середу, 18 грудня 2013 р.

До 105-ої річниці від Дня народження Марії Приймаченко- народної майстрині України світового значення.


Автор виставки Світлана  Ігнатенко.

 
Автор Світлана з мамою ліворуч Марією Кирилівною Янчук та двоюрідною сестрою праворуч Вірою.

Я вас ніколи не забуду і всім людям навіки заповідаю любов. Мені бачилося: любов, ще  таке буде на землі. Лад буде. Живіть зі світом!”- зверталася з останніми словами до людей наприкінці свого 89  літнього життя, прикута 8 років до ліжка,  проста у білій ситцевій хустині селянська жінка-каліка Марія – крива , що страждала   з дитинства від полімеаліту, не могла ходити без милиць, а потім на протезі. Малограмотна селянка , лівою рукою творила дива на папері і  з глини, виводила  чудернацькі, невидані в світі квіти, тварин з людськими лагідними і злими очима,  райських птахів, павичів, зозуль, розписаних у соковиті  неприродні, яскраві кольори, зображала буденне  та святкове селянське життя. ЇЇ примітивне мистецтво неповторне, не бачене у житті, тому і стало відоме у  всіх світах - Москві, Ленінграді, Парижі, Відені, Монреалі, Празі.. і далеко-далеко за океаном.. Лауреат національної премії ім.. Т. Г. Шевченка, заслужений митець  і народна  майстриня України вражала всіх жагою до життя,  працелюбністю, скромністю,невибагливістю, любов’ю до  матінки-землі,  пишної і  мальовничої природи, до всього світу.
” Я,знаєте, не завидую ні на багатство, ні на гроші, я не завидую ні на що. Я роблю для людей. У мене в серці  Бог і треба, щоб у всіх людей був Бог. Роби людям добро, щоб жили люди, як квіти цвіли. Ось і все моє слово на світі..”- заповіла нам велика українка-художниця, сьогодні зі світовим ім’ям. Напередодні ювілею малярші, котрий відзначатиме світова спільнота12 січня 2014 р., інша художниця з Козятиина – міста залізничників Світлана Ігнатенко, проникнувшись важкою жіночою і щасливою творчою долею жінки,  присв’ятила їй 25 творчих робіт  на папері,  написаних акриловими та олійними фарбами, ніби літопис життя неповторної майстрині пензля під назвою “Маша художниця”. Роботи виконані на зразок техніки – примітивізм з використанням елементів  з творчості Марії Приймаченко, де відома світовій спільноті  жінка у пошитій та  вишитій своїми руками  сорочці, без милиць, повністю здорова і є головною героїнею усіх робіт. На презентацію цікавої ,тематичної виставки прибуло чимало гостей, серед яких рідні, близькі художниці, митці з нашого міста, причетні до творчості мешканці. Особливу увагу було приділено долі Марії Приймаченко- ювілярші, так вирішила автор виставки. Виставка не відбулась , як би не підтримка авторці   мами  Марії Кирилівни, двоюрідного брата Леоніда Васильовича Казмірчука, його родини дружини Віри  Володими рівни та  сина Руслана, ,котрі допомогали видати книгу до минулої виставки ”Морська таїна”, двоюрідним сестрам Вірі, Валентині, Надії дякує  авторка  робіт за матеріальну підтримку у підготовці виставки. Вітання почула Світлана Ігнатенко і від колег по пензлю , художників - Валерія Герасимчука, Валерія Гринішина, Лесі Панасюк, Ігоря Іванова, керівника проекту ІІІ Тисячоліття “Козятин- онлайн” Наталки Баштової.
 З двоюрідним братом Леонідом Казмірчуком.

Ліворуч нач. відділу культури і туризму міської ради Світлана Рибінська, праворуч художник Валерій Герасимчук, на передньому плані Анна Попович-гостя виставки.

Ліворуч Валерій Герасимчук, праворуч біля авторки виставки Леся Панасюк- художниця з вокзалу ст. Козятин.

Група підтримки- рідня, правруч сестри Віра та Надія.

Під час презентації.




Мама авторки виставки Марія Кирилівна Янчук.

Художник Валерій Герасимчук вітає з презентацією.

Ведуча директор Музею історії міста  ознайомлює присутніх з виставкою.

Під час відкриття виставки.


Двоюрідні сестри Віра та Надія.

Вітає співачка Олена Пантєлєєва.

Вручення подяки від відділу культури Козятинської міської ради.
Надзвичайний сюрприз отримала від лауреата і переможниці багатьох міжнародних та всеукраїнських  пісенних конкурсів Олени Пантелеєвої, котра подарувала  автору виставки і усім гостям неперевершений життєвий, ліричний  романс про жіночу долю.  І на заключення презентації начальником культури та туризму міста Світланою Рибінською було вручено  героїні свята подарунок, квіти,   подяку від міської ради
за організацію  чудової , тематичної, сюжетної   і  надзвичайно цікавої з мистецької   точки зору виставки.
З начальником культури міста Світланою Рибінською.

Під час виставки.

Вітання від Наталки Баштової- керівника проекту ІІІ Тисячоліття- Козятин онлайн.

Вітання від художника Валерія Гринішина.

 Підготувала директор Музею історії міста Лілія Макаревич.




Немає коментарів:

З нагоди Міжнародного дня пам’яток і визначних місць.

  В КЗ «Музей історії міста Козятин» відкрито   тимчасову виставку   «Визначні місця Козятинщини». На ній представлено   світлини, живопис...