четвер, 5 грудня 2019 р.

Знайомство з книгою «Стежками Тимка Падури » та автором хронології , географії життя і творчості поета Миколою Купчиком.

 Автор книги "Стежками Тимка Падури" Микола Купчик перед представленням свого творіння..
                                                                             

                  Історика, голову районної краєзнавчої спілки, дослідника історії краю та  автора книги "Стежками Тимка Падури" представляє директор Музею історії міста Козятин Лілія Макаревич.



Микола Купчик презентує  свою книгу "Стежками Тимка Падури".

Вітання начальника культури Світлани Рибінської автору книги
Миколі  Купчику.


Вітання начальника культури району Володимира  Воронова автору книги.


Знайомство з книгою  «Стежками Тимка Падури » та автором  хронології , географії життя і творчості поета Миколою Купчиком.
Музеєм історії міста Козятин у співпраці з Козятинською районною бібліотекою проведено презентацію книги козятинчанина ,  за спеціальністю історика, магістра державного управління, пошуковця, голови Козятинської районної Спілки  краєзнавців України , дослідника  історії краю та життєдіяльності видатних постатей Козятинщини Миколи Купчика під назвою « Стежками Тимка Падури». Книга побачила світ в рамках проекту- I  Міжнародного фестивалю «Гей, соколи» у с. Махнівка. 
        Цьому передувала знаменна подія. Подарунком   громаді і козятинцям стала знайдена автором книги на Махнівському цвинтарі  могила поета. Це  сталося у 2016 р. напередодні   215-ї ріниці   від  дня народження та 285-ї річниці з часу смерті поета, якому приписують авторство знаменитої  пісні «Гей соколи!» після виходу на екрани фільму «Вогнем і мечем»  Єжи Гофмана за романом Генрика Синкевича. 
 Цю пісню польською мовою  завзято та бадьоро заспівали для присутніх учасники  ансамблю «Подольський квят» Центру польської культури  Козятинщини,  який очолює Наталія Борисівна Чайковська.




         Тимош  або  Фома   Падура народився у містечку Іллінці  21 грудня  1801 р. , а помер 8 (20 ) вересня у  1871 р. у с. Козятині , на обійсті місцевого землевласника Мар’яна Васютинського. Той у свою чергу по смерті поета та музиканта попросив дозволу у влади виготовити мармурове погруддя поету. Така  пам’ятна плита з барел’эфом поета була виготовлена українським скульптором Віктором Бродським ( 1834- 1904)  і встановлена у Білопільському  костелі, який був зруйнований радянською владою у 1957 р. А відомий поет ще й тим , що є автором збірки пісень «Українки Тимка Падури» та « Твори Тимка Падури», де  поетичними строфами  він  в захопленні від України, де народився, від друзів і народу,  у якого він записував пісні  латинськими літерами українською мовою, подорожуючи  простолюдином Україною і граючи на улюблених  народних інструментах, зокрема , торбані. Його життя було пов’язане з Козятинщиною. Він проживав у селах Сошанське, Мшанець, Махнівка, де і був похований. Про все це розповів автор книги  під час зустрічі з бібліотекарами, учнями ЗОШ №2 на чолі  та учнями Козятинського вищого міжрегіонального професійного училища залізничного транспорту на чолі з бібліотекарем Надією Біньковською.               

                       


 З екрана пролунала у відеозапису пісня  «Гей , соколи » у виконанні  лауреата міжнародних фестивалів української естрадної пісні  Олександра Бонюка.   Було продемонстровано  підготовлений  науковим співробітником музею Наталією Баштовою та Іллєю Баштовим  скорочений відеоролик  хроніко- документального фільму «Стежками Тимка Падури».


Представлення ведучою  - директором  музею  Лілією Макаревич автора книги Миколу Купчика. 

Вітання з виданням книги від  Лілії Крилової -   помічника депутата Верховної ради  Петра Юрчишина .

 Микола Купчик представляє гостю  Ірину Бонюк, яка очолює Культурно- туристичний центр у с. Махнівека


 Ірина Бонюк вручає  друковану продукцію до Музею історії міста від  с. Махнівки 
До вітань на адресу автора приєднався також  член Національних Спілок журналістів і письменників України Петро Зарицький

 Вітання директора центральної районної бібліотеки Ганни Мочарської автору книги.

              На   зустріч  з автором та знайомство з  книгою прийшло чимало гостей : очільниця культури міста Світлана Рибінська, начальник відділу культури району Володимир Воронов, помічник народного депутата  Петра Юрчишина- Лілія Крилова  з членом Національної Спілки журналістів України  Наталією Зайчук. До вітань на адресу автора приєднався також  член Національних Спілок журналістів і письменників України Петро Зарицький, директор бібліотеки Ганна Мочарська, бібліограф- краєзнавець Наталія Соляр.  Історичну хроніку фільмувала директор  Культурно- туристичного центру с. Махнівки Ірина  Бонюк. Вона передала разом з автором книги ряд плакатів і  копій документів для Музею історії міста.



 Вітання бібліографа - краєзнавця центральної районної бібліотеки Наталії  Соляр.
               
                Бажаючі   отримали в  дар  авторські екземпляри книг, які були надруковані за сприянням українського культурного фонду, «Медіа  Центру «Власно», Вінницької ОДА, Козятиинської міської ради, Козятинської РДА, Козятинської районної ради та Махнівської сільської ради. Наприкінці презентації книги директор Музею історії міста  Лілія Макаревич подякувала  автору Миколі Купчику,   співробітникам бібліотеки та усім присутнім    за  співпрацю. На останок присутні переглянули повнометражний фільм «Стежками Тимка Падури», деякі сцени якого знімалися в Музеї історії міста Козятин.

                                                     
Микола Купчик  дарує книги  з автографами до бібліотек   Козятинського залізничного училища, ЗОШ №2, бібліотекарам, які були присутні на презентації.


 На завершення  усі присутні переглянули одноіменний  фільм" Стежками Тимка Падури" у постановці Віти Приймак, деякі епізоди  якого знімалися і в Музеї історії міста Козятин. Роль Тимка Падури зіграв студент Вінницького національного медичного університету Микола Гуменюк.

Учениці ЗОШ № 2 з автором Миколою Купчиком.

Помічник  депутата  Верховної ради  Петра Юрчишина - Лілія Крилова з книгою та   автором.
                                                                               

Під час демонстрації фільму " Стежками Тимка Падури "



Учні залізничного училища з автором книги Миколою Купчиком та бібліотекарем Надією Біньковською..


        

Директор Музею історії міста Козятин Лілія Макаревич.

Немає коментарів:

Запршуємо на виставку.