четвер, 30 листопада 2017 р.

До 85-их роковин Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

До 85-их роковин Голодомору 1932-1933 рр.  в Україні.






 Працівники Музею історії міста Козятин підготували нову експозицію « Сповідь  земляків про жахи 1932-1933 рр.». У фойє  закладу розміщено  11 світлин  очевидців з епізодами  найжахливіших спогадів того  періоду в житті українців і   наших краян , як в місті залізничників, так і в селах району.  Представлено  архівний документ про випадки канібалізму серед  людей, котрі від голоду втрачали здоровий глузд , ощадна книжка мешканки Козятина Михайлик Лариси- дружини машиніста , яка свідчить про те , що  люди вимушені у 1933 р. знімати  у банку всі кошти, котрі накопичували на чорний день у  голод. На одній із  світлин козятинського фотографа Д. Шварцмана  учні  ЗОШ № 2 , котрі прийшли зі своїми вчителями на екскурсію, побачили   робітників городньої бригади колгоспу 1-го Серпня  с. Козятина 1933 року. Усі вони виглядали пристойно, дуже виснажених серед них  не помітно. А це тому   , як свідчить  бувша мешканка нашого міста Сварник Регіна Войцехівна, 1918 року народження, що  в колгоспі давали юшку і її мама – бригадир ланки дозволяла, щоб не бачив об’їждчик,  виносити овочі  за пазухою з поля додому. Її батько був машиніст, і як більшість службовців , отримував пайок.  ВОНИ СВІДЧАТЬ:
Шеремет В. І.


Мончинська Г.Я.


Мончинський Е. С.
Щербініна В. І.

 Машевська А. Й. була заарештована та засуджена до позбавлення волі по так званому в народі закону "За 5 колосків" та донька Машевська  І. В.
Корніюк Г. Г.
Гуменюк Н. С.
Грінбейн С. Х.
Потін Г. С.
Ще одна свідок голодомору
по с. Верболози Брухаль Людмила Іванівна,1948 р. н.
 у котрої померли дід- Корніюк Іван,
 бабуся Корніюк Ксенія і сестра мами Надія Іванівна Корніюк.
 Їх не занесено до
 списку померлих у мартиролог краю "Лихоліття голодомору".
Отож, на даний час встановлено імена 5114 чоловік.

Будкевич- Морозюк В. Й.

Сварник Р. В.
Жахи чинилися у селах і на нашому вокзалі, де  гинули масово люди, особливо , безпритульні діти. Загалом за  приблизними підрахунками  дослідників , істориків та краєзнавців  в наших краях  померло близько 11 тис.  громадян. У мартирологу «Лихоліття голодомору» хроніка Козятинського району, який побачив світ  загальними зусиллями адміністрацій  краю, міста , краєзнавців, службовців, педагогів, бібліотекарів  у 2009 р. , встановлено прізвища  за спогадами старожилів лише 5111 чоловік. Також діти побачили старовинні жорна, подаровані родиною  Мамчур  ,   коли їх  виявляли  на  господарстві комнезамівці- активісти, збирачі зерна по хатах селян, розбивали ломами . Представлена тут і   дерев’яна ступа для товчіння куті  ,  що поширена була в ті часи і знайдена на горищі одного із будинків нашого міста.  Місцевий художник Валерій Герасимчук  подарував до музейних  фондів свій творчий погляд на дану історичну подію в образі картини «Голодомор 1933 р.», а фотограф Іван Тищенко надав світлину з зображеним пам’ятним Хрестом жертв голодомору  Козятина та  краю   біля Храму Почаївської  Ікони  Божої  Матері, встановленим зі слів  Благочинного протоієрея отця  Анатолія з ініціативи прихожан церкви у 2001 р.  . Виставку відвідало близько 75 чоловік.  Концепцією до даної експозиції  є одна  із    трагічних сторінок в історії  нашого народу, яка не повинна ніколи повторитися.











 Підготувала  директор музею історії міста   Лілія Макаревич

Немає коментарів:

З нагоди Міжнародного дня пам’яток і визначних місць.

  В КЗ «Музей історії міста Козятин» відкрито   тимчасову виставку   «Визначні місця Козятинщини». На ній представлено   світлини, живопис...