четвер, 23 травня 2024 р.

 

23 травня відзначають свято на честь українських борців за свободу і незалежність - День Героїв.

    У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку 23 травня святкувати День Героїв. Свято було присвячене до сумного дня 23 травня 1938 року, коли у Роттердамі було вбито Євгена Коновальця. Було також обумовлено, що саме у травні пішли з життя «кращі сини України XX століття»: Микола МіхновськийСимон Петлюра та Євген Коновалець. У дописі «Малі друзі», ч. 6, 1941., бліхнарчики з Лемківщини зазначають, що «… по святі Шевченка, на Зелені свята, ми святкували Свято Поляглих Борців».

Починаючи з 1992 року свято ставало все більш популярним. У День Героїв вітають усіх, хто з ризиком для життя боровся за українську незалежність, а також віддають шану загиблим. Дата присвячена всім українським воїнам-лицарям Київської Русі, козакам часів Гетьманщини, повстанцям, Українським Січовим Стрільцям та воїнам армій УНР та УПА, а тепер ще воїнам АТО та російсько-української війни.

День Героїв — це день пам'яті усіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність Української держави, це свято величі духу українських вояків та воячок — борців за самостійну соборну Українську державу і є символом незборимості української нації.



Немає коментарів:

  19 жовтня 2024 року минає річниця пам'яті захисника з Козятинщини - Щепетова Євгенія Олеговича  Щепетов Євген Олегович (27.09.1988 - 1...