вівторок, 15 липня 2014 р.

Музею 10 років






Юний художник Вадим Загебельний.

Вітання від  художниці Світлани Ігнатенко.

Вдячність Володимиру Томашевському- хїудожнику із с. Глуховець за активне поповненя живописного фонду музею.


Художник Володимир Томашевський.
11  липня Музей історії міста Козятина урочисто відкрив виставку приватної колекції антикварного живопису художників України , приурочену 10-ій річниці з часу відкриття закладу для відвідувачів. Ця подія сталася   10 липня і відзначалася в рамках 130-ої річниці з часу присвоєння  Козятину статусу містечка.  Захід відбувся під час святкування  140-ої річниці з дня народження міста . На   запрошення   відділу  культури та   керівництва музею   відгукнулася  найактивніша громадськість місцевих  живописців та  звичайних громадян , не байдужих до історії та причетних до створення первинної  музейної  колекції.  Серед них мешканець Козятина, котрий  з часу відкриття  музею  подарував чимало цінних речей, документів та фотографій, серед яких  вінєтка випуску дівчат з приватної гімназії Жойдік  1917 року, старовинне дзеркало для вітальні, підсвічники та інші предмети давнини.  В свій час була відкрита цікава виставка його порцелянових та керамічних статуеток у музеї. На цей раз в стінах музею виставлено 16 живописних полотен художників України, в основному – копії відомих живописців, зокрема, три копії    полотен  відомого сюжетного художника, живописця  українського побутового життя  кінця ХІХ початку ХХ століття Миколи Пимоненка. Чимало на виставці  чудових краєвидів куточків нашої рідної , неповторної землі, натюрмортів. Деякі з них втратили свої природні барви, тому що зберігалися володарями  в непристосованих для олійних полотен місцях, для реставрації потрібні чималі кошти. Земляк, котрий представив роботи, не вважає необхідним згадувати   в нашій публікації своє прізвище, тому ми цього не робитимемо. Та хочемо зауважити, що він доклав чимало зусиль , щоб дані роботи  не були знищені у вологих  підвалах, сараях  чи на горищах. Наймальовничніша з низ – це   “Захід сонця на  морі”. Зі слів колекціонера  її написала мешканка Козятина ,  дворянського походження. В фондах музею зберігаються замальовки олівцем та  пастеллю випускниць приватної гімназії Жойдік, в програмі навчання у цьому та й в інших  закладах початку ХХ століття було образотворче  мистецтво, живопис, музична грамота, оперний спів , рукоділля, тому, картина виписана надзвичайно  досконало і привертає одразу увагу відвідувачів. Більшість робіт не занадто старі. Є серед них  роботи написані у 1991 році ,  в тому числі  і  у 1942, в  основаному, більшість з них повоєнного періоду.
 На  відкриття виставки завітав   з вагонного депо,   на даний час  ветеран праці  Володимир Пресняк, котрий має відношення до створення музею підприємства. Він розповів історію створення музейної кімнати , зупинившись   на  деяких    цікавих сімейних  реліквіях  працівників даного залізничного підприємства. Геннадій Жмуцький , в минулому керівник та організатор драматичного колективу при залізничній аудиторії поділився своїми споминами про витоки драматичного мистецтва в нашому місті, продемонструвавши авторську книгу, де  є фотографія першої засновниці козятинського драматичного мистецтва, професійної акторки Ніни Єрмолаївни Іваннікової - Закоханої , котра в свій час  була  його вчителем.  Вітання музей почув і від імені Центру юнацької та дитячої творчості  з вуст  провідного спеціаліста Людмили Дзюбенко, так як основу музейної колекції документів та предметів старовини складали збережені закладом експонати розформованого в 1990-их роках музею комсомолу і піонерії. Свої вітання висловлювали музею художники Козятина Віктор Кльоц, Валерій Герасимчук, Володимир Томашевський, Василь  Вергелєс, Вадим Загребельний,  Світлана Ігнатенко, Євгенія Лукасєвич, Наталка Баштова з  міського терцентру,
 вишивальниця з Києва , а сьогодні козятинчанка Антоніна Головненко подарувала вишиту фіраночку  під образи,  вітання музею висловила і запропонувала створити громадську організацію в підтримку розбудови музею мешканка нашого міста, котра виховала на подільських землях доньку Тетяну-  неординарну  творчу особистість режисера, актрису  та художницю , Ніна Стрельбіцька.  Були відзначені   від імені міської ради гості, котрі найактивніше поповнювали музейну колекцію  різними речами, живописом. Вітання усіх були щирі, теплі, обговорювались пропозиції об’єднання небайдужих до культурного і творчого життя козятинців. Музейних працівників та гостей привітали  чарівним і неповторним співом наші неперевершені співачки – лауреат та дипломант багатьох міжнародних,  всеукраїнських  пісенних конкурсів Олена Пантєлєєва та культорганізатор, кервник гуртка вокального сольного співу “Сопрано” при Центрі юнацької та дитячої творчості Тетяна  Фабіцька з побажаннями усім, злагоди, любові  і миру на землі.
 В міському Будинку культури впродовж декількох днів також функціонувала виставка  фотографій  з фондів музею Козятин ХХ століття, котра викликала зацікавленість у чималої кількості відвідувачів даного закладу культури.







Вітає Наталка Баштова з міського терцентру.





















 Директор Музею історії міста Козятин  Лілія Макаревич.

Немає коментарів:

26 березня - День Національної гвардії України.

  В Україні 26 березня відзначають День  Національної гвардії. День Національної гвардії України до 2000 року відзначалося щорічно 4 листо...