четвер, 13 квітня 2017 р.

В музеї історії міста Козятина навчали розписувати писанки.


                    


       

  До Великодня в Музеї історії міста Козятина відкрито виставку листівок із фондів музею «Зі Світлим Воскресінням Господнім!». Подарувала їх музею Ірина  Шафер, дід котрої  Семен Новіков працював касиром на вокзалі.  Зберегла їх у сімейних альбомах тітка Тася Семенівна , котра, не маючи своєї родини, проживала разом з  племінницею  до останніх днів життя напроти вокзалу  у батьківському будинку із  затишним  садочком.  У декількох альбомах  листівки від початку до середини 20 століття, поштові картки  від родичів з Польщі, Німеччини, інших країнах ближнього та дальнього зарубіжжя.
       13 квітня у Чистий четвер  в музеї було організовано майстер - клас з розпису  традиційної української писанки, котрий провела організатор та учасниця всеукраїнських, районних та обласних великодніх виставок , директор районного будинку культури  Тетяна Марянчик. Вона впродовж години перед учнями ЗОШ №1 та №2  демонструвала процес сакрального народного  прикладного мистецтва – писанкарства.
          Саме , в чистий четвер на Україні, традиційно дівчата після того, коли прибрали у хатах, помилися, перевдягнулися у вишиту сорочку ввечері, у повній тиші  розписували і створювали великодню   писанку. Вона була  святковим подарунком, оберегом і просто прикрасою у домівках  наших земляків- подолян,  їх близьких і родичів..
        Існує    переказ, що  Марія Магдаліна – православна свята - мироносиця , зцілена Ісусом Христом від 7 хвороб,   слідувала за ним усюди, була свідком   його мук, розп’яття та воскресіння Господа Христа , прийшла до римського імператора Тіберія,  проповідуючи християнство, із звичайним  у руках курячим  яйцем та сповістила його , що Христос Воскрес із мертвих, на що той відповів, я повірю у цю нісенітницю лише тоді, коли   яйце, що у її руці,  почервоніє і воно вмить на очах у імператора стало , як кров Христа  червоним . Яйце символізує зародження нового життя і є символом   віри та   Воскресіння .  Таким чином завдяки Марії Магдаліні  звичай  дарувати  один одному пасхальні яйця в день світлого Христового Воскресіння розповсюдився  поміж християнами всього світу.
          Школярі  разом з учителями,  котрі завітали на майстер- клас до музею, стали натхненниками і свідками створення чарівного дива – писанки . Вона вийшла неймовірно  гарна, як сама весна, неповторна  , як  навколишня подільська природа.  Наприкінці зустрічі  бажаючі придбали спеціальні писочки для розмальовки  воском видутих або запечених у духовці великодніх  яєць. А музей поповнився  від Тетяни Марянчик  двома новими , авторськими великодніми писанками.

                      


                                    Ірина Пузир, Леся Маківчук теж придбали писочки.



Директор музею історії міста Козятина Лілія Макаревич

Немає коментарів:

Сьогодні, 26 кувітня 2024 року, відбулося відкриття меморіальної дошки нашому юному Герою Шеремету Мар’яну Сергійовичу.

  Сьогодні, 26 кувітня 2024 року,  відбулося відкриття меморіальної дошки нашому юному Герою Шеремету Мар’яну Сергійовичу.   Шеремет Мар&#...