вівторок, 31 січня 2017 р.

Зустріч з автором книги « Кривавий слід війни» та « Заради життя на землі» Леонідом Кривовим.

В Музеї історії міста Козятина відбулася зустріч з автором книги « Кривавий слід  війни» та  « Заради життя на землі» Леонідом Кривовим.


Леонід Кривовов - автор книг про період 2-ої світової війни і участь  козятинців в ній
    серед майбутніх залізничників.


Спогади про трагічні події в житті  козятинців в  період німецько- фашистської окупації.

                          Учні Козятинського МВПУ ЗТ на зустрічі в музеї на чолі з директором                                                            Олександром Олексійовичем Стецюком.

                          Представляє виставку та гостей директор музею Лілія Павлівна Макаревич.
                                Леонід Кривов розповідє про страту підпільників,( сидить) голова районної спілки офіцерів та ветеранів, полковник  у відставці Володимир Васильович  Бондаренко ( спонсорували друк книг автора).



Він завітав в  заклад культури   після покладання квітів до пам’ятного знака, де  відбувалися події  описані в його книгах  саме   цього  трагічного дня  в  історії міста залізничників 75 років тому.   31 січня  приблизно о 10 чи 11 годині ранку в 25 градусний мороз було зігнане населення  Козятина і навколишніх сіл на центральну площу для  публічної  страти двох залізничників Івана Сєрбіна та Григорія Кондрацького. Їх  привезли на підводі після двотижневих тортур, розповідає  Леонід Кривов, геть знесилених, скалічених і хотіли примусити встати та піти до шибениці. Та молоді  чоловіки  після нелюдських знущань не змогли навіть підвестися, тому їх потягли  поліцаї волоком. Смерть , як пізніше стало відомо, членів підпільної організації « Залізничник» стала одним із найжахливіших видовищ  в житті міста під час німецько - фашистської окупації. Свідками її були не лише близько 3 тисяч людей, а і обидві вагітні дружини підпільників Ірина та Надія. Після баченого і усього пережитого дружина Івана Сєрбіна Ірина народила молодшого сина Миколу  через 2 тижня після  смерті батька, а Надія через 7 місяців- сина Володимира.
                                              Іван Сєрбін і дружина  Ірина. 17.02.1941 р.




 Григорій Кондрацький. 1940 р. фото.

  Український шеф депо,  машиніст  Іван Сєрбін , болгарин за походженням, 1915 року народження, уродженець села Земіново Одеської області приїхав в Козятин для навчання в фабрично- заводському училищі, отримав  спеціальність  водія потягів, був чудовий , компетентний фахівець справи, веселун, гарно грав на струнних інструментах.  В період фашистської окупації, на пропозицію керівника Козятинського підпілля Івана Попова(  псевдонім Анатолій Доля) став членом підпільної організації «Залізничник» і допомагав чинити супротив   окупантам, виводити із ладу паровози, деповське  поворотне коло, розвішував листівки з правдивою інформацією з фронтів, закликав не вірити владі.
   Григорій Кондрацький – із родини розкуркулених радянською владою хазяїв. Народився  в селі Повелки на Житомирщині у 1912 році. Батько  Михайло– володар власноруч побудованого  млина та камяного будинку, вимушений   був з дітьми після вигнання  шукати інших заробітків, щоб прокормити родину. Влаштувався на ст. Бровки ковалем- слюсарем  по ремонту вагонів.  У 1938 році родина переїхала до Козятина. Син Григорій – кремезний , статний чоловік, служив з 1933 року в армії, закінчив полкову Жмеринську школу, займався радіотехнікою, оволодів спеціальністю радіотелефоніст. Працював в паровозному депо.  Був призваний вдруге до лав армії у 1940 році. Під час 2-ї світової  війни  в серпні- вересні 1941 року потрапив в оточення під Києвом, а потім у полон, звідки втік та повернувся в Козятин. Влаштувавшись на роботу, познайомився з Сєрбіним. Таємно прослуховували радіоприймач, котрий склав із деталей Кондрацький. За цим їх і застали   окупанти після доносу і саме за це були страчені окупаційною владою.
     Жахливу історію двох родин  та багато інших ми,  козятинчани, можемо знайти  в публікаціях та книгах Леоніда Кривова , полковника   внутрішньої служби у відставці, ветерана МВС  України, краєзнавця, журналіста. Народився автор вище згаданих книг  у   1942 році в місті Миколаївськ на Амурі в Хабаровському краї. Цього року  7 жовтня він відзначатиме   75 –літній ювілей.  В Краснодарському краї у станиці Червоноармійській отримав   середню освіту, працював спочатку у друкарні, а потім  його направили  на навчання до Львівського поліграфічного інституту ім. Івана Федорова. Та молодий чоловік за життєвими обставинами після року навчання перевівся у пожежно - технічне училище  МВС України. Незабаром став працювати у Козятині спочатку інспектором, а  потім  начальником  інспекції Державного пожежного нагляду Козятинського РВВС України . Впродовж 30 років   займався обраною  улюбленою справою і писав регулярно публікації до місцевих та обласних ЗМІ, досліджував історію Козятина і краю періоду 2-ї світової війни. Дитиною  війни сьогодні називають тих, хто  народився в той жахливий, переповнений горем і смертями час.  Захопився   літературною діяльністю саме цього періоду після виходу на заслужений відпочинок.  Впродовж 50 років є позаштатним дописувачем   місцевої газети Вісник Козятинщини. Мрія дитинства - стати професійним журналістом, здійснилася.  Добре, що  у  нашому місті є такі віддані  улюбленій справі  і творчі люди, як Леонід Павлович Кривов.



          На зустріч в музей  завітали учні Козятинського міжрегіонального вищого професійного училища залізничного транспорту на чолі з директором Андрієм Стецюком, педагоги, учні ЗОШ №2 ( директор Євгенія Кудрявець). Від імені міської влади  подякувала краєзнавцю- ветерану за плідну працю з історичними матеріалами начальник культури міста Світлана Рибінська.
 Вона   побажала учням знати минувшину свого міста та вивчати, досліджувати сьогодення і любити свою неньку Україну. Серед гостей були присутні  редактор  міського радіомовлення « Погляд»  Алла Буряченко , журналіст районного щотижневика, поет та публіцист Петро Зарицький та головний спеціаліст відділу внутрішньої політики міської ради Тарас Луков.

                                Редактор місцевого радіомовлення "Погляд" Алла Буряченко., директор Козятинського МВПТУ ЗТ Андрій Олексійович Стецюк з учнями.
                                                                  

                                           
                                                  Леонід Кривов з учнями ЗОШ №2.


                            Журналіст  щотижневика "Вісник Козятинщини" поет і публіцист, член спілки                               журналістів України  Петро Зарицький на зустрічі з Леонідом Кривовим.

                                      Директор Музею історії міста Лілія Макаревич.

Немає коментарів:

Минає друга річниця пам'яті, як загинув В'ячеслав Франчук.

  Минає друга річниця пам'яті, як загинув В'ячеслав Франчук внаслідок ракетного удару по залізничній станції. Франчук В'ячеслав ...