четвер, 28 вересня 2023 р.

Від приходських училищ до ліцеїв.

 В КЗ "Музей історії міста Козятин" Козятинської міської ради завершено виставку історичних оповідей про найдавніші учбові заклади міста та громади "Від приходських училищ до ліцеїв". 




Один із найдавніших закладів є церковно- приходське училище в с. Сестринівці, яке було засноване ще діддом Михайла Грушевського, священником приходу Захарієм Івановичем Оппоковим ще у1842 р. 1 травня. Утримувався заклад на його кошти.Наприкінці 19 ст. було відкрито приходське училище, а у 1929 р. побудована  сільська школа .Сьогодні закладу присвоєно звання Михайла Грушевського. В експозиції документ- свідоцтво про закінчення  двокласного  Земського приходської училища у 1915 р. Сушко Павлом Григоровичем.Дякуємо за надані документи Людмилі Геннадіївні Левчук, науковому співробітнику Музею Великого Українця Михайла Грушевського в Сестринівці.





 Під час екскурсії впродовж тижня можна було ознайомитися з історією в минулому приходського училища, а сьогодні гімназією № 9. Привертає увагу сама споруда , яка збереглася від 1913 р. року , про що свідчить викладена цеглою  дата на фасаді.  Цікавий архітектурний проєкт, де   архітектори передбачили скошені з верху вікна і частина споруди на другому поверсі  має дерев'яну основу. 






Інший найдавніший заклад- ліцей №2, в минулому однокласне міністерське приходське  училище , що утримувалося за рахунок залізниці.Відкрили у 1878 р, хоча за планом мало бути відкрите у 1876 р. Заняття проходили у винайманому приміщенні, пізніше у станційному було розміщено, а у 1896 р. побудоване двоповерхове нове  і вже відкривалося як двокласне міністерське. Учні мали можливість вчитися грати в оркестрі, співати, займатися театральним мистецтвом і танцювати.На його базі фунціонувала бескоштовна школа для дітей залізничників та залізничне училище для хлопців, де отримували ази майбутні службовці залізниці. Предстьавлено в експозиції копію свідоцтва про закінчення училища  у 1912 р. Абрамюком Григорієм Полікарповичем, уродженцем с. Козятина.




 У  1901 р. була відкрита єврейська талмуд-тора, пізніше восьмирічка, а серед населення так і залишила назву єврейська.  У 1980 -ті роки реорганізована в УПК , потім ліцей, який злили з СШ №4. Для неї було побудоване велике двопорхове сучасне  приміщення, а сьогодні  комунальний заклад "Опорний Ліцей  Козятинської міської ради".







Цікава історія появи за радянських часів школи №5, сьогодні ліцей, яка знаходилася спочатку  в приватній гімназії Жойдік Н. Ф. , потім там відкрилася вечірня школа, а школярі перейшли в більш просторіше побудоване нове приміщення на ПРБ. В тій школі також навчалися  учні зі школи №3, яка була зруйнована під час другої світової війни.

Ліцей №1 , його приміщення не було приходським училищем, але після будвництва на його базі функцінували медичні курси, які закінчила бранка фашистського  концетраційного табору  Грушко Олександра Олексіївна і ця спеціальність спасла їй життя. У концетраційному таборі її було призначено доглядалницею за  маленькими в'язнями  у колнцетраційному  таборі "Аушвіц" Школу розпочали будувати у 1936 р. Для цього зруйнували місцевий костел (1911-1918 рр.), який в 1930-ті роки використовувся владою, як склад.Під час  фашистської окупації в її приміщені розміщався гебітскомісаріат.Під час ремонту стін , було виявлено на штукатурці  фасаду замащена  нацистська свастика.









Немає коментарів:

 14 вересня 2024 року минула 6-та річниця пам'яті захисника з Козятинщини - Некритого Володимира Володимировича Некритий Володимир  Воло...