суботу, 9 квітня 2011 р.

Музей отримав в дар книгу.


Літопис села НемиринціНа манівцях.
Так назвав збірку новелеток з історичної минувшини своєї рідні, що тісно пов’язана з історією села, Володимир Морозюк , Член Національної спілки Письменників України, відомий краєзнавець з Івано-Франківська . Даний нарис він надіслав по почті і подарував Музею історії міста, зазначивши у дарчому написі:”Землякам моїм- Музею Козятинщини”. Новелетки автор написав, присв'ятивши найдорожчій у світі людині, пам’яті Вікторії Йосипівни Морозюк ( Буткевич)- учительці, відміннику народної освіти, матінкі .. Вступну частину розпочав з ностальгічних ноток:
“...Зрідка відвідую батькові Немиринці: тут побутував родовід Морозюків, тут 1909 р. народився у сім’ї Морозюків- Матвія і Теклі( із Заремблюків) мій батько Карпо та його сестри( а мої тітоньки)- Маланка, Ганна, Оляна.. Тут залишилося у спогадах моє безрадісне дитинство, вистраждане у роки німецько-фашистської окупації та голоду 1944- 1947 років.. Село у далекому Загумінку, забуте часом. Тепер таких сіл на нашій Україні сила- силенна. Вимирають…А були колись кореневищем трудолюбивих селянських родів, стрижнем вільнолюбивого козацького духу, оберегом самобутності всього українства..
Даний художньо-документальний спогад повістує про долю сільської учительки і дітей війни, на прикладі родини Морозюків та інших родичів, в контексті історії села Немиринець, котре знаходиться в мальовничому місці нашого краю. Ескізи та яскраве оформлення до книги підготувала Алла Леонідівна Буткевич, двоюрідна сестра автора, уродженка 1943 р. с. Комсомсольського- дитина війни, сестра підпільника- антифашиста 1941-1943рр. Буткевича Леоніда Йосиповича, сьогодні мешканка Донбаса. У нарисі автор розповідає не лише про трагічну долю своєї родини, котра залишилася без глави в найважчий і найтрагічніший період - окупації села фашистами, Карпа Морозюка , котрого було страчено окупантами у 1942 р., як члена Бродецько-Комсосмольської підпільної групи біля Жежелівського лісу. Його останки поховані у братській могилі в с. Комсомольському. Героями його новелетек стали і звичайні мешканці села, прості селяни, люди, що гуртом вистраждали страшний період війни зі смертями, втратами, хворобами, наругами...та її наслідки у повоєнні, голодні роки розбудови...
На сторінках автобіографічного нарису представлені родинні світлини, документи та архівні дані з історії села, в тому числі списки прізвищ понад половини мешканців того періоду, померлих від голоду в 1932-1933рр., серед котрих родичі і сусіди. Тут згадуються жахливі розповіді очевидців голоду , в тому числі рідної бабуні Теклі .
Автор новелеток впродовж багатьох років підтримує тісні стосунки , листується з батьківщиною своїх батьків. Музей має у своїх фондах, завдячуючи автору, майже усі його книги, чимало світлин та інших документів із домашнього родинного архіву. Познайомитись зі всіма книгами Володимира Морозюка можна в центральній районній бібліотеці, куди він регулярно теж надсилає свої краєзнавчі, цікаві та цінні насиченністю краєзнавих тем, видання. Автор вищезгаданої книги проводить регулярну копітку роботу по встановленню та виявленню все нових фактів та документів, повязаних зі своєю родиною. Як відомо, історію пишуть прості, скромні, звичайні люди, саме з них вона і вершиться. У даній книзі ви познайомитеся з тими , хто переміг Другу Світову та інші природні і штучні катаклізми, вистояв і продовжується в нових поколіннях наших працелюбних земляків. Тут також ви можете познайомитися з раніше виданими напрацюваннями автора та матеріалами на дану тематику в інших джерелах з 2008 по 2011 роки під авторством Володимира Морозюка краєзнавця, члена Національної Спілки Письменників України з Івано – Франківська.


Директор Музею історії міста Козятин Лілія Макаревич

Немає коментарів:

З нагоди Міжнародного дня пам’яток і визначних місць.

  В КЗ «Музей історії міста Козятин» відкрито   тимчасову виставку   «Визначні місця Козятинщини». На ній представлено   світлини, живопис...