понеділок, 2 вересня 2024 р.

 31 серпня 2024 року минула 10-та річниця пам'яті захисника з Козятинщини - Ковальчука Віктора Євгенійовича

                                                     

Ковальчук Віктор Євгенович

(08.12.1992– 31.08.2014 )

Лейтенант, командир взводу 80-ої окремої аеромобільної бригади. Загинув від смертельного поранення під час виконання бойової операції. 

Нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно). Нагороджений нагрудним знаком "За оборону Луганського аеропорту" (посмертно). Відзнакою Козятинської міської ради «За героїзм та патріотизм» (посмертно). Нагрудним знаком Козятинської районної ради «За заслуги перед Козятинщиною» (посмертно). У 2017 р. присвоєно звання «Почесний громадянин міста Козятина» (посмертно).

Уродженець Узбекистану, після переїзду з батьками на Козятинщину, навчався в СЗШ № 4. Після 9-го класу вступив до Миколаївського військово-морського авіаційного училища ім. С.О. Леваневського. Згодом, вступив до Львівської академії сухопутних військ на факультет аеромобільних військ і розвідки, який пізніше перевели до Одеської академії. Віктор був дуже цілеспрямований, військовий, відчайдуха, жив постійно з жагою до навчання, спорту, перемог.

Перебував добровольцем у зоні АТО з 28 травня 2014 року. З 1-го по 23-є серпня приймав участь в обороні Луганського аеропорту. А загинув 31 серпня в населеному пункті смт. Георгіївка Лутугинського району Луганської області. Причина смерті – несумісна з життям тупа травма тіла. Похований в селі Козятині.

Як стало відомо, матеріальну допомогу, яку надала держава по смерті сина, мати Ірина та батько Євген передали пораненим військовим у зоні АТО.

31 серпня 2014 року на фасаді Козятинської школи-ліцею, в минулому СШ № 4, де навчався загиблий Віктор Ковальчук, було урочисто відкрито в пам'ять про героя меморіальну дошку.

Указом Президента України №270, 2015 від 15 травня 2015 року, "за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі" нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно). Нагороджений нагрудним знаком "За оборону Луганського аеропорту" (посмертно), Почесною відзнакою Козятинської міської ради - нагрудним знаком "За героїзм та патріотизм" та нагрудним знаком Козятинської районної ради "За заслуги перед Козятинщиною"(посмертно).

2 червня 2017 р. присвоєно звання Почесний громадянин міста Козятина.

31 серпня 2014 року на фасаді Козятинської школи-ліцею, в минулому СШ № 4, де навчався загиблий Віктор Ковальчук, було урочисто відкрито в пам'ять про героя меморіальну дошку.

Слава Герою! Вічна пам'ять!


Немає коментарів:

В КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування музейного фонду

В  КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування  музейного фонду новими надходженнями документів, світлин, предметів ...