пʼятницю, 20 грудня 2019 р.

Виставка "Все починається з кохання"


Давню листівку на тему « Все починається з кохання» представлено  в одному із виставкових залів Музею історії міста Козятин.


15 поштових  листівок  романтичної тематики , на яких зображені закохані пари,  початку і середини 20 ст.  із фондів  скарбниці історії міста залізничників  представлено  в одному із виставкових залів  зберігача та поширювача  минувшини  міста  Козятинського історичного закладу культури. 


      Ці та ряд інших листівок потрапили до числа найцінніших  фондів ( на думку  фахівців музейної справи обласного центру) завдяки нашій землячці Ірині Шафер. В свій час вона проживала в нашому місті напроти  вокзалу у невеличкому  приватному будиночку з чудовим садком  за адресою Олега Кошового №23, доглядаючи за старенькою  рідною  тіткою Лесею і працювала заступником директора Козятинської  центральної районної бібліотеки. Коли померла тітка, то спадкоємиця обійстя подарувала на збереження музею 2 старих фотоальбоми, де і зберігалися листівки родини  Новікових, дід котрих  Семен Ул’янович працював  ще з  царських часів    старшим білетним касиром на залізничному вокзалі.  Хтось  із родичів розповідав Ірині , що в  сімейному архіві зберігалося фото, де сам цар Микола - II  був на пероні вокзалу ст. Козятин, а касир знаходився на задньому плані. В часи репресій бабуся спалила  фото, щоб не постраждати за доносом того, хто не дай Боже, побачить   історичну світлину, яка може навести лихо на  усю сім’ю. Більшість з тих  світлин   були написані іноземними та російською мовами ,  адресовані тітці і матері Ірини-  Регіні Шафер,  чоловік котрої був  німецького походження  . Найстаріші  листівки у кольорі надруковані типографським друком  на цупкому папері, приблизно, 1916-1930 років, інші шість- чорно-біле фото, приблизно, 1930-1940 –х років., на котрих зображені щасливі в романтичному настрої  закохані пари. Всі зображення досить пуританські. Зі звороту чисті, без написів, лише розділені навпіл деякі, для адреси та для тексту. Перші поштові листівки з місцем для листа та для адреси  було дозволено випускати у 1904 р.  Поштові листівка такого типу, як у нас на виставці довоєнного періоду виготовлялися на той час  у   фотоател’є з зображеними, ледь помітними,  логотипами майстра у правому чи лівому куту поштової листівки. 



            Представлені також на виставці листівки повоєнного періоду, на котрих зображено такі ж миловидні сценки, лише    вони перетворені фотографами- кустарщиками- артільщиками  у кольорові. Мабуть у більшості родин козятинчан можна знайти в фотоальбомах , що успадкували від рідні, такі фото з написами..
Взагалі  видавати поштові листівки в різні періоди могли  власники книгарень, крамниць канцтоварів, фотоательє, друкарень і літографічних закладів, навіть власники тютюнових та галантерейних лотків. Друкували картки у видавництвах Вільна, Москви, Петербурга, Стокгольма, Берліна, Варшави, Львова та інших міст. Вартість поштівок  на початку 20 ст. була досить високою: 5 коп. – за чорно-білий і 10 коп. – за кольоровий екземпляр.  Для порівнняння,  наприкінці  позаминулого століття,   буханець хліба коштував 12 коп., банка чаю - 20 коп., найняти з возним карету 50 коп. На них друкували репродукції з картин художників, портрети відомих діячів, краєвиди міст, пейзажі, типажі населення, батальні сцени, досягнення науки й техніки, гумористичні сценки, обличчя миловидних моделей, еротичні знімки тощо. Згодом листівки стали модним подарунком і предметом колекціонування.
Запрошуємо до музею відвідати виставку колекційної листівки.


Директор Музею історії міста Козятин Лілія Макаревич

















День Святого Миколая відзначили в Музеї Козятина.



       



Кожного ранку ми прокидаємося під настирливі, дратівливі звуки будильника і розбігаємось, як мурашки, хто куди:  на роботу, в інститут,  в школу. Все своє життя людина звіряє за годинником,  прагне все робити точно і, найголовніше, вчасно. Час – це невід’ємна частина нашого життя.



Колекціонер демонструє кишеньковий годинник для  фахівців залізниці.


   Основним атрибутом часу є годинник. Годинник вдома на стіні, годинник на руці, годинник в мобільному телефоні... А чи знаєте ви, як виник годинник, і хто його створив, які бувають годинники, де їх створювали? Саме на ці питання ви зможете отримати відповідь, завітавши до Музею історії міста Козятин, де до Дня Святого Миколая  і  усіх різдвяно - новорічних свят відкрилася нова виставка з колекцією старовинних годинників козятинчанина  Юрія Гордійчука . 27 різноманітних, неймовірних за віком та розміром годинників представлено в одному із залів. З нагоди початку новорічних та різдвяних свят доречно та тематично  доповнила експозицію виставка ялинок зі старовинними монтажними, ватяними та мініатюрними іграшками.




    Юрій Гордійчук, уроженець с.Пиковець 1964 року, в минулому  військовий, а в даний час  колекціонер за покликом душі. Перший годинник в  домашній колекції з’явився у 1997-1998 роках. Це був годинник батьків – «Янтарь», великий, настільний, з боєм . Для Юрія різноманітність мелодійності бою годинника звучала, як музика і його завжди цікавили такі годинники. З понад 50 годинників у колекції в робочому стані – настінних 22, а настільних 14. Кишенькових та наручних близько 10. Практично всі вони відремонтовані, відреставровані руками Юрія. Найстаріший годинник в колекції – Ле Рой де Париж, настінний, Австрія 1970 року. А також були представлені 2 спеціальних годинника для фахівців спеціалізації – обхідників на залізниці та для інших  службовців залізничного транспорту. Захоплення чоловіка розділяє повністю, заохочує і підтримує в усьому його дружина – Алла . Вона теж захоплюється історією і колекціонуванням старожитностей і є одна із перших, хто поділився світлинами, іншими речами з Музеєм історії міста.  Мрія подружжя Гордійчуків –збільшення колекції, що і сталося під час відкриття виставки.



Подружжя Гордійчуків Юрій та Алла.




Один із родичів  с. Махнівки     Анатолій   Дроздович привітав Юрія та подарував з нагоди  відкриття виставки ще один настінний  годинник.



Годинник належав  начальнику районного архівного відділу 
Козятинської райдержадміністрації Олександру Соловьйову.

А колекціонер, в свою чергу раніше, і в цей день передав до   музейних фондів  8  настінних  годинників радянських часів .




 В виставковій залі було надзвичайно людно. Рідня та друзі родини вітали сім’ю Гордійчуків з такою довгоочікуваною подією. Багато теплих слів пролунало від гостей заходу. Було вручено подарунок  і  проголошено щирі  вітання від  шанувальниці історії і колекціонування старовини  Лілії Крилової.



 Поділилася яскравими  враженнями від виставки   рукодільниця, організатор культмасової діяльності  Університету третього віку міського  територіального центру Лариса Казмірчук,  учениця 8-го класу ЗОШ №2 Оленка Яворська, яка завітала на виставку разом з класом, на чолі з педагогом Галиною Мельничук.






  Долучився до вітань гість,  майстер по дереву , художник Віктор Кльоц
   


 Не втримався від позитивних вражень та захвату член Національних спілок письменників та журналістів України Петро Зарицький. 




Усім  додала  настрою з нагоди Дня Святого Миколая викладач  класу скрипки Козятинської  дитячої музичної школи Аліна Мисько, неперевершено виконавши різдвяну щедрівку.



 

Привітала з відкриттям виставки та вручила подарунки від Козятинської міської ради начальник  відділу культури міста Світлана Рибінська і висловила захват від усього побаченого та почутих різновидів годинникового бою .







Завершила захід директор Музею історії міста Козятин Лілія Макаревич, привітавши родину з відкриттям виставки , а усіх присутніх з Днем Святого Миколая і початком різдвяних та новорічних свят.


                   

                                                                   









 Науковий співробітник музею історії міста Козятин Наталія Баштова.

1 коментар:

lili сказав...

Чудові враження від виставки і від подружжя Гордійчуків. Нехай усе у них буде гаразд в житті.

27-го ківтня минає річниця пам'яті захисника Козятинщини - Тимощука В.В.

  Сьогодні, 27-го квітня 2024 року минає річниця пам'яті захисника Козятинщини -                 Тимощука Віктора Васильовича           ...