вівторок, 5 березня 2019 р.

Магія слов’янської ляльки – мотанки.


        
Майстриня з ляльки - мотанки Наталія Поліщук.

Пташка Радість.

Домашня масляниця.

Куточок інтер'єру виставки.

Куточок інтер'єру виставки.

Інтер'эр експозиції.

Ігрові ляльки- мотанки

Представлення ведучою- науковим співробітником музею Наталіє Баштовою майстрині




                 Майстриня з ляльки- мотанки розповідає про своїх представлених  ляльок.



Майстриня Наталія з чоловіком Віталієм, синочком Мирчиком і  кумою Мілою Мхеідзе

«Магія словянської ляльки - мотанки»- під такою назвою в музеї історії міста Козятин відкрилася виставка майстрині міста залізничників  Наталії Поліщук.    З часу захоплення улюбленим видом прикладного  мистецтва  було створено  понад  100 ляльок, більшість, з яких  подаровано близьким , знайомим і рідним людям.
Захоплення даним видом творчості заполонило душу авторки робіт не так вже й давно. В свій час  майбутня багатодітна мама закінчила Козятинську  ЗОШ № 5, здобула професію конструктора – моделєра в Калинівському технікумі. Шила одяг для своєї  родини та на замовлення. Пізніше відкрила магазин жіночого одягу.   Наталії  хотілося створювати чудовий настрій клієнткам не лише гарним  до лиця вбранням  , а і насичувати позитивом найчарівнішу половину людства -жіноцтво повсякчас впродовж усіх буднів чи свят.   У пошуці своєї мрії, чудова господиня, зразкова мама і дружина захопилась вивченням традицій наших слов’янських предків, зокрема, особливим   сакральним мистецтвом  виготовлення  ляльки – мотанки.  Саме в ній, як  майстриня і як жінка , знайшла  гармонію в душі  і в   серці . Ця лялька наповнила життя магічним сенсом , сімейними традиціями, допомогла  знаходити час для себе, можливості  спільної творчості та  ладнання жіночої долі під час мотання обережних ляльок. Наталя  сьогодні разом з чоловіком  Віталієм виховують шістьох дітей. Нещодавно  у подружжя з’явився четвертий синочок Мирчик, але маля,   зайнятість домашніми справами, не заважають знаходити час для улюбленого захоплення, до якого мама заохочує донечок і  долучає подруг.

Виступ маленької співачки Софійки Лесик.


Вітання куми Міли Мхеідзе - фотохудожниці.

Вітання родички Олесі Поліщук.

Вітання Олени Слободянюк- начальника відділу соціальної роботи управління сімейної, дитячої та молодіжної політики.

                        Своїми  враженнями від виставки ділиться бібліограф- краєзнавець Козятинської ЦБС
                                                                         Наталія Соляр.


Під час відкриття виставки.


 Вітання Ірини Пузир  від імені Козятинського міського голови Олександра Пузира.


Ознайомлення з творчими роботами майстрині.

Представлення майстринею ігрових ляльок- мотанок.
                                       


Зараз Наталя проводить різні тренінги з духовного та психологічного розвитку , використовує для цього сучасні технології арт- терапії та спадщину мудрості предків, допомагати собі та іншим жінкам знаходити особисте та сімейне щастя.
На відкриття виставки завітали учні ЗОШ №2 8-Б класу  ( директор Євгенія Кудрявець), та інші школярі , які вже мають досвід створення даної техніки ляльок , є переможцями різноманітних міських, обласних  творчих конкурсів, олімпіад на чолі з учителем трудового навчання  Світланою  Чеканівською.   Після представлення майстрині ведучою, науковим співробітником музею Наталією Баштовою, авторка  ляльок- мотанок провела екскурс в історію виникнення даного виду мистецтва, розповіла  про  значущість майже  кожної із  ляльок.  Вітальні слова   з відкриттям виставки пролунали від начальник відділу соціальної роботи управління сімейної, дитячої та молодіжної політики  Олени  Слободянюк, яка сама захоплюється створенням ляльок тільки трохи іншої техніки виконання, слова вдячності за підтримку  від родички Олесі  Поліщук,  щирі вітання хрещеної мами і фотохудожниці Міли Мхеідзе бібліографа- краєзнавця  центральної районної бібліотеки Наталії Соляр. Підтримати доньку і родину прийшли на відкриття виставки  Любов  та Володимир  Маковчуки.   Викликала  інтерес дана виставка із близько 50 робіт у  Ірини Пузир, яка завітала до музею познайомитися з творчістю майстрині разом з донькою Тетяною  і висловила   вдячність за  відповідний , творчий внесок в розвиток та відродження прадавньої історичної минувшини талановитій козятинчанці не лише від себе, а і від міського голови – Олександра Пузира, який сьогодні знаходився  у службових справах   поза  межами   Козятина і не зміг  долучитися до заходу. Усім підняла передсвятковий настрій з нагоди Міжнародного  жіночого дня  учениця Козятинської  дитячої музичної школи ( директор Наталія Бригадир, викладач вокалу Тетяна Костюк) шестирічна вокаліст Софійка Лесик. Вона   виконала для майстрині і гостей заходу  дві пісні «Подоляночка » і «Лисичка». Наприкінці заходу родина пригостила усіх присутніх домашнім печивом і   ручної роботи тістечками , цукерками, які мамі  Наталії допомагали  виготовляти маленькі  донечки – господарочки   Віронічка та Ярослава .
Ігрова лялька- мотанка на гнучкому дроті.

Нерозлучники.

 Фото на згадку після виставки.


                                              Подарунок для музею-  лялька- оберіг.


Любов Михайлівна та Володимир Іванович Маковчуки - батьки.

 Баба - Йога (Веда)

 Щиро вдячні за подарунок- оберіг.



Директор музею історії міста Лілія Макаревич.

Немає коментарів:

КЗ "Музей історії міста Козятин" поповнився новими шедеврами.

   Сьогодні неймовірно щасливий у нас день!!   Зателефонувала директорка Козятинської дитячої музичної школи Оксана Тихомирова і сповістила,...