четвер, 22 вересня 2016 р.

Козятин відзначає 150-річний ювілей Михайла Грушевського.

          Козятин відзначає 150-річний ювілей   Михайла Грушевського.
                   
Грушевський Михайло ( праворуч сидить поруч з матір'ю Глафірою Захарівною),батько Сергій Федорович, брати Захарій і  Федір, сетра Ганна 1876 р.

Гімназійне фото 1880 р.

Засідання круглого столу відкриває начальник культури міста Світлана Францівна Рибінська
      Музей історії міста  провів  за підтримки управлінь освіти міста  та району 21 вересня засідання  тематичного круглого столу  «Вплив Михайла Грушевського на розвиток історії України та нашого краю» з нагоди 150-річниці від дня народження Михайла Сергійовича Грушевського.
Доповідачі та гості  ( ліворуч) - учасники національно- патріотичного гутртка "Віче" Козятинського вищого професійного училища залізничного транспорту.
17 вересня за старим стилем , а 29-го за сучасним ми відзначаємо, згідно указу президента та розпорядження управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації,  ювілей великого українця.  Його дитинство і юнацькі  роки були  тісно пов’язані з нашим краєм, зокрема, із с. Сетринівкою, звідки родом мати  видатного вченого ,  історика, публіциста, літературознавця , політика ,Глафіра Захарівна Опокова. Він надзвичайно був закоханий у природу, культуру, побут і просто в людей, котрі проживали поруч  з дідусем Захарієм Івановичем Опоковим – місцевим священником , навколо  його спочатку старого попівства, котре згоріло, а потім біля нового, просторого  деревяного біля церкви . Сестринівка та материна рідня ( дідусь по батьковій лінії  помер  за 15 років до народження  онука) були для Михайла «властиво одиноким кутком, де він міг зв’язуватись з українською стихією, дотикатися до української землі, до її природи, до її культури», згадує у своїх споминах Грушевський :. «..Українське село, ліси, води, український народ, українська мова – все це увірвалось в мою душу як якийсь інший кращий світ» . Життя в Сестринівці було для нього одним  неустанним святом. Перебування на нашій козятинській землі, родина Опокових та Груш-Грушевських з Чигирина і  Київщини  , мали величезний  вплив на формування  національної свідомості  майбутньої видатного українця.
           Відкрила засідання круглого столу начальник відділу культури та туризму Козятинської міської ради  Світлана Рибінська, звернувшись до  старшокласників, учнів училища, істориків, краєзнавців з вдячністю, що цікавляться та досліджують цікаві події нашої козятинської землі, в тому числі і життям  такої непересічної особистості , як великий українець  Михайло Грушевський .




Доповідач , ветеран освіти, вчитель історії Ольга Мельникова


Під час слухань доповідачей.

Про все це і багато інших цікавих моментів з життя ювіляляра ми дізналися з доповідей виступаючих за круглим столом, серед котрих були гості – учениці 11 класу Сестринівського загально-освітнього навчально- виховного комплексу «Школа- дитячий садок» Валерія Слободяник і Марія Ащебрович ,у супроводі заступника директора з навчально- виховної роботи Людмили Михайловської, ( куратор вчитель історії, завідувач музеєм Грушевського Людмила Левчук), учениці III курсу філологічного профілю навчального виховного комплексу «Ліцей-школа» Дар’я Балахтар та Сніжана Савоськіна ,( куратор учитель історії Віктор Добровольський) , учениця 11 класу ЗОШ № 3 Тітар Тетяна ( педагог Євгенія Дунець),учениця 11- Б класу Анастасія Заїчко ( педагог- Світлана Макогон), учениця  10 класу ЗОШ № 5 Катерина Куліш ( педагог Наталія Парчевська), учениця 10 класу ЗОШ №2 Анна Ружицька ( куратор вчитель історії Олексій Крилов), учасники національно – патріотичного гуртка «Віче» Козятинського міжрегіонального вищого професійного училища залізничного транспорту Діана Крот, Катерина Терещук, Ольга Гаврих у супроводі керівника , викладача історії Олени Іванової  та  учнів Андрія Старушка , Андрія Трофімова. Долучилася до заходу зі спогадами про створення краєзнавчої кімнати з матеріалами про Грушевського у Сестринівській школі, ветеран освіти, вчитель історії Ольга Мельникова. Філолог  Галина Пасічник  познайомила присутніх з літературною спадщиною Михайла Грушевського, а бібліограф  - краєзнавець Козятинської центральної районної бібліотеки Наталія Соляр розповіла про історію відкриття пам’ятника Михайлу Грушевському в м. Козятині відомого в  Україні і за її межами народного художника  Валентина Зноби .


Бібліограф- краєзнавець центральної районної бібліотеки Наталія Павлівна Соляр.

На фоні виставки Наталія Павлівна Соляр та вчитель- методист, філолог Галина Іванівна Пасічник.


Учасники  національно-патріотичного гуртка "Віче"  з училища  на чолі з викладачем історії Оленою Геннадіївною Івановою.


Знайомство з виставкою директором музею Лілією Павлівною Макаревич.

 Під час  засідання круглого столу.

Також вона познайомила  учасників круглого столу  з літературою , запросила відвідати бібліотеку, де  до послуг користувачів чимало на дану тематику літератури. Музичну паузу подарував присутнім учень Козятинської дитячої музичної школи Віталій Гуменюк , педагог класу скрипки Світлана Миколаївна Чайка. Він створив ніби образ маленького Михайла, котрий усе життя намагався досконало навчитися грати на скрипці і  виконав твір улюбленого композитора Михайла Грушевського Миколи Лисенка "Лисичка". Щиро вдячні усім, хто допоміг музею у проведенні такого корисного  для наших земляків  заходу.  В музеї діє виставка світлин "Михайло Грушевський - великий українець". Запрошуємо відвідати музей. а 29 вересня в селі Сетринівка відбудеться обласне свято- фестиваль музейних міні- експозицій. буде цікаво,долучайтеся, земляки.





 Директор музею історї міста Козятин Лілія Макаревич.

Немає коментарів:

Сьогодні, 26 кувітня 2024 року, відбулося відкриття меморіальної дошки нашому юному Герою Шеремету Мар’яну Сергійовичу.

  Сьогодні, 26 кувітня 2024 року,  відбулося відкриття меморіальної дошки нашому юному Герою Шеремету Мар’яну Сергійовичу.   Шеремет Мар&#...