пʼятниця, 10 листопада 2023 р.

Музей історії міста Козятин отримав бандероль із Києва.

 

                                                Продовжуємо отримувати подарунки.















Сьогодні  принесли  бандероль з книгою із м. Києва і  листом від мешканця  столиці  Тараса Чабана.  В ньому   син поетеси  та  філолога надсилає нам  збірку поетичних та прозових творів уроженки Львівщини    Зіновії Гринах-Чабан.  У книзі на 128 сторінках    «Твої сліди» можна ознайомитися з  віршами-роздумами, коротенькими ессе написаними  в різні періоди життя авторки , що вийшла накладом 1000 примірників у м. Києві. Пані Зіновія – авторка творів народилася у 1940-у році в м. Броди на Львівщині. Там минули дитинство і юність. Деякий час працювала учителем математики, друкувалася в місцевих ЗМІ.  На більшості сторінках описані прозою та віршованими строфами ті події, що довелось почути або пережити самій.




 Вищу освіту  отримувала у Донецькому університеті, закінчивши механіко-математичний факультет. Працювала на Новокраматорському  машинобудівному заводі інженером. В період становлення української державності викладала українське народознавство і  мову та літературу в «Першій українській гімназії міста Краматорська». Керувала міським літерним об’єднанням «Донецькі плини». У  передмові член Національної спілки журналістів України редактор літературно-краєзнавчого журналу «Брідщина» Богдан Зробок цитує авторку: «Доля дала можливість пізнати мені всю Україну. Вона для мене дорога і єдина».


Зіновія  Гринах –Чабан має великий життєвий досвід, багато зустрічей та прощань , тому й  створила  проникливий погляд у саму сутність  української минувшини та сьогодення.




Авторка книги сьогодні пенсіонерка і проживає   на Львівщині  під містом Бродами на своїй батьківщині , в  рідному хуторку :

«Я повертаюсь знов від поверхівок

До хуторів і до сільських доріг.

Нема рідніше батьківських домівок,

Як найдорожчий батьківський поріг»

Львівянка звертається до нас з закликом : « Туліться, люди, до землі,

                                                                                    Як тулиться дитя до мами.

                                                                                     І буде хліб вам на столі,

                                                                                     Вино і коровай , так само.

                                                                                      Горніься, люди, до землі,

                                                                                      Земля вкраїнська щедра й мила,

                                                                                      То тільки часом, по війні,

                                                                                      Червоним маком нам родила»

Тут є життєві історії, зокрема і про жахи Голодомору 1932-1933 років, 90-у річницю  трагедії  якого ми незабаром поминатимемо. Згадує авторка і про УПА, яка діяла на теренах її рідної землі в другову світову війну.   Сліди  життя  Зіновії  відображені в  її віршах, споминах , нотатках і   є наша історія, яку переживає український народ з прадавніх княжих часів і до кривавого сьогодення. Родина передає книгу, щоб доповнила музейні фонди та діючі  виставкові експозиції КЗ «Музей історії міста Козятин» про історичні події   в  Україні з досвіду  життя учительки української мови та літератури, поетеси, дописувачки, інженера , пенсіонерки Зіновії Гринах-Чабан.

 

Директор  КЗ «Музей історії міста Козятин»                                                  Лілія Макаревич

 

                                                                                       

 

 

 .

Немає коментарів:

В КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування музейного фонду

В  КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування  музейного фонду новими надходженнями документів, світлин, предметів ...