вівторок, 31 серпня 2021 р.

 Вінницький обласний фестиваль «Скарби Поділля»

з нагоди 30-ї річниці Дня незалежності України.

23 серпня з нагоди Дня Державного Прапора України та 30-річчя Незалежності України у Вінниці у центральному парку культури і відпочинку імені Миколи Леонтовича відбувся обласний фестиваль «Скарби Поділля». На фестиваль приїхали представники 38 територіальних громад Вінницької області. І серед них - представники Козятинської територіальної громади.

Кожна громада у своїй світлиці демонструвала, чим багатий край та знайомила з відомими особистостями регіону. Завдяки сприянню Козятинської міської ради, Музей історії міста гідно представив на фестивалі виставку козятинчанки-вишивальниці Антоніни Головненко. Самобутні роботи, представлені у експозиції, вражали присутніх різнобарв’ям кольорів та майстерністю виконання орнаментів. Це вже п’ята виставка майстрині і цього дня було представлено 20 рушників на полотні, створених з використанням традиційних старовинних сакральних знаків-оберегів, візерунків з авторським підбором кольорів. Директор музею Лілія Макаревич та науковий співробітник Наталія Баштова знайомили усіх бажаючих із Козятинською територіальною громадою, адже привезли з собою буклети «Визначні пам’ятки Козятина» і розповідали про значення елементів на рушниках, методи вишивки та різноманітність різновидів рушників, про саму майстриню.
Цього дня вінницький парк розцвів, наповнився радісним гомоном, рукотворними скарбами майстрів Вінниччини. Обласний фестиваль «Скарби Поділля», який щороку проходить у Вінниці у дні святкування Незалежності України, цього разу був особливим, суголосним великій даті – 30-річчю Української Держави, її духовним здобуткам. Ось тут, на улюбленому місці відпочинку вінничан, у мистецькому колі яскравих колоритних світлиць усіх районів області відбувалося велелюдне дійство – свято нашої духовності.
Досвідчені умільці і майстри приурочили свої здобутки цій даті, що для багатьох з них стала стимулом до натхненної творчості. Все представлене тут, вони творили з ім'ям України, з любов'ю до рідної землі та непідробним патріотизмом.
Численні гості з сусідніх країн були вражені всім побаченим – і художньою довершеністю робіт, і їх кількістю, і неповторною атмосферою. Колектив Вінницького обласного центру народної творчості, який активно співпрацює з майстрами і координує їхню діяльність у контексті утвердження і розвитку народних традицій, вважає цей фестиваль своєрідною віхою в історії розвитку мистецьких традицій.
Якби передати враження від побаченого у кожній світлиці, то вийшла б ціла книга творчості подолян. Представлення майстрами цього рукотворного багатства проходило в атмосфері небувалого патріотичного піднесення. З ранку до самої ночі лунали пісні і вірші зі сцени, встановленої тут-таки на площі парку. Громади Вінницької області презентували вироби народних майстрів. Грали на музичних інструментах, пригощали короваями та пиріжками.
Фестиваль відвідали народна депутатка Ірина Борзова, голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов, голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий, Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Виставку Козятина відвідали голова Хмільницької районної державної адміністрації Богдан Кузнец та його заступник Богдан Зубчик


                                              Директор Музею історії міста Лілія Макаревич.



Директор Козятинського міжрегіонального   вищого  професійного училища залізничного транспорту Андрій Стецюк теж відвідав нашу виставку.












































                                                                                

Немає коментарів:

 Сьогодні, 3 травня 2024 року минає друга річниця пам'яті захисника Козятинщини - Лавровського Артема Олександровича Лавровський   Артем...