вівторок, 30 липня 2024 р.

Ювілейні дати земляка - правовика й юриста.

 У 110-ти літній ювілей згадаймо земляка.

Цими днями виповнилося 110 років від дня народження уродженцю Козятинщини Борису Бабію (12 (25).07.2014-19.09.1993) - правознавцю, професору, доктору юридичних наук, дійсному члену Академії наук України(1972), лауреату Державної премії України в галузі науки і техніки (1981).

Простий хлопець із с. Гурівці , котрий зростав в родині залізничника ,   був у складі керівництва нашого  міста, працював відповідальним секретарем місцевої газети "Колективна праця", учасник другої світової війни -    гідно представляв рідну Україну на міжнародному рівні.


.

 50 років тому  земляку присвоєно звання заслужений діяч науки і техніки (1974). Також минуло  60  років з того періоду , коли він захистив докторську дисертацію і отримав звання професора, доктора юридичних наук .

Брав безпосередню участь у розробці проєктів Конституції України 1978 р. В наукових працях вперше у вітчизняній юридичній літературі висвітлив низку важливих теоретичних питань, пов’язаних із виникненням і розвитком УРСР, Зводу законів УРСР та багатьох нормативно-правових актів.

Неодноразово очолював делегації України на конфенеренціях, симпозіумах та сесіях ООН: з питань космосу (1968, Австрія), боротьби з расизмом (1971; Африканська Республіка, Камерун, Нігерія), представництва держав у міжнародних організаціях (1975, Австрія), міжнародного тероризму (1979, США). Був членом Постійної палати Третейського суду в Гаазі, Комісії України у справах ЮНЕСКО та інших міжнародних  організацій.

Ім’я земляка, як видатного науковця – юриста правовика, внесено до багатьох  енциклопедичних видань   незалежної України, зокрема, до  6-ти томного видання «Юридичної енциклопедії».



Немає коментарів:

В КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування музейного фонду

В  КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування  музейного фонду новими надходженнями документів, світлин, предметів ...