пʼятницю, 9 жовтня 2020 р.

 

«Красиве і корисне»


                                                    








Під такою назвою в Козятинському музеї історії міста відкрито з нагоди Дня художника виставку акварельного живопису черкаської художниці Тетяни Куліш.





Авторка 26 –ти робіт на ватмані осінньої тематики народилася в Козятині. Тут провела своє дитинство. Місто залізничників, сусіднє село надихало дитину проявляти здібності до мистецтва й творити, а потім на професійній основі стати художником. До 4 –го класу дівчина навчалася в ЗОШ №9. Потім вступила до Республіканської художньої середньої школи - інтернат ім. Тараса Шевченка, де отримала основи образотворчого та декоративно - ужиткового мистецтва.








Пізніше вступила до Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва. Професійні здібності розвивала на Черкаському шовковому комбінаті, де працювала художником по оформленню тканини і входила в десятку найвідоміших на той час фахівців цієї справи.

З часом ділилася пані Тетяна своїм досвідом зі студентами , працюючи викладачем на кафедрі дизайну, у Черкаському державному технологічному університеті. Працює в різних техніках живопису, графіки, прикладного мистецтва , дизайну. Роботи нашої землячки представлено у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва м. Києва, в Черкаських обласних художньому та краєзнавчому музеях і у приватних колекціях поціновувачів мистецтва України, США, Ізраїлю.

Авторка персональної виставки в нашому музеї розпочала виставкому діяльність ще 1982 році. Є учасницею багатьох міжнародних та всеукраїнських виставок, в тому числі і трьох персональних, які проходили в столиці України Києві, Львові, Одесі, Черкасах, Харкові, Кременчукі, а на даний час і в рідному місті Козятині. Нещодавно талановита українка взяла участь у міжнародному конкурсі «Крок за кроком», де представила творчу роботу «Джазовий коктейль». Джаз – це один із найулюбленіших видів музичного жанру художниці. У другому сезоні конкурсу було 500 заявок з 55 країн світу. Серед 55 учасників , художниця отримала спеціальну нагороду



.На початку відкриття виставки представила художницю науковий співробітник Музею історії міста Козятин Наталія Баштова. А вже про свою палку любов до акварелі розповіла сама авторка галереї Тетяна Куліш.



Познайомила гостей, які завітали на виставку зі своєю бурхливою , творчою діяльністю й планами на майбутнє. Напередодні всеукраїнського Дня художника були запрошені познайомитися з мисткинею й козятинські живописці . Віктор Кльоц в захопленні від усіх робіт, але особливо відзначив ті, які з технічної точки зору написані аквареллю неперевершено. До нього приєдналися з вітаннями викладачі художнього класу Козятинської дитячої музичної школи Інга Загайквеч та донька художника Василя Степанюка - Наталія Степанюк. Вони відзначили досконалість і професійність Тетяни Куліш, вручили подарунки. Завітали на відкриття виставки майстриня з виготовлення паперових із серветок каркасних ляльок Олена Слободянюк з сестрою художницею- дизайнером Ольгою. Вони продовжили , започатковану Тетяною Куліш, на відкритті їхньої виставки , традицію дарувати квіти з корінням, щоб прикрасити фасад нашого музею гарними квітами . Ото ж, вже другий кущ троянд буде висаджено на честь відкриття чергової виставки в стінах музею. Долучилася з подарунком та чудовими враженнями до знайомства й вітань з художницею поціновувачка мистецтва Лілія Крилова.












Від імені Козятинської міської ради з подарунками і квітами завітала до музею на відкриття виставки начальник відділу культури міста Світлана Рибінська. Вона радо відгукнулася і підтримала ідею художниці про перспективу організації загальноміського свята- пленеру з залученням митців, художників з України та зарубіжжя. Досвідом з проведення такого заходу в Черкасах поділилася майстриня-художниця.

До відкриття долучилися члени Козятинської організації УТОГ . Серед гостей були сусіди, родичі художниці, зокрема,  Ірина Автух та родичка Олена Карнаух. Вони підтримали талановиту мисткиню і побажали їй здійснення усіх планів.



На заключення підсилив позитивні емоції від знайомства з творчістю художниці викладач Козяти нської дитячої музичної школи Федір Бережнюк. Він виконав два чудових музичні твори на саксофоні та кларнеті . Усім гостям -художникам були вручені з нагоди професійного свята квіти. Репортаж з місця події записаний головним редактором радіомовлення "Погляд " Аллою Буряченко можна буде прослухати по міському гучномовцю.













Директор Музею історії міста Козятин Лілія Макаревич

 

 

1 коментар:

lili сказав...

Чудові роботи і неймовірно світла і душевна людина художниця Тетяна Куліш.

27-го ківтня минає річниця пам'яті захисника Козятинщини - Тимощука В.В.

  Сьогодні, 27-го квітня 2024 року минає річниця пам'яті захисника Козятинщини -                 Тимощука Віктора Васильовича           ...