вівторок, 31 жовтня 2023 р.

Вінчання закоханих в наших місцях понад 100 років тому

 Рівно 115 років тому в Козятинській залізничній церкві Вознесіння Господнього (осв'ячена 26 серпня 1895 р.) повінчалися закохані мешканці нашого міста Ганна та Андрій Ісідорович Павличенки.



На обряд укладання шлюбу перед Богом, батьки Ганни Анастасій Григорович та Ксенія Корніївна Слободяники виготовили спеціальні запрошення у вигляді рел'єфного тиснення на палітурці. На розгортці великими літерами зазначено батьків, а вже потім наречених імена. Церковний обряд вінчання було призначено на неділю 26 жовтня 1908 року , а розпочиналося таїнство о 18 годині вечора.


Нижче ми представляємо світлину, яка з'явилася у фондах музею нещодавно . Раніше ця світлина Свято- Вознесенської церкви на паспорту, початку 20 ст. була не відома. ЇЇ автор фотограф- любитель з Козятина , інспектор Південно- Західної залізниці Захарій Іванович Приходько (1885 - 1961). Передав  її до музею онук дідуся Сергій Приходько з дружиною Людмилою, за що ми їм щиро вдячні. Вони разом з ріднею зберегли реліквії своїх предків і пишаються своїм родом.

Фото з інтернету.
                                                                           Фото з інтернету.

Представляємо вам також запрошення, що демонструється в вітринах музею, на вінчання подружньої пари з Козятина до цього ж храму ,Олени Смірнової з Мефодієм Салєнко. Запрошують гостей батько нареченої Іван Захарович Смірнов з дружиною. Початок вінчання о 20 год. вечора. Після обряду таїнства господар запрошує усіх гостей в свій дім на весільну урочисту вечерю .

Сьогодні ж більшість молодят спочатку реєструють шлюб в державних закладах в суботу, а в неділю перед обідом вінчаються у храмі.

Можливо хтось доповнить мою розповідь світлинами про весілля початку 20 ст. в Козятині і спогадими. Увіковічните пам'ять про ваших предків в нашому музеї.

У фондах музею зберігається ще одне весільне фото подружжя Софії та Якуба Хабай, які вінчалися 20 жовтня 1913 р. . рівно 110 років тому у Бердичеві.



Поділився світлиною дідуся з бабусею мешканець Києва, уродженець Козятина, художник Геннадій Мацко. Матуся Марія Яківна (08.12.1929 р.н.)- донька подружньої пари на фото і онука австрійських підданих , працювала бібліотекарем, на той час в Козятинській школі- інтернат і є організаторкою на базі закладу шкільного Музею визволителів міста від фашистських окупантів. Листувалася з ветеранами війни та їх родинами . Закладу цьогоріч виповнилося 60 років, а визволенню нашого міста 28 грудня 80-та річниця.

Директор  КЗ «Музей історії міста Козятин» Лілія Макаревич

·        

·        

·        

·        

·        

Немає коментарів:

В КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування музейного фонду

В  КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування  музейного фонду новими надходженнями документів, світлин, предметів ...