середу, 10 листопада 2021 р.

Фонди музею поповнилися цінними картинами.

 Напередодні Дня працівників культури з Вінниці до фондів Музею історії міста Козятин прибув неоціненний скарб!



Донька відомого українського художника Ігоря Синєпольського , члена Національної спілки художників України , заслуженого художника України , теж українська художниця, яка працює в жанрі художнього текстилю , членкиня Вінницької обласної Національної спілки художників України - Галина Чекіна , передала нам сім автобіографічної тематики живописних полотен митця .




Знайомство з Ігорем Синєпольським відбулося одного вечора в козятинському затишному , гостинному , будинку родини Ніни Стрельбіцької. Вразило те, що художник виявився скромною , делікатною, інтелігентною, обізнаною в багатьох питаннях і високодуховною людиною. Такі якості у нашому сьогоденні рідкість. На той час у господині відпочивали діти - донька художниця і режисер Тетяна з чоловіком Володимиром. З родиною Синєпольських їх поєднує давня через все життя дружба. Пані Тетяна щиро вдячна Ігорю Івановичу, як своєму вчителю - натхненнику і наставнику й надзвичайно цінує його поради з питань своєї творчості.


              «Який я був, таким і залишився. Автопортрет»,полотно, олія , 100х70, 2020.



Портрет Лариси Синєпольської. Дружини художника. полотно, олія, 107Х92, 1998
У 2016 р. за сприяння родини Стрельбіцьких в нашому козятинському музеї відбулася виставка 15 полотен вінницького живописця Ігоря Синєпольського. На її відкриття завітало чимало гостей, які після презентації радо спілкувалися з художником.

«Автопортрет з Ларисою.Спогад», полотно, олія,  80х60,  2005.


«Пробудженння», полотно, олія,  140х80, 1970.
Нажаль, останнім часом Ігор Іванович важко хворів, але це не завадило йому брати участь у виставках в рідній художній галереї, що розмістилася на першому поверсі його житлового будинку.


«Ретро портрет з дружиною та братом»,
полотно, олія, 138х85, 2010.
Цього року 19 серпня обірвалося життя неординарного художника, майстра живопису, колеги по пензлю, батька, друга й дідуся і просто людини . Він володів мовою, здатною відкрити іншим набуте ним знання відчуття української духовності - мовою образотворчості, зазначила мистецтвознавець Юлія Присяжна у передмові до каталогу «Митці Вінниччини », який вийшов з друку у 2011 р. і сьогодні представлений на виставці в Музеї історії міста Козятин разом з подарованими полотнами . Щиро вдячні за коштовний дар, що довірила нам родина. Запрошуємо відвідати виставку в пам’ять про заслуженого художника України Ігоря Синєпольського . Виставка триватиме до 30 листопада.

«Свято осіннього сонця. Портрет Лариси», 66х85, 2007.

ІГОР  СИНЄПОЛЬСЬКИЙ

(15.03.1938 –19.08.21)

український живописець

заслужений художник України

 Автор подарованих музею історії міста Козятин 7 полотен народився 15 березня 1938 року в м. Вінниця.  Навчався у Київській художній середній школі ім. Т. Г. Шевченка. Його педагогами були О. Яблонська та Є. Волобуєв. В 1961 р закінчив Харківський державнийхудожній інститут, майстерню жанрового і портретного живопису професора С. Ф.Бесєдіна.

З 1961 по 1963 р. – викладач фахових дисциплін Дніпропетровського художнього училища. З 1965 р.член Національної спілки художників України. З 1986 року  по 1991 рік був обраний головою Вінницької обласної  Спілки художників України. У 1998 року присвоєно звання заслужений художник України. З 1962 року  є постійним учасником  обласних, всеукраїнських , міжнародних виставок.  Учасник історико-мистецьких проектів «Січові стрільці на Україні» та « Шляхами соборності України» у співпраці з Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм, а також багатьох інших пленерів та художніх акцій. Подаровані музеям твори художника є власністю держави і зберігаються в Вінницькому краєзнавчому, художньому і Луганському обласному художньому музеях,  а з цього дня і в фондах Козятинського  музею історії міста та в інших музеях не лише нашої держави. Частина робіт сьогодні  є приватною власністю колекціонерів з Австралії, Німеччини, Польщі, Ізраїлю, Росії.  У 2013 р. творчість митця була представлена у мистецькій галереї  Національного заповіднику «Софія Київська» у м. Києві., а ще раніше на інших всеукраїнських виставках встолиці  України та обласному центрі м.Вінниці.

Персональні та з участю виставки:

1998 – виставкова зала ВООНСХУ, м. Вінниця

2001 – культурно-художній  центр Вінницького технічного університету

2008 – галерея «Інтер - шик», м.Вінниці

2010 – Всеукраїнська виставка м.Київ

2012  Всеукраїнська виставка м.Київ

2013  Мистецька галерея при  Національному заповіднику «Софія  Київська». м. Київ.

2016  виставкова зала ВООНСХУ, м. Вінниця

2017  виставкова зала ВООНСХУ, м. Вінниця

2020 виставкова зала ВООНСХУ, м. Вінниця




Немає коментарів:

26 березня - День Національної гвардії України.

  В Україні 26 березня відзначають День  Національної гвардії. День Національної гвардії України до 2000 року відзначалося щорічно 4 листо...