пʼятниця, 22 вересня 2023 р.




                                           Дива від мешканців та гостей міста.

КЗ "Музей історії міста Козятин" урочисто відкрив свої двері для відвідувачів у 2004 р. Наступного року у нас 20-ти літній ювілей. Напередодні цієї події й у перші роки створення історичного закладу доводилось звертатися до мешканців міста , щоб допомогли формувати першу музейну колекцію.
Якось познайомилась з літньою господинею одного із найдавніших будиночків нашого міста Лідією Приходько. Вона розповіла, що є корінною мешканкою міста , зростала в родині залізничника. Ми поцікавились чи немає в родині давніх речей, які найчастіше люди зберігають на горищах.
Лідія Іванівна , мама п'ятьох дітей, сказала, що має гарний фетровий з вуалькою капелюшок й винесла його показати. Передати в даний час до музею не готова , бо це пам'ять про її молодість.
І о диво! До музею днями завітали дві рідні сестрички Ольга і Віра. Вони, як дві краплі води схожі одна на одну, тому що є близнюками. Виявляється, їхні дівочі прізвища Приходько, як і тієї літньої жінки на подвір'ї будиночка. Вона їх мама. А ще з'ясувалося, що сестри Віра Кухарчук по чоловікові та Ольга Вольних, мешканка сьогодні Фастова, онучки фотографа - любителя з Козятина Іоана Приходька , автора цікавих світлин зниклих на даний час релігійних споруд міста та інших куточків Козятина, п'єс , поезій, а також брошури , виданої у 1908 р.в Козятинській друкарні "Прогрес" ""Новейшее краткое руководство по Фотографии." Про їхнього дідуся в газеті "Ріа -Козятин" була яскрава , розгорнута стаття талановитої журналістки Олени Удвуд. У Фейсбуці , на сайті музейники також розмістили коротеньку інформацію про дану цікаву подію. Мають по двоє дітей і по четверо онуків.
Неймовірно, але після знайомства, сестрички вийняли із пакетика фетровий капелюшок- "таблетку "в народі, який років 20 тому показувала мені їх матуся. Нажаль мами не стало 13 липня 2015 р. і пані Віра з панною Ольгою вирішили увіковічити пам'ять про маму, подарувавши музею неймовірну річ - капелющок з вуаллю, який зберегли для нащадків Лідія Іванівна , сестри і родина .
Надзвичайно зворушливо, лагідно, ніжно , чемно жінки спілкуються між собою. Невільно порівнюєш їх з вихованими, ,висококультурними, освітченими, інтелігентними дідусем Іоаном та бабусею італійського походження Марією Валентою , татком Володимиром Приходько, який працював інженером у кінотеатрі "Мир" і запам'ятався своєю неординарністю , культурою поведінки. При знайомстві з братом панянок Сергієм, який передав до музею ряд писемних речей авторства дідуся, теж звернула увагу на бережливе ставлення одне до одного з дружиною Людмилою. Безсумнівно, це гени предків і рідкість в сьогоденні , це виховання , починаючи , від родини інспектора залізничних доріг, фотографа, батька інженера , яке так благодатно й виразно проглядається в нащадках і спадкоємцях.
Щиро вдячні від імені козятинської громади родині Приходько за щирість сердець, щедроти дарів і за збереження пам'яті поколінь.
Капелюшок в даний час представлено на виставці в музеї "Від приходських училищ до ліцеїв" з нагоди початку нового учбового року, як зразок головного убору післявоєнного періоду. Запрошуємо долучатися до вище згаданого вчинку й інших громадян міста.

Немає коментарів:

  8 вересня 2024 року минає річниця пам'яті захисника з Козятинщини - Кондратюка Олександра Павловича  Кондратюк Олександр Павлович (16....