понеділок, 24 травня 2010 р.

В Музеї історії міста Козятин презентовано виставку портретної галереї ветеранів війни



- фронтовиків, учасників бойових подій “Голос пам’яті”
На неї були запрошені ті, хто подарував нам 65 річницю Великої Перемоги над фашизмом, герої галереї - Кузнєцов Петро Миколайович, мати якого отримала 3 похоронки, та Бєлєнький Олександр Олександрович. Вони пройшли фронтовими дорогами з боями з 1941-по 1945 р.р.. Дідковський Володимир Миколайович –серцю його матері теж прийшлось витримати лиху звістку про смерть коханого сина та Сахаров Микола Олександрович, отримавший 2 поранення на фронті.
Вони і сьогодні, не зважаючи на незагоєні рани, ще й досі в строю , дотримуються армійської дисципліни , завжди приходять заздалегідь на зустрічі для інтерв’ю та з школярами, до всього в житті відносяться з вогником та гумором, займаються громадською діяльністю, переймаються суспільно-політичним життям міста та регіону. В галереї представлено 12 портретів ветеранів- земляків , описаний короткий їх бойовий шлях. Також на виставці представлено 14 фоторепортажів Олександри Гаєвської з минулорічного святкування Дня Перемоги біля пам’ятника загиблим. На чудових , професійно створених фото ті ж самі ветерани, тільки під час урочистої події, взагалі не позуючи. Тут можна побачити їх сумні обличчя зі сльозинкою на очах, а ось фотограф зафіксувала мить, де з задоволенням спілкуються двоє похилого віку людей, забувши про пережиті страхіття лихоліть та усі війни на планеті земля. Сивочолі воїни, вдови, діти, внуки та правнуки переможців на фото вклоняються пам’яті , загиблим в цій кривавій війні, вшановують живих переможців! Цю добірку фото Олександра присвятила світлій пам’яті своїх дідуся та бабусі- ветеранів Великої Вітчизняної, учасників бойових дій Антона Івановича- Почесного громадянина Козятина та Олександри Михайлівни Політанських.
Ідея про створення виставки – галереї портретів прийшла учню школи – інтернату-гімназії Владиславу Колеснику. Він і зайнявся пошуковою діяльністю, навідавшись до голови міської ради ветеранів війни і праці Георгію Аветисовичу Акопову. Той , в свою чергу, підказав , до кого можна звернутися з проханням зібрати портрети.. Таким чином, відділ культури міської ради допоміг їх збільшити до необхідних виставкових форматів і виставка почала діяти напередодні 65-річниці з дня Перемоги.
В цей же день ветеран педагогічної ниви Ольга Романівна Бойко представила присутнім на виставці , виготовлений своїми силами і за особисті кошти фотоальбом про ветеранів війни освітянської галузі м. Козятина. Присутні на зустрічі учні школи –інтернат та СЗШ № 2 проявила неабиякий інтерес не лише до розповідей ветеранів , а і до презентованої копіткої праці вчительки. Цей альбом буде подаровано Музею історії міста.

Директор Музею історії міста Лілія Макаревич.

Немає коментарів:

Родинам загиблих Героїв: Ігоря Болдіна, Анатолія Федорця та Ігоря Римши вручили державні нагороди.

  Родинам загиблих вручили державні нагороди 19 квітня 2024 року, виконав доручення Сергій Борзов - голова Вінницької ОДА та спільно з голо...