четвер, 18 липня 2024 р.

7 ювілеїв і знакових подій Віктора Іванова

 Цьогоріч сім ювілейних дат - знакових подій у нашого земляка , кінорежисера , майстра української комедіографії Віктора Іванова (1909-1981), в минулому машиніста - залізничника, народженого 115 літ тому у подружжя Михайла Спиридоновича та Тетяни Андріївни на початку року у Прийомному покої відділкової лікарні .



Кінорежисер, сценарист-письменник, кінодраматург став у 1974 році , 50 років тому - заслуженими діячем мистецтв України (1974).


26 липня 1929 року - 95 років тому, учень на помічника машиніста Віктор Іванов вперше сів в кабіну паротягу й отримав право на його водіння .



А Лауреатом Державної премії ім. Олександра Довженка (1999 р.) його визнали вже після смерті, за екранізовану комедію Михайла Старицького "За двома зайцями". Тоді ж преміювали і творчий тандем артистів в ролях Проні Прокопівни та Свирида Голохвастого - Маргариту Криницину та Олега Бикова й увіковічили в образах.
.




23 серпня 1999 року виповниться 25 років з часу відкриття біля Андріївської церкви пам’ятника персонажам комедії «За двома зайцями». Під час урочистостей на відкритті була присутня Маргарита Криницина.

Шоста ювілейна дата приурочена виходу на екрани 65 років тому у 1969 році фільму "Вулиця тринадцяти тополь" у співавторстві з Аркадієм Народицьким
.


Сьомий ювілей - це відкриття на павільйоні кіностудії Олександра Довженка у 1999 році авторської меморіальної дошки . Відео з урочистостями зберігається в фондах музею . Поділився матеріалом син кінорежисера , оператор кіностудії О. Довженка, викладач Михайло Іванов, який не одноразово бував в нашому місті.
У 2011 р. вона зникла. Але незабаром з'явилася на тому ж місці.
https://omi.net.ua/uk/news/show?id=21
Копія


Й восьма, не святкова, трагічна, поминальна родинна подія - 105 років тому під час епідемії холери в Козятині у 1919 р. помер , лікуючи хворих ,фельдшер залізничної лікарні, батько трьох дітей , глава родини - Михайло Спиридонович Іванов.


Меморіальна дошка на будинку, де народився Віктор Іванов в Козятині по вулиці Винниченка №7, встановлена на день незалежності у 2007 р.

Немає коментарів:

В КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування музейного фонду

В  КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування  музейного фонду новими надходженнями документів, світлин, предметів ...