понеділок, 18 вересня 2023 р.

Дари музею.

 Днями до КЗ «Музей історії міста Козятин» Козятинської міської ради завітав гість, уродженець Козятина, мешканець міста Харкова , волонтер, Микола Волинець. Повернувся в рідне місто у зв’язку з російською агресію. Він не вперше з дружиною Ларисою в музеї, але саме цього разу завітав з гостинцями. Розгонув згорток і здивував.


На папірці лежали два фрагменти жовтого кольору каменів з відбитками двох головоногих прадавніх молюсків відомих під назвою белеменіти , які існували ще у Юрський період геологічної історії Землі. Це так званий у вчених середній геологічний період мезозойської ери, коли в природі домінували динозаври. Він тривав приблизно 56,3 млн років , а закінчився 145 млн. років тому. Вимиті історичні камінці особисто паном Миколою з дна невеличкої річечки у Литві на місці розташування Аукштайського національного парку. На одному з фрагментів є поруч з молюском і відбиток давньої мушлі- аммоніта.

Також ми отримали знайдені нашим земляком фрагменти кримської амфори з місця розташування фортифікаційної оборонної вежі Чобан –Куле. Це зразки кераміки рідкісного вигляду у смужки напівовальні , з Криму біля Судака. У прибережних печерах біля села Морське виявлені гончарні печі з керамічними фрагменами амфор 8-9 ст . з круглим яйцевидним дном, що зустрічається й досі у цьому регіоні під час розкопок археологами .

Також передано до музею фрагмент керамічної філіжанки Вермахту Kriegsmarine 1939 р., посуд Військово- Морських сил Третього Рейху з нацистською свастикою, знайдений у піску на Куршській косі в Балтійському морі у Литві, село Смільтіне.

Як ви зрозуміли, молоді люди люблять подорожувати, цікавляться минувшиною і завжди при нагоді готові допомогти тим, хто цього потребує в нашому місті . Нещодавно у Миколи з’яилася креативна ідея- створити для користування внутрішньо переміщеним особам бібліотеку сучасної української літератури і просять долучатися , кому ця ідея імпонує. Бажаємо впровадження в життя усіх задумів подружжя і тих, хто поруч з ними.


  Мушля- аммоніт Юрського періоду, якої відбиток  виявлено на камені..





                           Молюск Юрського періоду- белеменіт або "чортовий палець"


                                            Фрагменти кераміки з Криму 8-9 ст.



Немає коментарів:

По завершенні виставки приймаємо великодні подарунки.

  Працівники  КЗ "Музей історії міста Козятин" напередодні завершення великодньої виставки отримали до своїх фондів подарунки- ...