вівторок, 12 квітня 2022 р.

 

11 квітня - Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Ініціатором заснування цього дня виступила ООН.

 Cаме цього дня 11 квітня 1945 року в’язні концентраційного табору Бухенвальд повстали проти гітлерівців і вийшли на волю. В роки Другої світової війни на території Німеччини та країн, які вона окупувала, діяло більше 14 тисяч концтаборів. За цей час через табори смерті пройшли 18 мільйонів людей, з них близько 5 мільйонів – громадяни колишнього Радянського Союзу.











 

У фондах Музею історії міста Козятин зберігається копія фотографії з особистої справи в'язня концетраційного табору Освенцим мешканки нашого міста Грушко Олександри Олексіївни 1923 року народження. У поважної нашої ветерана війни чудова пам'ять.

Спогади про ті трагічні часи зберігаються у фондах музею. Представлено її фото та книга з оповіданням про нашу героїчну землячку "ЛЮДИ ПЕРЕМОГИ. НАШ ПОЛК" в експозиційній залі "Звитяга та мужність земляків". Коли дозволяло здоров'я Олександрі Олексіївні, то музей організував зустріч з учнями школи №2, де вона в свій час працювала у шкільному буфеті. А на моніторі у відео запису зробленому музейними працівниками лунають її оповіді.

Побажаємо Олександрі Олексіївні Божого захисту й здоров'я, перемоги й миру в сучасній, кривавій війні нашій державі Україна.

 

Немає коментарів:

6 травня 2024 року минає річниця пам'яті захисника Козятинщини - Степанюка Д.В.

  Сьогодні, 6 травня 2024 року минає річниця пам'яті захисника Козятинщини -  Степанюка Дмитра Володимировича  Степанюк Дмитро Володимир...