вівторок, 12 березня 2024 р.

Цікавий предмет жіночого гардеробу передали до музею.

                               З нагоди 150-річчя  від дня присвоєння Козятину статусу містечка.


12 березня до КЗ "Музей історії міста Козятин" завітали козятинчани Людмила Приходько із сином Євгеном. Вони  із родини корінних залізничників, які заснували   свою родину разом з появою станції і міста  ще наприкінці 19 ст.  Дід проживав на той час  в багатоквартирних бараках вздовж залізниці, коли ще й вулиць не було, за адресою : ст. Козятин, т.(товарна) (Київськ. губ.), дім №21, кв. №72.  Й адреса для телеграм : Козятин –Київської - Приходько. Дід  Сергія Приходька - чоловіка Людмили, а онуку Євгену , який з матусею завітав до нас - прадід Іоан Захарович Прикодько (1885-1961)  працював  інспектором Південно - Західної залізниці . Дружина його Марія Антонівна Валента (1883-1972) була італійського походження. ВІн захоплювався фотографією, подарував ряд  рідкісних  світлин  нашого міста  того періоду. Є автором  посібника "Новейшее краткое руководство про фотографии. Специально для нацинающих любителей". видано в Козятині у 1908 р. Писав п'єси, вірші, друковані в місцевих друкарнях Л.  Лівшиця та Я. Керцмана. Володів трьома мовами.











                                                                           


Головна вулиця містечка Козятина, де гуляли дами  , затягнуті в корсети і з кріноліновими під'юбниками.


Дружина Іоана Захаровича Приходька Марія Антонівна Валента .
 

                  Дід Іоан Захарович Приходько у залізничному службовому мундирі.



Цього разу пані Людмила принесла до музею надзвичайно цікаву річ - предмет жіночого гардеробу, ймовірно, кінця 19 початку 20 століття без якого не обходилась ні одна заможна панянка у місті Козятині - корсет. Досить в гарному стані.Подарувала невісточці Людмилі цю делікатну річ  свекруха  Приходько Лідія Іванівна, яка пррожила 92 роки. 

Предмет жіночої білизни належив свекрухиній матері - Вірі Якимівні. Замість кісточок  з боків,  використовували в той період акулячі хрящі. Ви не уявляєте, які відчуття були у працівників музею, коли вони взяли загадковий предмет із жіночого гардеробу понад 120-літньої давнини до своїх рук. Оригінальні гачки на вшитих в цупку тканину  металевих планочках, шнуровка. Ця елегантна  білизна має  по талії всередині полотняну стрічку зі штампом  та мало  помітні написи друкованими та курсивом іноземними  літерами.Схоже на марку французського швейного  салону, як показав  Google  пошуковець.

Надзвичайний подарунок від родини. Дуже дякуємо. 

Немає коментарів:

27-го ківтня минає річниця пам'яті захисника Козятинщини - Тимощука В.В.

  Сьогодні, 27-го квітня 2024 року минає річниця пам'яті захисника Козятинщини -                 Тимощука Віктора Васильовича           ...