середу, 22 червня 2022 р.

Петру Зарицькому – 65!

 




12 червня на Трійцю та Зелені Свята  відзначив свій 65-літній Ювілей Петро Зарицький. Майстер пера, який красномовно возвеличує впродовж майже більшої частини життя, усіх ювілярів і просто цікавих , неординарних особистостей нашого краю, звичайних громадян України в щотижневику «Вісник Козятинщини» й у авторській поезії.

.Людина від плуга, з активною життєвою позицією, який народився в звичайній селянській родині, зростав без батька, але безмежно закоханий у рідну землю, її трудівничий ще змалку. Тому в першу чергу оволодів майстерністю піклування про неї, щоб обдаровувала розкішними врожаями і став агрономом. Працював за спеціальністю у селянських господарствах сіл Зозулинець, Тернівка, згодом заступником голови колгоспу с.Махаринець і навіть у керівництві району.


А от перші поетичні шедеври простого, звичайного селянського хлопчини, помітили маститі редактори місцевого часопису і стали публікувати їх ще у шкільні роки.



З часом саме ця залюбленість у слово , в українську мову, поезію, в людей, які зустрічалися на життєвому шляху, спонукала гарного з виразною козачою зовнішністю чоловіка, вступити на факультет журналістики до Київського інституту політології і соціального управління. 15 років Петро перебував на журналістській роботі — завідувачем відділу, й досі заступник редактора районної газети «Вісник Козятинщини».



Перші спроби пера з дитинства, публікації їх в місцевій газеті, професійні рецензії журналістського пера їх автора, відкрили шлях до низки поетичних збірок з цікавою, неповторною, індивідуальною виразністю та манерою письма.



В його поетичному доробку 7 віршованих та письменницьких збірок, які є доступними для ознайомлення любителям поезії у книгозбірнях області , столиці, нашого міста, в сільських бібліотеках та подаровані автором до Музею історії міста Козятин, а саме: «Біографія зернини» (1988), «Кароліна» (2001), «Білий димар» (2007), «Діти чорноземів» (2008),«Молитва за ближнього» (2013), «Веремія» (2015), «Мамина хустка» (2017).


Поетичні збірки ювіляра , журналістська діяльність відзначені українською спільнотою й удостоєні «Золотої медалі української журналістики», літературною премією імені Миколи Трублаїні, літературно-мистецькою премією «Кришталева вишня» (2001), всеукраїнською літературною премією імені Михайла Коцюбинського (2009), найвищою нагородою в галузі журналістики України «Золоте перо», літературною премією імені Андрія М'ястківського (2018).


Вітаємо нашого визначного діяча українського поета і прозаїка, журналіста Петра Зарицького , члена Національних спілок письменників та журналістів України з 65-літтям! Бажаємо наснаги та натхнення для здійснення нових задумів, козачого дужого здоров’я й мирних буднів та свят на нашій рідній землі.


 

Директор Музею історії міста Козятин Лілія Макаревич

 

Немає коментарів:

Сьогодні минає річниця пам'яті захисника Козятинщини - Сохинчука В.С.

  Сьогодні, 23 квітня 2024 року минає річниця пам'яті захисника Козятинщини -  Сохинчука Владислава Сергійовича Сохинчук Владислав Сергі...