четвер, 10 листопада 2022 р.

Історія одного зниклого Козятинського храму

Наш земляк, краєзнавець , дослідник , друг Музею історії міста Козятин, мешканець Польщі Дмитро Дахно потішив листівкою, знайденою в мережі ІНТЕРНЕТ. Завдяки знахідці , ми сьогодні можемо побачити дійсне місце побудованої на кошти залізничників в місті Козятині церкви Вознесіння Господнього. До цього були у фондах музею лише світлини, де важко було зорієнтуватися, де саме стояв храм, лише приблизно. Автор проєкту архітектор Південно- Західної залізниці Валерій Куликовський (1835-1910), який створив проєкт і нашого шедевреального вокзалу , пам'ятки місцевого значення 1888-1889 років забудови. Ім'я видатної української постаті в історії України та міста присвоєно залізничниками одній із центральних вулиць, в минулому Дімітрова. Урочистості з відкриття храму відбулися 25-26 серпня 1895 р. Обряд проводив Високопреосвященний митрополит Київський та Галицький Іонікій з іншими почесними гостями. На той час настоятелем храму був Нестор Шараєвський (1865-1929). В майбутньому обраний членом Центральної Ради , а пізніше призначений Собором першим архієписком Української православної автокефальної церкви, яка діяла з 1921 по 1926 роки в Україні. Вдячні отцю Олександру - Почесному громадянину міста Козятин, який передав до фондів музею перше фото 1909 року вище згаданого дерев'яного храму. Церкву розібрали під час розбудови залізничної лікарні та добудови сучасного приміщення Ліцею №2 Козятинської міської ради , приблизно у 1960-ті роки. У повоєнний пеіод вона була перетворена у будинок піонерів і в залу засідань місцевої влади.
Ще донедавна на території збереглися рештки фонтану , який розміщався перед храмом, але сьогодні їх вже немає. Додаємо документи , видані церквою на початку 20 ст., коли настоятелем Свято- Вознесенської церкви був протоієрей Павло Ципріанович , а дияконом Маркіян Тебенчук (помер у 1919 р. від черевневого тифу і похований з почестями біля храму )- батько відомої в Україні нашої землячки лікаря-педіатра у Києві Галини Тебенчук- презединстського степендіата, про яку ми раніше розповідали. Дякуємо мешканкі нашого міста Ларисі Цимбалюк, яка поділилася випискою з метричної книги церкви за 1916 р. про народження 17 вересеня і реєстрацію 15 жовтня її родички Віри , Лілії Саленко, яка передала виписку з церкви про вінчання рідних та журналістці Олені Удвуд про цікаві дослідницькі матеріали, опубліковані в газеті «Ріа- Козятин», якими ми скористались у своїй діяльності .
Директор Музею історії міста Козятин Лілія Макаревич

Немає коментарів:

Минає друга річниця пам'яті, як загинув В'ячеслав Франчук.

  Минає друга річниця пам'яті, як загинув В'ячеслав Франчук внаслідок ракетного удару по залізничній станції. Франчук В'ячеслав ...