пʼятницю, 14 жовтня 2016 р.

В музеї історії міста відкрито нову експозиційну залу « Звитяги і мужності ».

Представлення експозиції директором музею Лілією М акаревич

 Начальник культури міста Світлана Францівна Рибінська та учасники  бойових дій на Сході України в музеї під час відкриття зали "Звитяги і мужності"


Голова районної організації учасників бойових дій в Афганістані та в  інших
країнах світу Тетяна Петрівна Драмарецька.
                    В музеї історії міста відкрито нову  експозиційну залу « Звитяги і мужності ».
 В ній представлено  портрети, предмети , речі, література про відомих наших земляків періоду 1-ї, 2-ї світових війн, учасників бойових дій в республіці Афганістан та  галерея із 14 воїнів , уродженців нашого краю, котрі загинули, захищаючи суверенітет, територіальну цілісність та недоторканість України під час антитерористичної операції  на Сході  батьківщини.
                     В галереї сучасників - героїв :  Володимир Чорноус, уродженець  с. Панасівки та бувший житель. с. Перемоги, Віктор Ковальчук із Козятина, Шайдулла  Камзінов із с.  Зозулинці ,  Олександр Москалюк із с. Вернигородок, Вадим Наумов з нашого міста залізничників, Юрій Осаулко із с. Самгородок, Валерій Вітковський - бердичівчанин , але похований  у с. Бродецькому, що на Козятинщині, Віктор Крючков уродженець с. Верболіз, котрий проживав у Козятині, Сергій Кацабін із міста  Козятин, Олександр Лобжин із с. Перемоги, Василь Осіпчук із Іванковець,  Микола Шевчук уродженець Комсомольського ( сьогодні Махнівка), Леонід Леонтюк із цього ж села, Микола Лукашук , уродженець селища Залізничне. Також  розміщено в музеї портрет загиблого при гасінні  пожежі на нафтових складах   села Крячки   Васильківського району під час виконання  службових обов’язків Євгена Шевчука. Серед  усіх перерахованих   патріотів   мешканцями міста залізничників  є п’ятеро. Усім загиблим  в місцях їхнього проживання, чи навчання вдячні земляки встановили меморіальні  дошки.  Більшість  патріотів відзначені на державному рівні  та  нагороджені орденами «За мужність»  та іншими урядовими нагородами, нажаль, вже посмертно.
           Напередодні Дня української армії, котрий був встановлений  минулого року  14 жовтня на Покрову, а ще   в день Козацтва, було урочисто відкрито експозицію. На її відкриття завітали представники учасників бойових дій в Афганістані  зі своїм   керівником Тетяною Драмарецькою , близькі і рідні загиблих   в антитерористичній операції, їхні побратими, просто земляки на чолі з організатором-  головою Асоціації учасників бойових дій та учасників АТО Олегом  П’явкою.
На передньому плані фото -  близькі   загиблого в  АТО  Володимира Михайловича Чорноуса уродженця с Панасівки, похованого у с. Козятині.

Учасники бойових  дій на Сході України в залі "Звитяги і мужності".


  Під час екскурсії.

Бабуся загиблого земляка в АТО  Вадима Наумова - Ганна Сергіївна Веремій та секретар міської ради Костянтин Володимирович Марченко..

(Ліворуч )секретар міської ради   Констянтин Володимирович Марченко, Лідія Борисівна Палазнікова - донька ветерінів 2-ї світової війни та теща загиблого в АТО Володимира Михайловича Чорноуса.


 Під час представлення в музеї картин учасника бойових дій на Сході України Олександра Данілевича.


         У  виставковому фойє музею  представила творчість  із  16 живописних полотен  учасника антитерористичної операції Олександра Данілевича «Аура душі воїна» науковий співробітник Ольга Ткачук. Живописом воїн став займатися нещодавно, незадовго до військового конфлікту.  Вчився просто з  монітора комп’ютера.  Бере  активну  участь в діяльності   асоціації. Тематика робіт відповідна –  чарівна українська природа, котра його оточує навколо та  епізоди із військового життя,одну із таких робіт Олександр подарував у фонд музею. Вона буде виставлена в експозиційній залі .  Але у даній виставці   творчість військової тематики не була представлена, так як життя автор  бачить  в яскравих , життєдайних кольорах. .
Праворуч автор картин Олександр Данілевич.


Автора картин  Олександра  Данілевича представляє науковий співробітник Ольга Ткачук.



 Вітає голова Асоціації учасників бойових дій та АТО на Козятинщині Олег Пявка.

  Бере за душу авторська пісня гостя із Києва Юрія  Полякова.

              Привітали з відкриттям виставки і з наступаючим святом воїнів та їх рідних секретар міської  ради Костянтин Марченко, начальник відділу культури  та туризму міста Світлана  Рибінська.



             Торкнувся глибоко душі усіх присутніх своїми авторськими піснями  під гітару гість із Києва, учасник бойових дій на Сході України Юрій Поляков. Також відгукнулися на наше прохання  поповнити експозицію рідні і близькі загиблих воїнів і передали  дорогі їм речі, одяг, листи, що зігрівають душу.  Інна Сергіївна Наумова передала  прапор з автографами воїнів АТО, котрий належав  учням ЗОШ №1  і першу,  що вийшла тільки з друку « Книгу пам’яті», куди занесені прізвища декого із наших земляків  із шести областей нашої країни.  Також мама загиблого земляка виділила із сімейного бюджету кошти для придбання скла на портрети і світлини. Мама  Віктора Крючкова ,Оксана Степанівна поділилася світлинами, а батько Миколи Лукашука – Микола Васильович  поповнив експозицію речами сина – флягою і кулеметною стрічкою, дружина Леоніда Леонтюка Лариса Іванівна з Махнівки поділилася копіями листування донечки Альонки  з татом та його побратимами. І надзвичайно   всіх нас  розчулила дружина Юрія Осаулка із Самгородка. Олена  Юріївна передала цілий пакунок дорогих її серцю речей  і світлини , зроблені у зоні АТО.   Усі  ці сакральні речі, дорогі земляки, після наукової обробки будуть занесені до інвентарної книги музею і  представлені в експозиції.  Міський будинок культури на чолі з Наталією Олександрівною Козачук  із своїми працівниками  Сергієм Нівінським та Андрієм Салинко допомагали в оформленні зали.
              Щиро вдячна колективу музею за роботу в екстремальному  та стислому  режимі. Привітала  музей  з відкриттям виставки від імені  народного депутата Петра Васильовича Юрчишина його помічник в Козятині Лілія Анатоліївна Крилова. Гарних свят , дорогі земляки і миру на нашій мальовничій землі.

Директор музею історії міста Козятин   Л. П. Макаревич

Немає коментарів:

Сьогодні, 26 кувітня 2024 року, відбулося відкриття меморіальної дошки нашому юному Герою Шеремету Мар’яну Сергійовичу.

  Сьогодні, 26 кувітня 2024 року,  відбулося відкриття меморіальної дошки нашому юному Герою Шеремету Мар’яну Сергійовичу.   Шеремет Мар&#...