вівторок, 17 вересня 2024 р.

В КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування музейного фонду

В  КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування  музейного фонду новими надходженнями документів, світлин, предметів давнини.  Однією із найактивніших громадянок нашого міста в цьому напрямку є  мешканка м. Києва, що проживала в дитинстві  і сьогодні в місті залізничників- Аноніна Головненко.



На день незалежності відкрито виставку  в міському будинку культури її вишитих дивовижних рушників, на яких барвисті  орнаменти з різних регіонів України.

Це вже четверта персональна виставка в місті Козятині вишивальниці. Три  інші презентувалися в нашому музеї і на обласній виставці у м. Вінниці.

Нещодавно пані Антоніна потішила нас подарунком. Вона принесла 35 фотосвітлин, листівок, карток із альбома невідомої родини. Люди викинули ці, ймовірно чужі,  чудові  пам'ятні миттєвості на смітник. Сумно..



Пропонуємо їх  переглянути.

.Серед них  відкрита листівка початку 20 ст  з  зображенням чудової споруди на поштовій картці  зі складу листівок А. Ріхтера у м. Києві - Будинок архітектора Владислава  Городецького, нашого земляка з Поділля   , забудови 1901-903 років., окраси столиці України.










                                                                                            

                   

 Того ж , приблизно, періоду фотосвітлини брату  на пам'ять від люблячої сестри Настуньки з її зображенням у повний зріст в модній світлій сукні   з білим комірчиком. Тут і благання вірити  любити, та мати надію на майбутнє життя   до дівчини     закоханого Сєні  на відкритій листівці Всесвітнього поштового  союзу початку 20 ст.. з  романтичним біблійним сюжетом.  Цього ж виробника  поштова картка  з зображенням репродукції  картини чеського художника  Еміля  Холарек (1867-1919) "Холарекъ. Повернення незрячих болгар".  Чимало листівок 20-30 -х років, зокрема  фотографія 1926 року курортниці у білих шкарпетках, дивижний  потрет дами  у капелюшку 1918 р., виготовлена в фотографічному ательє М.  Л. Тагріна, яке розміщалася на бувшій вулиці  Гольденберга, сучасна Велика Васильківська№ 32 у Києві .  Приємно споглядати  неймовірні листівки дітей та  пари чоловіків у вишитих сорочках, жінок з родинами   під час розваг, прослуховуючи патіфон  або під час застіллія.

Архів лише однієї родини, а в ньому періодична  історія України та її мешканців.

Дякуємо Антоніні  Головненко за регулярні цікавинки, які вона приносить до музею. Запрошуємо бажаючих відвідати будинок культури і познайомитися з вишитими рушниками талановитої  вишивальниці.  Ряд  таких шедеврів були подаровані нашому музею і сьогодні оздоблюють  ікони в музейних експозиціях.






Немає коментарів:

В КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування музейного фонду

В  КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування  музейного фонду новими надходженнями документів, світлин, предметів ...