неділю, 11 липня 2010 р.

В музеї презентовано виставку робіт різьби по дереву народного майстра з Молдови Юрія Дячука






Місто Козятин  10 липня відзначило свій День народження 136 річницю з часу присвоєння йому статусу містечка і 10 р. , як воно стало містом обласного значення.З цієї нагоди в Музеї історії міста було урочисто відкрито виставку робіт по дереву нашого земляка, уродженця міста, мешканця столиці республіки Молдова  Кишинева Юрія Дячука.На урочисте відкриття виставки прибули заступник мера міста Костянтин Володимирович  Марченко, начальник відділу культури та туризму Світлана Францівна Рибінська. Вони висловили свої вітання гостю та його чисельній родині, котра з'їхалася з різних міст України.Вручили на згадку живописне полотно одного із мальовничих куточків рідного міста юності митця, виконане місцевим художником Володимиром Томашевським та інші подарунки.На заключення відома  співачка з Козятина, лауреат та переможець багатьох всеукраїнських та міжнародних  пісенних конкурсів Олена Пантєлєєва подарувала земляку надзвичайно чутливу  пісню  про рідну Україну, а митець подарував бажаючим з автографами збірки свої віршів.
 Народний майстер  подарував своїм землякам можливість зануритися у світ мистецтва, дотикнутися до своєї творчості, отримати естетичну  насолоду від 76 робіт з коріння різних порід дерева.Тут можна побачити давніх слав'нських , язичницьких Богів, чудернацькі  образи з тваринного світу, побутові сценки із життя українського та молдавського народів.
Народився Юрій  в 1954 р. , навчався в школі №4(сучасний ліцей).Любов до рідного слова, до народних пісень привила мама Зінаїда Семенівна, яка мала чудовий голос і дуже любила співати , знала безліч народних пісень. Батько Іван Федорович- самобутній художник, котрий  оздоблював разом з іншими митцямими декоративним розписом локомотивне депо, возив хлопчика у Київ, водив по художнім виставкам, музеям столиці.
Після закінчення восьмирічки вступив до професійно- художнього училища у Києві № 11, потім була армія.Здобуття художнього досвіду у творчій майстерні члена Спілки художників СРСР Василя Смілянця. Участь у художньому оформленні підприємств народного господарства у Дніпропетровську, Черкасах, Тюмені, Києві. У 1976 р. одружився зі своєю творчою музою Ольгою, і  молоде подружжя переїхало до Молдови. Працював художником-оформлювачем на підприємствах Кишинева. У 2005 р. прийнятий до Спілки народних майстрів Молдови, а у 2006- до Спілки журналістів України. У 2009 році удостоєний літературної премії ім. Пантелеймона Куліша, перемігши у загально республіканському літературному  конкурсі"Українська мова - мова солов' їна".Брав участь у  міжнародних та загальнореспубліканських виставках, частий гість  зі своїм творчим доробком під час офіційних прийомів у Посольствах Молдови  і України.Віце-президент Благодійного Фонду українських професійних художників та  народних майстрів  в республіці Молдова. 

























2 коментарі:

Освіта перш за все сказав...

Доброго дня!!!!Скажіть,як можна з вами зв'язатися?

Автор сказав...

Пишіть сюди belkol2011---@gmail.com

Рисочки прибрати

З нагоди Міжнародного дня пам’яток і визначних місць.

  В КЗ «Музей історії міста Козятин» відкрито   тимчасову виставку   «Визначні місця Козятинщини». На ній представлено   світлини, живопис...