четвер, 17 квітня 2014 р.

Cвітлому Воскресінню Христовому присвятив свої живописні полотна Віктор Кльоц в Музеї історії міста Козятин.



Віктор Кльоц  на фоні автопортрету.

Галерея духовної еліти: Юзеф Мошкович- костьол Матері Божої Доброї Ради будував( зліва), по цетру Леон Дубравський-єпископ з Кам'янця -Подільського  і отець Олександр Бойко- Почесний Громадянгин Козятина.
17 квітня в чистий четвер в нашому музеї зібралися  близькі , рідні , знайомі художника з села Козятина Віктора Кльоца на відкриття виставки до Великодня. На  14 полотнах    світлі образи  відомих   релігійних діячів міста  і краю, католицькі і православні храми нашої місцевості, дорогі серцю образи рідних та біблійні сюжетні композиції.  Вражає всіх присутніх та відвідувачів виставки образ отця Олександра Бойка- Почесного громадянина Козятина, людини від Бога, як кажуть про нього мешканці міста, котрий  понад 50 років очолював місцевий приход, в свій час на запрошення Віктора Кльоца освятив виставку і музей для подальшої благотворної діяльності на збереження минувшини міста залізничників. Його молодший син Валерій Бойко  погодився надати портрет батька  в експозицію до Великодніх свят і поздоровив митця з відкриттям виставки.
Син отця Олександа Валерій Бойко і отець Роман Масира - настоятель Козятинської Православної церкви  Святого пророка  Іллі Київського патріархату.
 Уваги заслуговує представлений на виставку портрет ксьонза Юзефа Мошковича,  котрий організував  в Козятині   будівництво костьолу Матері Божої Доброї Ради і цією сподвижницькою працею зайняв достойне місце в істороії міста. Цікавий  для відвідувачів потртрет єпископа Леона Дубравського з Кам'янця -Подільського.  Радують око  наймальовничіші духовні осередки міста, написаний автором виставки на полотні  місцевий  костьол, капличка Святого Духа, де вперше приступив до обов'язків священника отець Олександр, Водокачка-  найкрасивіший острівець природи міста. Представив  художник і храм  Молдови з села Димитрівки, де доводилось в свій час   займатися його  реставрацією. В захопленні Віктор від найдавнішого шедевру архітектури нашого краю- Поличинецької Свято- Преображенської церкви, побудованої у 1780 році, що ввійшла до  переліку 21  перлин Поділля.
Вражає усіх величезне панно "Голгофа" , котре оповідає усім трагічну біблійську оповідь про розпинання сина Божого Христа  та  вплив цього жахливого вчинку на присутніх. Оптимістично святковий настрій створюють  картини з голубами- носіями миру, котрі звили гніздечко у військовому нікому не потрібному шоломі та автопортрет художника у вишиванці та в  старовинному брилі.,як істинний патріот України. Розділити свято завітало багато гостей з католицьких парафій Козятина отець Олег , Ружина- отець Лаврентій з сестрами.  Завітав на виставку отець Роман Масира з  Української Православної церкви Святого  Пророка Іллі Київського патріархату , поважний в творчих колах  художник Ральф Тимошенко  звернувся з вітаннями до автора виставки, куми Валентина , Євген з Ольгою. Співала старовинних, мудрих українських  пісень матуся Станіслава Францівна. З музичними  чарівними вітаннями виступили учні музичної школи Михайло Коломієць- викладач Олена Коломієць,  Катерина Жеромська- викладач  Ірина Вовк.    Ліричну гру на скрипці подарувала автору виставки викладач школи Світлана Чайка і  гості  Валентина Піралова з подругою Ларисою Казмірчук поздоровили художника пісенними виступами. На заключення вручила подарунки та квіти  від міської ради начальник відділу культури і туризму Світлана Рибінська.  Підтримала на виставці чоловіка його дружина Лаура  та онучка Вікторія, подарувавши вірш про любу серцю  Україну.

Подружжя Віктора і Лаури Кльоців з онучкою Вікторією.

Вітання начальника культури міста Світлани Рибінської.


Друзі з мамою автора картин Станіславою Францівною.

Виступ викладача музичної школи Світлани Чайки.

Музичний подарунок бандуристки Каті Жеромської ( викладач Ірина Вовк).


Представлення автором своєї творчості.


Вітання ксьонза отця Лаврентія з Ружина.

Куми Євген та Ольга- майже рідня.

Люба онучка Вікторія дарує вірш про  Україну.

Родина.

Першачки прийшли на виставку.

Вітання Валерія Бойко- сина отця Олександра, чий портрет представлено на виставці.

Немає коментарів:

26 березня - День Національної гвардії України.

  В Україні 26 березня відзначають День  Національної гвардії. День Національної гвардії України до 2000 року відзначалося щорічно 4 листо...