У публікації використані фотографії автора Антона Черняка, оператора та фотографа Людмили Кирилюк та Козятинської міської ради.

Автор : директор Музею історії міста Козятин Лілія Макаревич.




















Немає коментарів:

Запршуємо на виставку.