середу, 5 липня 2017 р.

Місто привітало майстра поетичного слова з новою збіркою поезій «Мамина хустка».

Місто привітало  майстра поетичного слова з новою збіркою поезій «Мамина хустка».

Автор збірки поезії "Мамина хустка" Петро Зарицький.

 Представлення директором музею  поеми із збірки Петра Зарицького.

Пісенний дарунок про маму Олени Пантєлєєвої.

Вірші із збірки декламують Михайло Янковчук, Марко Шустерман та Віктор Слободяник.

Петро Зарицький –  поет і журналіст народився  в с. Сокілець, житель Козятина, працює заступником головного редактора щотижневої районної  газети «Вісник Козятинщини».  12 червня  майстру українського слова   виповнилося  60 років. Як підсумок  певного відрізку часу є авторство   7 –ох збірок поезій та прозового твору.  Буквально декілька тижнів тому побачила світ  нова   збірка поезії "Мамина хустка" . В музеї історії міста Козятина місцева громада на чолі з секретарем міської ради Костянтином Марченком привітали  з цією незвичайною подією  Петра Анатолійовича   Зарицького  -члена Національних спілок журналістів та письменників ( 2004 р.), лауреата обласної  літературної премії імені Михайла Коцюбинського та двох літературно- мистецьких премій ім. Миколи Трублаїні та «Кришталева вишня», володаря «Золотої медалі української журналістики» та журналістської премії «Золоте перо» з народженням чергової  дитини, як прийнято  говорити в письменницьких колах . 

 Вітання від імені міського голови та козятинської громади секретаря міської ради Костянтина Володимировича Марченка.

 Петро Зарицький - автор збірки знайомить присутніх із  поезією.


Гості заходу.

Вітання  від помічника депутата Верховної ради Петра Юрчишина  - Лілії Крилової.

Вітання від поетеси і начальника міського  відділу у справах сім'ї та молоді Людмили Кудимець.

 Петро  Зарицький та Людмила Дзюбенко знайомі майже через все життя.

Вітання друга Василя Лопушана.



Вітання Валерія Герасимчука - художника.

Вітання Олени Пантелєєвої.

Нова поетична збірка   вразила усіх присутніх своїм змістом,  зовнішнім виглядом  та  колоритом   рідної, козятинської мови.  Тут є  поема  посв’ята усьому жіноцтву  ,  ода  мамі автора  , простій натруженій , селянській  жінці , усім  нашим матерям .  В народі кажуть, що ми діти, доки у нас є батьки.  14 віршів, що вилилися у  поему, присвятив Петро Анатолійович  маминій хустці - … «долі жіночої теплій пелюстці».. Їх треба прочитати, щоб  осягнути всю велич   божого дару поета ,  який освідчується в любові  .. « рідненькій, голубонькі сивій..» - матусі.  У книзі  чимало рядків присвячено рідному  місту Козятину, де … « Гуйви голуба мережка з любов’ю підпереже день, де кожна вуличка і стежечка стрічає радісно людей..», найдавнішому, насиченому яскравою  історичною минувшиною, населеному пункту Махнівці.  Чутливо та з шанобою звертається  автор до  неньки- України, що переживає  сьогодні   найтрагічний період – війну.   Поетичними строфами  втішає   друга Василя Лопушана та його родину  із с. Зозулинець , котрі втратили у цій війні  сина  .  Жалобною «дитячою піснею»  Альонки Леонтюк – доньки загиблого  в цій неоголошеній війні  Леоніда Леонтюка з Махнівки, звертається  майстер пера до тих, від кого залежить мир на Україні та й в усьому світі, просить , щоб .. «смерть перестала приходити із неба на голови татусів»…  Словом гострим, як ніж поет звертається до кожного з нас - ... «лихого в комусь не шукай, бо сам ти друг собі і ворог…».
Автор книги з дружиною Тетяною.

Автограф на згадку.

Вітання Наталії Баштової - керівника мистецького факультету університету III - го віку міського терцентру.

 На презентацію завітали діти з літнього табору "Street camp"


 Під час презентації збірки віршів. 

Вітання Тетяної Ширяєвої від громадської організації  батьків дітей інвалідів "ДОМ".


 Презентація в музеї розпочалася  зі знайомства  з поемою «Мамина хустка».  Учні ЗОШ № 2  Михайло  Янковчук,  Марко  Шустерман та учень ліцею Віктор Слободяник емоційно та задушевно  познайомили присутніх з окремими творами із збірки поета – земляка. Чарівним співом захопила автора книги та присутніх переможниця  міжнародного конкурсу  телерадіопісні «Пісня – шлягер року 2017 р.» Олена Пантєлєєва.  Далі вже сам  автор запропонував подорож  у свій духовний світ, знайомлячи присутніх  з окремими творами  та сторінками своєї біографії. А вона була не проста. Виховувався без батька, зростав у бідності, щоденно доводилося бігати за 5 км у сусіднє село  Титусівку  до школи восьмирічки.   Отримав повну  середню освіту у ЗОШ №1 ім. Т. Г. Шевченка, вступив до Білоцерківського сільськогосподарського  інституту і став 22-річним  фахівцем- агрономом спочатку у с.  Зозулинцях, а після армії у Тернівці, Махаринцях.  Писав вірші і дописував ще зі шкільної лави у місцеві, обласні та всеукраїнські  газети і часописи. У 1990 році закінчив Київський інститут політології , факультет журналістики.
  Долучилися до привітань  зі  створенням нової  поетичної збірки   помічник народного депутата Лілія Крилова,  поетеса ,  начальник міського  відділу у справах  сім’ї та молоді  Людмила Кудимець, поетеса , директор   районного будинку культури Тетяна Мар’янчик,   зі студентами мистецького факультету  Університету  III - го віку   Козятинського міського територіального центру  завітала Наталка Баштова , від імені керівництва Центру дитячої та юнацької творчості   висловила захоплення   даною  подією  Людмила Дзюбенко,  представники громадської організації батьків дітей інвалідів «ДОМ» Тетяна Ширяєва , Валерій Герасимчук теж привітали автора збірки.
Розділив радість видання нової книги  та підтримав друга  Петра , вчитель Зозулинецької школи Василь Лопушан. Особлива вдячність автора була висловлена  прихильникам  його  творчості спонсорам та меценатам, тим,хто  виріс на цій землі і знає ціну селянській праці і життю , завдяки чиїй   підтримці  з'явилася книга - директору СТОВ "Вернигородоцьке" Володимиру Шубовичу, директору ТОВ "Агродім -Іва" Віктору Сагайді, голові СФГ "Подільське" Михайлу Харенку та директору СТОВ "Хлібороб" Миколі Сеніченку. 
Зала музею була оздоблена  святковими, терновими та й  звичайними хустками.  У присутніх була можливість придбати або отримати у дар  збірку з  автографом поета.







Директор музею історії міста Козятина Лілія Макаревич

Немає коментарів:

26 березня - День Національної гвардії України.

  В Україні 26 березня відзначають День  Національної гвардії. День Національної гвардії України до 2000 року відзначалося щорічно 4 листо...