вівторок, 20 серпня 2019 р.

Творча династія родини Колодій


 Творча династія родини Колодій








7 серпня в Музеї історії міста Козятин відкрили виставку живопису та декоративно – прикладного мистецтва під назвою «Творча династія родини Колодій». Виставкову залу музею прикрасили живописні полотна, виконані аквареллю, пастеллю, гуашшю, олівцем, тушшю, олійними фарбами. Також заворожують погляд і шкатулки та дощечки, оформлені у техніці петриківського розпису. Спочатку планувалося до презентації представити лише роботи Олени Колодій, студентки Львівської академії друкарства на кафедрі книжкової графіки, в різноманітних техніках. Але як виявилось, родина Колодій унікальна тим, що хист до малювання та любов до рідного краю передається у цій сім’ї з покоління в покоління від матері до дочки. 







Кожній майстрині присвятили у виставковій залі свій куточок. Живописні роботи Олени, дерев’яні шкатулки, дощечки та кілька картин оформлених Лілією Колодій у техніці петриківського розпису, а також розписані Тетяною Колодій дошки та картини олійними фарбами. А ще вражають дві роботи прабабусі, Галини Даценко. Картини створені після Другої світової війни і намальовані звичайними олійними фарбами, які у той час використовувалися для фарбування вікон та дверей. Цікаво те, що роботи навіть не довелося реставрувати, вони збереглися в ідеальному стані. А сама Галина хоча і ніде не навчалася , змогла передати у своїх творах красу рідного краю у цікавій техніці примітивізм, у якій так полюбляла творити Марія Приймаченко - народна художниця України, лауреат Державної премії України ім. Т.Г. Шевченка. 
Оленка та Тетяна почали малювати ще з малечку. То були звичайні дитячі малюнки. На щастя, мама дівчаток побачила в них те маленьке зернятко талану і згодом віддала їх обох у художній клас до викладача – Степанюк Наталії Василівни, яка і допомогла освоїти різноманітні техніки образотворчого мистецтва. «Ті вісім років навчання були надзвичайно веселими та продуктивними…»- ділиться враженнями Олена. На цьому творчий шлях сестер не закінчився, Тетяна обрала подорож стежкою декоративно – прикладного мистецтва, особливо вподобала техніку петриківського розпису. Саме від неї мама Лілія Колодій і переняла досвід , тепер часто прикрашає шкатулки, дошки і меблі на замовлення. Багато класів третьої школи, де навчалися і Лілія і її донечки , оформлені їх руками.
А от Оленка вже в 4 класі перемогла у конкурсі «Людина року» в номінації «Кращий учень початкових класів 2011 року». Займала призові місця в шкільних та районних конкурсах різного напрямку. У 2017 році стала переможницею міського фотоконкурсу «Зимові фантазії». Дівчина гарно танцює, має чудовий голос, але вже з 10 класу вона знала, що буде навчатися у Львові і в майбутньому мріє стати відомим ілюстратором дитячих книг. Наразі вона вже другокурсниця Львівської академії друкарства. На виставці презентовано її натюрморти та пейзажі в різних графічних техніках. 
На відкриття виставки завітали рідні, друзі та знайомі родини. Також багато теплих щирих слів пролунало від журналіста і поета Петра Зарицького та від учителів Олени – першої вчительки Тетяни Зліпушевої, вчителя мистецтва Вікторії Пилявець та вчителя праці Ольги Клірішенко. Від імені Козятинської міської ради висловила свої враження від творів мисткинь та привітала з відкриттям виставки і вручила подарунок начальник відділу культури міста Світлана Рибінська. Пісенне вітання для родини Колодій подарували Ольга Балецька та Ольга Огородник . Українські народні пісні, які пролунали у їх виконанні, зворушили присутніх до сліз.








Немає коментарів:

З нагоди Міжнародного дня пам’яток і визначних місць.

  В КЗ «Музей історії міста Козятин» відкрито   тимчасову виставку   «Визначні місця Козятинщини». На ній представлено   світлини, живопис...