вівторок, 31 серпня 2021 р.

             "І на тім рушникові..." 

20 серпня в Музеї історії міста Козятина з нагоди 30-ої річниці Дня Незалежності України було урочисто відкрито виставку рушників Антоніни Головненко “ І на тім рушникові…”. 18 рушників на полотні, представлені майстринею, створені з використанням традиційних старовинних сакральних знаків- оберегів, візерунків з авторським підбором кольорів. У вишивальниці, уродженки м. Стародуб на Брянщині , це вже четверта персональна виставка рушників в стінах музею. Третя виставка відбувалася у 2019 р. на День незалежності України і всього за 2 роки створено ще 18 нових витворів, унікальних за орнаментами, кольорами і наповненням прадавніми символами. Майстриня має дивовижну енергетику і працездатність творити прекрасне, що з давен було притаманне нашому слов’янському роду. А привили захоплення вишивкою тітоньки Раїса та Марія. Першими роботами були картинки з дитячими сюжетами. З кожним роком майстерність зростала.

В нашому місті Козятині родина Головненків опинилася завдяки залізничній спеціальності батька Іллі Федоровича, котрий був направлений на роботу в місто залізничників після закінчення Харківського інституту залізничного транспорту. Разом з дружиною Ганною Сергіївною вони виростили трьох дітей, двоє з котрих були молодшими братами вишивальниці, а старша сестра Антоніна допомагала мамі опікуватися ними. Трудову біографію розпочала рукодільниця в столиці України – Києві. 25 років відпрацювала на Київській взуттєвій фабриці №1, потім в професійному училищі. Доля подарувала сина Андрія, який закінчив медичний коледж і сьогодні працює по спеціальності. У вільний час вона творить дивовижні рушники, що і представила у музеї.

Знаковим стало і те, що цього дня до музею завітали давні друзі закладу – майстрині, кожна з яких є професіоналом у своїй улюбленій справі. Раїса Мельницька, займається бісероплетінням і принесла показати свої останні роботи – гердани з бісеру, які напрочуд чудово пасували своїми орнаментами до рушників представлених на виставці.
Аліна Мисько – скрипалька, педагог Козятинської дитячої музичної школи яка своєю віртуозною грою на скрипці розчулила присутніх до сліз.
Лариса Казмірчук, організатор культурного дозвілля Козятинського міського територіального центру, майстриня з багатьох видів прикладного мистецтва, яка принесла останні свої витвори – троянди з фоамірану.
Галина Сушко, вишивальниця, вразила присутніх бездоганністю та професійністю виконання шитої та вишитої власноруч сумки та косметички.
Олена Удвуд, художниця, журналіст, яка майстерно володіє словом.
Ляна Дітріх, студентка Університету третього віку яка вперше завітала до музею і була надзвичайно вражена побаченим.
Микола Мудрик, давній друг закладу, який в свій час створював вироби з солоного тіста неймовірної краси.
Цього дня в скарбничці історії міста присутні з захватом вивчали значення сакральних елементів на рушниках, методу вишивки та розмаїття різновидів рушників.


Від імені міської ради вишивальниця отримала привітання з персональною виставкою, квіти, подарунок та грамоту від міського голови Тетяни Єрмолаєвої та начальника відділу культури Світлани Рибінської.
А Раїса Мельницька, заступник голови Козятинської міської організації ветеранів України привітала музейників з прийдешнім святом 30-ої річниці Незалежності України і вручила грамоту. Багато теплих слів лунало цього дня, а головне – єдналися серця присутніх у творчій насназі, патріотизмі та вірі у краще майбутнє нашої неньки України.
















Немає коментарів:

  Сьогодні, 18 травня 2024 року, минає річниця пам'яті захисника Козятинщини -      Фурманчука Сергія Петровича Фурманчук Сергій Петрови...