середу, 12 жовтня 2022 р.

В Музеї історії міста Козятин відзначили Всеукраїнський День художника.

 В Музеї історії міста Козятин відзначили Всеукраїнський День художника.




Згідно указу Президента України його відзначають з 1998 р. щорічно у другу неділю жовтня місяця. Минулий рік і сьогодення довели нам під час художніх пленерів, що в місті залізничників чимало талановитих і обдарованих людей. Це означає , що тут є чудова школа, як кажуть в народі, підгрунтя, що допомагає розвивати підростаючому поколінню досконалі знання для розвитку образотворчого мистецтва.

Одним із таких талантів є в минулому його мешканець художник Геннадій Мацко. Народився знаний в Україні митець, член Національної Асоціації художників України «Золота палітра » у 1949 р. в древньому місті Острог, що на Рівненщині. У 10-літньому віці разом з батьками переїхали до нашого міста. Проживав в районі Талимонівки. У вільний час любив посидіти з вудкою на місцевому ставку, який , до речі, в народі має назву Мацька. Походження назви старожили пов’язують з місцевим землевласником Мацько , який проживав біля ставка. Та наш творець стверджує, що його родина до ставка не має ніякого відношення. Захоплення малюванням привив йому керівник художньої студії, яка діяла при залізничному клубі – аудиторії на вокзалі- Анатолій Голубовський. Він був знаний художник – портретист і чудовий вчитель образотворчого мистецтва. Майже всі його учні стали професійними художниками, зокрема, й знані вами Валерій Герасимчук, Віктор Кльоц.

Тому зрозуміло, що після закінчення місцевої школи №3, Геннадій вступив до Київського художньо- промислового технікуму, де викладали професійні митці впродовж 5 років, як у вищому закладі. По закінченні навчання займався монументально- декоративним мистецтвом – карбуванням, керамікою, вітражами й витворами архітектури малих форм. А далі професійна діяльність інженером- конструктором на Тетерівському лісгоспзагі, художником в академії Збройних Сил України та на кафедрі дизайну Київської Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв. Надзвичайно плідним вважає митець період роботи по реставрації та розпису храмів в Україні і в республіці Молдова. Станковим живописом зайнявся лише після 45 років. Персональні виставки відбувалися у Києві, Бердичеві й Козятині. Ім’я художника занесено до Енциклопедії Сучасної України.


Готувався до другої виставки в нашому Музеї історії міста впродовж трьох років. Створено автором 29 творів на полотні та картоні в мистецьких академічному та гротесковому стилях . Більшість робіт неймовірно реалістичні осінні та зимові пейзажі.
На відкриття виставки «Моє натхнення » завітали дружина митця Алла, знайомі, друзі, родичі художника. Підтримати та привітати з виставкою колегу по пензлю прийшли художники Тетяна Куліш, Віктор Кльоц, Аліна Новарчук, журналістка Олена Удвуд, рукодільниця й мисткиня Олена Слободянюк. Привітали автора картин донька художника Анатолія Левандовського, в минулому кінотеатру «Мир» - Тетяна разом з директоркою Центру розвитку людини «Гармонія », психологом Світланою Шнягою. Ветерани праці залізниці Віталій Біда та Володимир Пресняк теж приєдналися до привітань з днем художника автора виставки. Завітала директор Козятинської дитячої музичної школи - храму творців мистецтва Оксана Тіхомірова, із завучем Яною Андрійчук- викладачем вокалу, яка натхненно й професійно подарувала митцю й присутнім чудову пісню композитора Мирослава Скорика на слова Миколи Петренка «Намалюй мені ніч».



Директор музею подякувала за чарівну виставку й вручила пану Геннадію подарунок, квіти й подяку від Козятинської міської ради та музею . Долучилася з вітаннями за дорученням з подякою від міського голови Тетяни Єрмолаєвої науковий співробітник музею художниця, майстриня Наталія Баштова . Зі словами захвату та вдячності митцю звернулася відвідувачка музею Інна.
Висловили свої захоплення усі присутні. Художникам з нагоди професійного свята були вручені троянди. Одну із робіт після завершення виставки «Козятинська водокачка» художник подарує до фондів музею. Репортаж з відкриття виставки можна було прослухати по місцевому радіомовленню «Погляд» завдяки головному редактору Аллі Буряченко.
Більшість робіт автора можна придбати. Нажаль, в родині зараз важкі часи, необхідні кошти для лікування сина.
Паралельно триває виставка - продаж робіт для збору коштів на ЗСУ «Лаванда надихає, ЗСУ перемагає». Зробіть добру й корисну справу. Завітайте до музею. Ласкаво просимо.
                                                 
                     Художниця Аліна Новарчук ділитьс явраженнями від живопису.


                             Художник Віктор Кльоц вітає Геннадія Мацка з відкриттям виставки


                        Родичка Тетяна Комар вітає дядю Гєну з відкриттям виставки.







       Донька художника кінотеатру "Мир" Анатолія Левандовського  - Тетяна з директором Центру розвитку людини "Гармонія" Світланою Шнягою  привітали художника зі святом.





Ветеран праці , залізничник, шанувальник творчості митця Віталій Біда з товаришем Володимиром Пресняком  вітають художника з відкриттям виставки.
 



                                 Вітає з відкриттям виставки художниця акварелістка,
                                                          дизайнер Тетяна  Куліш.






                     Енциклопедія Сучасної України, куди ввішло ім'я художника Геннадія Мацка.




                    



Вручена Подяка від Козятинської міської голови Тетяни  Миколаївни Єрмолаєвої.




                                                         Квіти та подурунки художнику.



Праворуч  третя сидить  дружина й муза
  художника Алла  Іванівна.


Інтерв'ю для газети "Ріа-Козятин" .Журналістка Олена Удвуд.





Вітає гостя музею Інна.



                                                     Митець про улюбленеу творчість.


Олена Слободянюк - майстриня, творча особистість вітає художника
 з відкриттям виставки.


Немає коментарів:

Сьогодні, 26 кувітня 2024 року, відбулося відкриття меморіальної дошки нашому юному Герою Шеремету Мар’яну Сергійовичу.

  Сьогодні, 26 кувітня 2024 року,  відбулося відкриття меморіальної дошки нашому юному Герою Шеремету Мар’яну Сергійовичу.   Шеремет Мар&#...