пʼятницю, 24 грудня 2021 р.

В музеї впродовж місяця можно переглянути 2 різдвяно - новорічні виставки.

 


В музеї  впродовж місяця можно переглянути 2 різдвяно - новорічні виставки.

    23 грудня було відкрито в Музеї історії міста Козятин виставку рукодільних іграшок «Дивовижна плетена краса» мешканки Козятина Надії Велічко.





О 12 годині в музей завітали  запрошені майстринею гості.  Сама  авторка плетених гачком лялечок, а це мультяшні герої, казкові персонажі , різні звірі, тваринки й  хлопчики та дівчатка, прибула разом з молодшим сином Олександром.

                            


 Усіх без винятку вразила  кількість  дивовижних витворів, а їх було 97.  Всі вони зайняли гідне місце на стінах невеличкого музейного фойє, де проходять впродовж вже 17 років тимчасовы виставки. Пані Надія народилася  й зростала разом з двома братами і сестрою  в родині залізничника Василя Альбіновича та Надії Іванівни Морочеків.









Змалку була привчена матусею до порядку й господарських та  рукодільних справ. Мама багато вишивала,  шила й любила створювати для  родини домашній затишок і  комфорт  . Саме тому й Надійка, названа на честь мами, після закінчення школи №1, вступила до Вінницького професійно - технічного училища №5 і отримала  спеціальність швачки- розкрійника жіночого одягу.    Молода дівчина з чудовими навиками до домашніх справ, швидко  зустріла  нареченого Дмитра й  незабаром  молодята одружилися.  А там і знайшовся у щасливих закоханих старший син Дмитро, названий на честь батька.  Коли став дорослим й теж закохався.  Надія з чоловіком  стали для коханої Дмитра  Ірини не лише свекром і свекрухою ,  а і другими батьками. Бог послав щастя невдовзі стати дідусем і бабусею.   Довгими вечорами й   з’явилося  заняття для душі – роукоділля. Зі старих кофтин розпускалися   нитки  й завдяки чарівним рукам умілиці зявлялися рукотворні  , плетені гачком герої.



Перша виставка  в нашому музеї  сталася 4 роки тому, на   50-річчя  рукодільниці. 








Сьогодні друзі родини, знайомі і просто охочі доторкнутися до  чарівного  мешканці міста дякували майстрині за красу, яку створила авторка робіт  і вітали з відкриттям виставки.




Серед них кума Лілія Крилова з донькою  Софією розповіла й  про інші    таланти подруги й сусідки, як взірцевої господині і світлої душі людини. Доєдналися  до поздоровлень рукодільниці, заступник голови  Козятинської міської організації ветеранів   України Раїса  Мельницька- майстриня по виготовленню з бісеру  гердан з   Олександрою Некритою - вишивальницею, котрі неодноразово дарували  музею  різні речі. Вони вражені працелюбністю, акуратністю й кількістю робіт на виставці, їх надзвичайно привабливим виглядом   й професійністю виконання. Доповнила відгуки про високу якість  плетіння   іграшок, їх неповторність ,  красу  й майстерність рукодільниця,  науковий співробітник музею Наталія Баштова. Не залишився осторонь побаченого і підбадьорив майстриню  художник, майстер по дереву Віктор Кльоц.  Представлена  творчість Надії  на виставці викликала найяскравіші захоплення  від робіт у  очільниці культури міста  Світлани Рибінської , яка від імені  міської ради привітала  талановиту землячку  з відкриттям виставки і вручили на пам’ять  грамоту, сувенір та квіти.   Майстер  золотого пера, член Національних спілок письменників та журналістів України Петро Зарицький  розповів свою  історію про  його  авторські книги, які  були  викрадені з  розкладки  під час торгівлі . Він  порівняв Надіїні ляльки з тими книгами, які хочеться взяти до рук і не повернути більше, бо вони мають головне - душу.  Гостя на виставці Тетяна Лопатюк, яка  виготовляє смачний  й прекрасно оздоблений зефір, вражена феєрією світла від ляльок і  широкою гамою кольорів на виставці від  іграшок, які значно підняли передноворічний настрій.   Приємна й весела пісня «Новий рік » у виконанні учениць Анни Гунчак та  Лілі Гайдучок класу вокалу Тетяни Костюк Козятинської дитячої музичної школи  додали святкового настрою завершеному заходу.









 

 

 








Гості також мали нагоду познайомитися ще й  з експонатами різдвяно-новорічної  тематики , давніми ялинковими  прикрасами  з бабусиної скрині, які  працівники музею розмістили по залах   на семи штучних ялинках.  Запрошуємо  відвідати  музей й  покращити свій  настрій на всі свята.

 










Директор Музею історії міста Козятин  Лілія Макаревич







Немає коментарів:

З нагоди Міжнародного дня пам’яток і визначних місць.

  В КЗ «Музей історії міста Козятин» відкрито   тимчасову виставку   «Визначні місця Козятинщини». На ній представлено   світлини, живопис...