пʼятниця, 6 жовтня 2023 р.

Боже, Україну бережи

 

 



Боже, Україну бережи!
Під такою назвою в КЗ «Музей історії міста Козятин» Козятинської міської ради відкрилась виставка вишитих ікон та рушників уродженки міста Козятина , мешканки м. Коростень Наталії Бруй- Яковлєвої.
Майстриня зростала в родині залізничників разом з братом Олександром і двома сестрами Анною, Тетяною . Перші уроки з рукоділля- плетення гачком та на спицях, отримала в рідній школі №2, сьогодні КЗ « Ліцей №2 Козятинської міської ради». На відкриття виставки прийшли учениці , які захоплюються рукоділлям, з рідної школи на чолі з вчителем Світланою Миколаївною Чеканівською. Вони привітали нашу випускницю з відкриттям неймовірно одухотвореної виставки напередодні Дня Покрови Пресвятої Богородиці, Козацтва, Захисників та Захисниць України і УПА.




 
Саме завдяки урокам праці в шкільні роки у майстрині Наталії з’явилися любі й по душі захоплення на все подальше життя, як плетення гачком та на спицях й вишивка. Так сталося, що в її великій родині вишивав тато Володимир Яковлєв, який створив голкою і ниткою великий килим. Вишивав у родині і старший син Олександр. І от сьогодні нам пощастило у колі родини Яковлєвих любуватися неймовірно дивовижними , родинними оберегами – вишитими іконами й рушниками, створеними руками майстрині з Коростеня Наталії Бруй- Яковлєвої.



                                                          Ікона Матері Божоої Умиління


                                                              

                                                               Ікона Різдва Христового.


Ми почули з вуст вишивальниці історію походження майже кожного вишиваного шедевру, а це образи Святих Наталії, Тетяни, Олександра, Анатолія, Валентини, Всецариці , Віри, Надії , Любові і їх Матері Софії .. 24 ікони обрамлені в золотаве вбрання і оздоблені 12-ма вишитими рушниками, з прадавніми орнаментами, символами і знаками - оберегами від наших пращурів. Кожен представлений образ освячений в храмі, намолений і вишивався за всіма православними канонами , з постами, молитвами і любов’ю до рідних та близьких людей, кому вони цілеспрямовано подаровані. Диво неймовірне знаходитися в такому місці, ніби в храмі. Про це говорили всі, хто завітав на відкриття виставки. Серед гостей була рідня сестра Тетяна- активна волонтерка, психологиня й щира патріотка, якій прийшла ідея організувати виставку в рідному місті , де проживає чимало у Наталії родичів, дорогих серцю людей, однокласників, колег по роботі , які її пам’ятають.



                                                               Ікона Святого Олександра.





                                                                 Матір Божа Триручиця.


Святі образи ікон наповнюють тіло і душу живильною енергією , теплом і радістю, що несуть прийдешні свята 1 жовтня. Всі роботи виконані   високопрофесійно, зі смаком підібрані нитки й рами. Як сказала вишивальниця , лице вишивки, то для людей, а  зі звороту вишиваємо  для Бога, бо він все бачить.


Враження, захват  від вишитих робіт висловила  Козятинський міський голова Тетяна Єрмолаєва





На відкриття виставки прийшли учениці , які захоплюються рукоділлям, з рідної школи на чолі з вчителем Світланою Миколаївною Чеканівською. Вони привітали нашу випускницю з відкриттям неймовірно одухотвореної виставки





 Ідея в організації виставки робіт належить старшій сестрі Тетяні Яковлєвій, яка є психологом і волонтером. Прийшла з внуком Матвійком, щоб підбадьорити сестричку і подякувати їй за всю її турботу  й подаровані кожному із членів родини рукодільні ікони, рушники й плетені речі.


 Старша сестричка розповіла й про інші здібності Наталії, яка вона вміла господиня, як смачно готує і пригощає своїх рідних людей, з якою любов’ю допомагає няньчити дітям кохану онучечку. Приєдналися до вітань сестрички старший брат з Вінниці Олександр, тітонька Ірина  Яковлєва з онукою Аньою Поян . Вручила подарунок зі схемами для вишивання козятинська майстриня вишитих рушників Антоніна Головненко. Вона подарувала до фондів музею вже три своїх авторських рушники. Вручив розкішний букет родичці і подарунок з найкращими побажаннями чоловік сестри Володимир Лупол з чарівним хлопчиком онуком Матвійчиком. Зі щирими словами до гості – майстрині від імені вишивальниць й рукодільниць з Козятинської ПО УТОГ під керівництвом Людмили Горобець, звернулася перекладач жестової мови Оксана Копиця.



                                            Вітання від чоловіка сестри Володимира Лупола.

Міський голова Тетяна Єрмолаєва висловила свої враження від побаченого й відзначила важливу місію українців вивчати, поширювати, відроджувати й впроваджувати в життя давні ремесла й традиції, що притаманні нашому народу з давен – давен. Передавати їх майбутньому поколінню, як код нашої нації , в тому числі і за допомогою рукодільної творчості дарувати оточуючим справжню і щиру любов до Бога і до людей, тоді й воцариться мир на землі.
Чарівною мелодією всіх одарила володарка гранд-прі Міжнародного музичного конкурсу , викладач класу скрипки Козятинської дитячої музичної школи Світлана Чайка, за що їй щиро вдячні.
Раді бачити кожного, хто завітає познайомитися з рукодільним талантом. досконалою вишивкою Наталії Бруй- Яковлєвої.




                          Прийшла  зустрітися з родичкою тітонька Ірина Яковлєва  з онучкою Аньою.

                                      
                                            

                 Музичний подарунок від володарки Гранд- прі Міжнародного музичного  конкурсу викладача класу скрипки  Козятинської дитячої музичної школи  Світлани Чайки.



 Вітання від вишивальниці Оксани Копиці з Козятинської ПО УТОГ під керівництвом Людмили Горобець.




Вітання від старшого брата Олександра Яковлєва.



          Вишивальниця рушників Антоніна Головненко вручила пані Наталії подарунок- журнал з схемами вишивок.










Серветка з лиця і зі звороту.



Ікона зі звороту  і рушник  на обидві сторони.






Директор КЗ «Музей історії міста Козятин » Лілія Макаревич

Немає коментарів:

В КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування музейного фонду

В  КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування  музейного фонду новими надходженнями документів, світлин, предметів ...