четвер, 20 червня 2024 р.

Міжнародний день біженців






Щороку, 20 червня, відзначають Всесвітній день біженців, заснований Організацією Об’єднаних Націй на честь сили, мужності, витримки мільйонів біженців по всьому світу.

Вперше цей день відзначили 20 червня 2001 року, вшановуючи 50-ту річницю Конвенції 1951 року про статус біженців.

У 2001 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про статус біженців 1951 року та Протоколу щодо статусу біженців 1967 року і привела національне законодавство у відповідність до цих міжнародних актів.

Всесвітній день біженців перш за все є нагодою згадати про тих, хто був змушений покинути свої домівки, родину, роботу, друзів, своє звичне та налагоджене життя, тих, хто був змушений тікати зі своєї батьківщини та шукати притулок і захист в незнайомих, чужих країнах. 

Після  повномасштабної  російської  агресії  на території України на кінець квітня 2024 року понад 4,2 млн. українських  біженців отримали  статус тимчасового захисту в країнах Європейського Союзу, згідно даних статистичної організації ЄС “Євростат”.

Станом на кінець квітня 2024 року громадяни України становили понад 98% тих, хто отримав тимчасовий захист. Дорослі жінки становили 45,7% від загальної кількості осіб, які отримали тимчасовий захист в ЄС. Ще 32,8% становили діти та 21,5% – дорослі чоловіки. Для порівняння: станом на кінець січня 2024 року жінки складали 46,1%, діти – 33,2%, чоловіки – 20,7%

Наразі у   Козятинській громаді на початку року  офіційно зареєстровано 3140 ВПО, як зазначила  начальник відділу по роботі із внутрішньо переміщеними особами Управління соціальної політики Альона Ясінська.


Немає коментарів:

В КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування музейного фонду

В  КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування  музейного фонду новими надходженнями документів, світлин, предметів ...