пʼятницю, 5 квітня 2024 р.

Днями до музею надійшла книга.

 Днями до КЗ "Музей історії міста Козятин" завітала приємної зовнішності відвідувачка, наша колега з культури Таміла Свириденко. Вона познайомилася з виставкою до 210-ї річниці Тараса Шевченка, переглянула інші музейні експозиції і пообіцяла ще раз завітати, тільки вже з подарунком від родини.




Незабаром пані Таміла знову прийшла до музею. Вона вийняла із пакету у яскравій палітурці маститу книгу .Це I-й том "Творів Тараса Шевченка" , де оповідалося про життя видатного українського художника та поета. Опубліковано також в ній "Кобзар" до першого арешту, українською мовою. Видана книга у Києві та Лейпцигу видавництвом "УКРАЇНСЬКА НАКЛАДНА" 1918 року, періоду становлення української влади.
Видання складається із 544 сторінок якісного гатунку паперу, ілюстроване чорно-білими копіями малюнків самого поета - співця української лихої долі.
В біографічній частині тому можна побачити батьківську хату під солом'яною стріхою, вже перебудовану і стару , врослу в землю у с. Моринці , де народився поет . Зростав він з півтора року разом із шістьма своїми братами та сестрами у селі Кирилівка, куди переїхали батьки . Та хата теж є зображена на одній зі сторінок книги.
Описано в ній і населення Звенигородцького повіту того періоду, яке складалося з понад 90 % українства. Розмовляли мешканці країв, де проживала родина Шевченко, чистою мовою, яка дала основу теперешній українській літературній мові, свобідна від російських впливів, замітних на лівобережній Україні і від польських, що стрічаються на західній території.
У будові загород і церков, в одягах, звичаях народних, піснях, переказах, в способі життя зберереглися питьоменності української культури.
Цю чудову з пожовклими від часу сторінками ілюстровану книгу зберіг у своїй домашній бібліотеці дідусь пані Таміли , Антонюк Марк Ілліч . Він працював лікарем -отоларингологом в Козятинській районній лікарні з 1951 року.
Чуйно і уважно відносився до хворих, приймав активну участь у громадцькому житті , був високоосвітченим фахівцем медичних знань . Користувався заслуженим авторитетом серед хворих і у колективі медичних працівників. Мав цікаві захоплення -писав прозу, вірші, казки.
Запам'ятався мешканцям міста та району своєю неординарністю і тим, що після закнічення Вінницького Державного Медичного інституту у 1939 році за спеціальністю лікувальна справа, отримав Диплом за кваліфікацією лікаря під реєстраційним № 1, який був виписаний українською та російською мовами.









Копію диплому онука відомого дідуся Таміла дозволила зісканувати для допоміжного фонду музею.
Надзвичайно цікаві подарунки.
Щиро вдячні родині за щедрість.

Усі реакції:
5

Немає коментарів:

Президент відзначив орденом військового з Козятина Віктора Малая

  Козятинчанин пішов служить у ЗСУ за контрактом з 2003 року після строкової служби у Прикордонних військах. Спочатку проходив службу ...