вівторок, 4 червня 2024 р.

«З горища» - таку робочу назву можна дати виставці «Як зростали та гралися у 20 ст.». Вона діє в КЗ «Музей історії міста Козятин» і приурочена Міжнародному дню захисту дітей. З цією метою запросили на виставку вихованців закладу дошкільної освіти №2 «Журавонька»(керівник Людмила Куликівська). В одну із середніх груп «Соняшник» ходить маленький хлопчик Матвій Лупол. Йому і діткам лише по 4- 5 років. Малят супроводжували до музею вивхователь - методист Людмила Яроменко та вихователька групи Олена Помпа. Матвій разом зі своєю бабусею волонтеркою та психологінею Тетяною Яковлєвою бере активну участь у суспільному та громадському житті міста. Постійно можна їх разом бачити під час роздавання гуманітарної допомоги незахищеним верствам населення – тимчасово переміщеним особам, людям з інвалідністю, пенсіонерам тощо. Матвійко таким чином вчиться допомагати не лише бабусі, а й іншим людям. Його не потрібно просити, він сам хапає до рученят те , що піддається його силам і біжить туди, куди й дорослі. Його бабуся нагороджена за свою безкорисливу , подвижницьку діяльність державною нагородою і намагається осягнути усе, що її бентежить і чим захоплюється. ПаніТетяну обрано громадою міста головою правління громадської організації батьків дітей інвалідів. Їй , як нікому , знайомі усі проблеми цієї верстви населення Козятина.
 
  
                                                  Фото Катерини Святенко.

               



 Цьогоріч козятинському музею на день міста виповнюється 20 років з часу його відкриття. Ця активна жінка бере впродовж усього періоду участь у формуванні музейного фонду. Понад 150 предметів давнини та побуту поступило від неї до фондів музею- це вулик-дуплянка або колода, хустки, ткані на ткацькому верстаті доріжки, весільний вінець із парафінових квітів, балонові плащі модні у 1970-их роках, японські шийні хустинки – павутинки й безліч інших цікавих речей. Проживаючи в приватному секторі, їй вдалось зберегти багато на горищі давніх речей, предметів старовини, сімейних реліквій . Зростаючи у багатодітній унікальній родині з братом та ще двома сестрами, батьки Володимир Олександрович   та матуся   Раїса Іванівна  Яковлєві привили дітям бережливе ставлення до всього, чим сім’я володіє. Разом з давніми речами передалися Тетяні й гарні господарські риси . Поступово до нашого музею, окрім вулика, маслобійки, також перекочували дитячі іграшки -дерев’яні пірамідки , яким близько 80 років, пластикові та гумові звірята , ляльковий посуд, далі весільна сукня старшої сестри, а нещодавно цілий ящик з лялечками й іншими іграшками.








 Сьогодні вони представлені на виставці в музеї разом з м’якими іграшками та дитячим велосипедиком «Леопольд» , що передала Антоніна Головненко, з опиначкою, в яку замотували ще грудними діточок чотирьох поколінь родини Лілії Крилової .

  
 

В виставковій експозиції представлено також колиску дитячу металеву 1925 року виготовлення, в якій зростав один із Героїв, керівник сільського господарства с. Махаринець і Сестринівка Гурик Йосип Васильович(25.10.1925-31.12.2013) . Її передала до музею донька Антоніна Йосипівна Горшкова .


Дошколярики побачили дитячий візочок з малям у конвертику ручного гаптування, який виготовила тітонька своїм племінникам Юрі та Костянитину Ганенкам у 1960-ті роки . Для грудничка маляти іграшки –погремушки лежали поруч з лялечкою пупсом у дитячому візочку 1960-их років. Діти з задоволенням покрутили металеву дзигу, розглядали кольорові візерунки у калейдоскопі й грали у дитячу гру «Перстеньок», що згадала зі свого дитинства Матвійкова бабуся - Тетяна . 


 Розважили присутніх дітей і дорослих жартівливою пісенькою Анна Голодна ( учитель з вокалу міського будинку культури Тетяна Коломієць) і вразив чудовим виконанням патріотичної пісні «Зроднились ми» Даниїл Крилов - онук і син воїнів героїв ЗСУ( викладач вокалу Козятинської дитячої музичної школи Тетяна Костюк ). По завершенню хлопчики та дівчатка отримали цукерки й прогулялися ще раз виставкомом. Дякуємо усім, хто допоміг організувати та розділив з нами це свято. 



















 












Директор КЗ «Музей історії міста Козятин » Лілія Макаревич

Немає коментарів:

  15 жовтня 2024 року минула 2-га річниця пам'яті захисника з Козятинщини - Завідіна Олександра Володимировича      Завідін Олександр Во...