понеділок, 22 травня 2023 р.

У світ вийшла нова збірка віршів земляка.

    Днями до музею завітав відомий в нашій місцевості й по всій Україні земляк Петро Зарицький. Він вручив до фондів скарбниці історії нову книгу поезій під гучною назвою «Богуниха». Чудове оформлення літературно - художнього видання одразу привертає увагу. На палітурці зображено двох козаків біля багаття, на якому кипить у казані їжа. Один із них в образі нашого національного героя, Кальницького (Вінницького ) полковника Івана Богуна. Під його орудою у 1652 р. в  війську воювала чоловіча частина населення наших країв. Ілюстраторка шикарного художнього оформлення книги мешканка м. Калинівки , вільна художниця , авторка неймовірно оригінальних ляльок із полімерної глини в стилі фентезі , Олена Новченкова. 
     Редагувала видання і написала передмову про козятинського лицаря поетичного слова- правдолюба , агронома, поета і добродія , славетна українська поетеса Ніна Гнатюк. Книга вийшла загальним накладом у 500 примірників на благодійні кошти колег-землепахарів, аграріїв Хмільницького району, Вінницької області заслужених працівників сільського господарства України - директорів СТОВ «Вернигородоцьке» Володимира Шубовича та СТОВ «Хлібороб» с. Зозулинці Миколи Сініченка . Посприяли друку видання керівники СФГ «Подільське» с. Жежелів Михайло Харенко, та СФГ«ШАР» Станіслав Шнайдрук. Долучився до меценатства також голова профспілкового комітету ЗАТ «Ю. Миколаївське АПК» Василь Ковтонюк . 
       На сторінках збірки строфи про наше реальне , трагічне, військове сьогодення, яке нікого не може залишити байдужим, в тому числі й автора першого в книзі вірша «Україна в огні», в якому він описує реальні події, що довелось пережити під час нападу «злої орди золотої двадцять першого віку.. душогубів з росії…». Варварській ворожій агресії, військовим подіям і воїнам- героям , нашому кривавому сьогоденню виділено цілий окремий розділ у книзі із 26 поетичних творів. Так пишеться наша історична хроніка життя. 
     Чимало у книзі й поезій насичених сарказмом, з гумористичними нотками. Пан Петро й в буденному житті володар гострого слівця. Але за кількістю поетичних слів перемагає все ж таки лірика - кохання і любов, так , як і повинно бути в житті. Як зазначає видатна поетеса Ніна Гнатюк, за станом душі Петро Зарицький лірик, якому найкраще вдаються рядки про кохання, пейзажні замальовки, сюжетні образки, які зайняли щільне місце у новому , вже восьмому виданні. 
    Автор збірки поезій народився в селі Сокілець в звичайній родині, де зморена працею мама ростила синів сама. Тому більшість віршів присвячені саме людям праці, односельцям, звичайним людям , дояркам, тваринницям, друзям- колегам. За першим обраним фахом пан Петро агроном, деякий період працював біля землі в сільських господарствах в минулому Козятинського району. Не дарма перша поетична збірка має назву «Біографія зернини» . У 1990 р. закінчив факультет журналістики у Київському інституті політології та соціального управління. Понад чверть століття присвятив обраній журналістській спеціальності, працював заступником головного редактора щотижневика "Вісник Козятинщини". Друкувався в багатьох всеукраїнських і місцевих виданнях. Одна за одною стали виходити з друку збірки поезій «Кароліна»(2001), «Білий димар»(2007), «Діти чорноземів»(2008), «Молитва за ближнього»(2013), «Веремія»(2015), «Мамина хустка»(2017) і сучасна «Богуниха»(2022). 

Автор є  членом Національних спілок письменників і журналістів України, володарем найвищої нагороди в журналістиці  «Золоте перо» та золотої медалі. В свій час став лауреатом всеукраїнських літературних премій: імені Михайла Коцюбинського, Андрія М’ястківського, Миколи Трублаїні , Михайла Стельмаха, літературно - мистецької премії «Кришталева вишня ».  Місцевою владою нагородждений почесною відзнакою «За заслуги перед громадою міста Козятин».
У передмові зазначено, що тут ви знайдете слово мудре, щире, добре і виважене. Бажаємо гідно нести землякам , читачам і симпатикам поетичного слова, силу духа й міць нашого прадавнього, непокірного, непереможного козацького роду, який долав і  перемагатиме ворога- супостата. А надихнутися допоможе авторська збірка «Богуниха » і поема з 12 розділів під однойменною назвою, де розкриваються мало відомі краєзнавчі сторінки нашої місцини. 

Дякуємо Петру Зарицькому за дарунок .

Немає коментарів:

26 березня - День Національної гвардії України.

  В Україні 26 березня відзначають День  Національної гвардії. День Національної гвардії України до 2000 року відзначалося щорічно 4 листо...