вівторок, 5 жовтня 2021 р.

Музей історії міста Козятин на святкуванні 155-ліття Михайла Грушевського на малій батьківщині у с. Сестринівка

                              


                                     Відвідування Михайлом Грушевським наших країв.


Михайло Грушевський 1901 р. м. Львів

29 вересня вся світова спільнота відзначила 155-и літній ювілей з дня народження історика, вченого, політичного діяча Великого Українця Михайла Грушевського.




Михайло професорський степендіат, стоїть ліворуч у верху з батьком Сергієм Федоровичем (сидить внизу), з братом Олександром поруч, стоїть сестра Ганна , сидить мати Глафіра Захарівна та чоловік сестри Віктор Шамраєв (Шамрай). 1893 р.

До цієї дати музейні працівники розробили буклет «Відвідування Михайлом Грушевським наших країв» і відкрили виставку під такою ж назвою в стінах Музею історії міста . Презентували буклет на засіданні круглого столу у с. Сестринівці і на пересувній виставці під час урочистостей 25 вересня в селі представили виставку світлин та використаної для роботи над буклетом літератури.






Село Сестринівка , сьогодні Козятинської міської територіальної громади, для Михайла Грушевського уродженця м. Холма , як він зазначав у своїх споминах стала «…єдиним пунктом, де я міг зв’язуватись з українською стихією, дотикатися до української землі, до її природи, до її культури…». Тут народилася мати Глафіра Захарівна, бабуся Ганна Зарчинська, сестра Ганна. Сюди привозили малям старшого сина батьки у 1867 р. , де проживала, доки батько шукав роботу, матуся з дитям і рідними близько року. Наступна поїздка була у 1869 р. Потім майже кожних 3 роки мати з родиною відвідували Сестринівку.

Найяскравіші спогади залишилися у хлопця у 1973 р. «…Україньке село , ліси, води, український народ, українська мова-все це ввірвалось в мою душу як якийсь інший, кращий світ…». Бував він в наших краях і в 1876р. , також влітку 1882 р., коли подружжя шукало на батьківщині моральної підтримки після втрати на Владікавказі від тифу трьох своїх молодших дітей.

Фото родини .Михайло (сидить праворуч), сестра Ганна. брати Федір та Захарій з матір'ю Глафірою Захарівною та батьком Сергієм Федоровичем. 1876 р.

«..Об’їхавши родичів, засіли ми в дорогій моєму серцю Сестринівці…», писав Михайло. Відвідував часто Михайло з батьками і дідом сусіднє село Дерганівку на Ружинщині , де проживала рідна сестра матері Вікторія Дашкевич, хрещена мама сестри Ганни. «Життя в Сестринівці було для мене одним неустанним святом…». Тут студентом на свободі влітку 1885 р. написав перше оповідання «Бідна дівчина» для херсонського журналу «Степ», яке було опубліковане наступного року під псевдонімом Михайло Заволока.

Щоразу , дістаючись до дідового хутора, батьки везли дітей через козятинський двірець, а з 1889 р. вже студентом Київського університету, діставався через вокзал , сьогодні пам’ятку архітектури XIX ст.. Бував майбутній очільник Української Народної Республіки в Сестринівці 5 червня 1887 р, сповідався дідові 23 квітня 1888 р., відвідував попівство 4 квітня 1890 р.. ,Великдень 1891 р. теж відзначав з ріднею на хуторі, відпочивав двічі майже по місяцю у родичів у 1892 р. Востаннє бачився онук з дідом за декілька місяців до смерті, а Захарій Опоков полишив світ 26 листопада 1895 р.

5 квітня 1891 р. вони разом з дідом їздили у с. Вернигородок до священника Григорія Неліповича. Рід був досить великий, близько 300 осіб. Дідусь з бабусею возили онука на сповідь 6 серпня 1892 р у село Козятин , де всі сповідалися місцевому священику Павлу Завадінському ( Лукінська церква, в якій служив священник (1853 р. забудови) , на даний час приміщення Козятинського старостинського округу і будинок культури).

А в минулому мешканка Козятина , 109-літня Євгенія Тебенчук з Києва, розповідала журналістам газети «Київ» від 29.03.2011 р., що їй , як учениці приватної гімназії, пощастило бачити на вокзалі не лише Симона Петлюру, імператора Миколу, гетьмана Скоропадського, а і Михайла Грушевського. Залишається тільки підтвердити останні факти документами, але незмінними залишаються зафіксовані у споминах слова «.. Я кохавсь у сім селі, що назверх мало всі українські прикмети – біленькі , назверх чепурні хатки, солом’яні cтріхи, городи та перелази, зарослі вербами «береги»».





Михайло гімназист. 1880 р. м. Тифліс.


Наостанок можна припустити, що бував малям в дитинстві Михайло ще й у селі Блажіївка , місцеву парафію де очолював священник Іван Крижанівський, який став у 1869 р. хрещеним батьком сестрі Ганні, а його дружина була хрещеною рідному дядьку Михайла Феофілу.


Церква Святого Миколая у с. Блажєіївка ( Забудова 1774 р.)


Ймовірно, з рідними на свята відвідував Михайло і сусіднє наше село Волоські Махаринці (сьогодні Махаринці). Там до 1879 р. мав приход при Свято- Успенській церкві (1723 р. забуд.) ще один родич, чоловік двоюрідної сестри матері Анастасії Топачесвької , із роду Опокових Іван Волошкевич . З 1893 по 1918 рр. очолював парафію Миколаївської церкви в с. Непедівка молодший син брата діда Захарія Опокова , його племінник Павло Опоков , котрим була побудована нова церква в селі (до цього часу не збереглася) .

Свято - Успенська церква с. Махаринці (Забудова 1723 р.)

Висновок один , саме Козятинщина стала для очільника нашої держави обличчям всієї України, віконечком в світ, де формувалася постать Грушевського , в першу чергу, християнина, сім’янина, патріота , вченого, історика, майбутнього державотворця.




Виставка в Музеї історії міста Козятина.




Село Сестринівка з пташиного польоту.



Пам'ятний знак борцям за вільну Україну.


Музей Великого Українця Михайла Грушевського у с. Сестринівка.Могила діда Захарія Опокова




                                   Пам'ятник  із жежелівського місцевого граніту в м. Козятині.
              Автор народний художник України Валентин Зноба. Встановлено у 2004 р.


Директор Музею історії міста Козятин Лілія Макаревич.


Немає коментарів:

Минає річниця пам'яті захисника з Козятинщини - Сохинчука В.С.

   23 квітня 2024 року минає річниця пам'яті захисника з Козятинщини -  Сохинчука Владислава Сергійовича Сохинчук Владислав Сергійович (...