понеділок, 5 червня 2023 р.

Три види лялечок представлено в Музеї історії міста Козятин

                                      

 


Три види лялечок представлено в  Музеї історії міста Козятин з нагоди Міжнародного дня захисту дітей.



Вперше це свято почала відзначати з ініціативи міжнародної федерації жінок світова спільнота у 51 країні 1950 року. В Україні  впроваджено  цей день президентом України Леонідом Кучмою у 1998 р.

  В  нашому місті цогоріч його відзначали у міському сквері виставками,  масовими заходами й розвагами. До діток в місто залізничників  завітав цирк. Троє  міських майстринь – лялькарок  подарували дітям виставку рукотворних ляльок під назвою  «Лялечки». На гостини до музейного закладу прийшли шестикласники  КЗ «Ліцей №2 Козятинської міської ради» на чолі з учителем     Білошицькою Тетяною Юріївною .    


                     .

В тимчасовій експозиції  музейники розмістили 26 рукотворних ляльок.

  Світлана Гуменюк-  педагог з великим досвідом  освітньо - виховної  діяльності  в Центрі дитячої та юнацької творчості. 29 років вона проводить різноманітну  гурткову роботу з дітьми , зокрема, являється керівником гуртка «Сувенір» декоративно-прикладного мистецтва. Неодноразово її  здібні вихованці представляли роботи в музеї з паперу, тканини, шкіри, насіння ,хутра, живопису, пластиліну,  які займали призові місця на всеукраїнських, обласних та районних конкурсах. На День захисту дітей пані Світлана продемонструвала свій авторський витвір  - пару чарівних  білосніжних , з хутром, різдвяних  «ЯНГОЛІВ» метрового зросту . Ця неймовірна парочка відзначена журі, як інтер’єрна  лялька на Всеукраїнському двотуровому конкурсі «Ліга талантів АRТ» дипломом 1 ступеня. Доповнили двох  янголів парочка  гномів, трішечки меншого зросту, але чарівних і неповторних.




Дякуємо колективу  на чолі з  талановитим директором Таїсією Обущак та  екс-директором   Ольгою Олександрівною Мельник Центру дитячої та юнацької творчості, які дружньо прийшли  підтримати  і привітали подарунком пані Світлану з відкриттям виставки. 29 жовтня  буде 35 річниця з часу  забудови приміщення  та відкриття центру.


 Дивовижні 8 текстильних  ляльок представила на виставку  всім відома  в місті та за його межами «Бульбашкова фея»- Наталія  Мельничук. ЇЇ феєричні шоу з бульбашками запам’яталися  назавжди не лише діткам, а і дорослим. Вона часто бере участь  в майстер- класах під час проведення масових заходів в музеї та  місті.   Так сталося, що у  пані Наташи обставини життя змінилися, вона  захворіла . Тому оволоділа новим захопленням- створенням  текстильних лялечок. Вони авторські. Кожна зовні відрізняється  одягом, взуттям, зовнішньо, розкішним волосся, характером і  виразними , неповторними, великими, глибокими, як море очима, які здатні багато що розповісти. Лялечки надзвичайно притягальні своєю  дужою , позитивною енергетикою, яку вклала в них майстриня. Всі деталі одягу рукотворні, навіть, взуття. Ймовірно,  хист до шиття передався майстрині від дідуся- чоботаря та прадідуся кравця , які заробляли даними ремеслами на життя.


Сьогодні майстриня бореться з важкою недугою і потребує нашої з вами матеріальної допомоги. Тому , ми надаємо номер картки  , куди можна перерахувати кошти.









14 каркасних із паперових  серветок  лялечок вдруге в музеї  продемонструвала  мешканка Козятина – Олена Слободянюк. Вона працює в Козятинському міському центрі соціальних служб для сім’ї , дітей і молоді. У вільний від роботи час отримує задоволення , створюючи тендітних на пуантах, ніби белеринки, легких, мов  пірїнки,  лялечок.   Вони відтворюють епоху   з понад столітньої  історичної давнини,  кринолінів, романтичних любовних сцен,   літературно- музичних салонів . Три подаровані  музею    лялечки вдало  доповнили інтер’єр  діючої музейної експозиції кінця 19, початку 20 ст..  На відкриття пані  Олена прийшла з молодшою сестрою Ольгою, яка  є натхненицею і порадницею, теж створює красу- шкіряні, натуральні ридикюлі, сумки , гаманці,  креативний одяг,  декоративно-художні пано, одне із яких подароване  талановитою майстринею нашому музею після завершення персональної виставки. В родині всі творчі, тато Олександр Аркадійович  автор  збірки віршів, мама Тетяна  Федорівна гарно  вишивала й малювала.

                                                                 
                                                           Фото  журналістки Олени Удвуд.



Фото  журналістки Олени Удвуд.


Фото  журналістки Олени Удвуд.


 А пані  Олена продовжує даний у спадок хист у своїх милих  серцю творіннях . Привітала гостей і майстринь, присутніх дітей зі святом, приємно вражена творчостю козятинських мисткинь ,  начальник відділу культури Світлана Рибінська. Приємним співом захопила присутніх учениця  класу вокалу педагога  Богдани  Семикоз Козятинської  дитячої музичної школи Ірина Атаназевич  . Останню пісню дружньо підхопили присутні на святі юні дівчатка.






               













Запрошуємо відвідати виставку і отримати естетичну насолоду від перегляду  неповторної  творчої авторської краси    козятинських мисткинь . Деякі лялечки можна придбати.

Директор Музею історії міста Козятин Лілія Макаревич.

 



Немає коментарів:

Дмитро Степанюк посмертно нагороджений орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

  Дмитро Степанюк посмертно нагороджений орденом "За мужність" Днями (28 квітня 2024 року) Начальник ОВА Сергій Борзов вручив ро...