понеділок, 15 липня 2024 р.

Музейники та біліотекарі відзначили з мешканцями міста 150-річний його ювілей

     150 років місту Козятин.





Працівники КЗ «Музей історії міста Козятин» у співпраці з працівницями  Козятинської публічної  бібліотеки  долучилися до святкування Дня міста  13 липня  у центральному сквері  .  Вони представили музейну міні-експозицію на тему «Леся Українка та інші видатні постаті, що відвідували Козятин».  Директор музею та науковий співробітник  Людмила Цуркан були в образах Лесі Українки та вченої - біолога Марії Зерової, уродженки Козятина, яка  створила і видала п’ятитомник у 7 книгах «Атласу грибів України» і стала лауреатом Державної премії.




 Доповнили інтер’єр виставки  давньою  книжковою етажеркою, на якій розмістили відповідної тематики книги із фондів бібліотеки про представлених видатних постатей:  знаного у світі , українського композитора Миколу Лисенко, який відвідував зі своїм хором Козятин і давав концерт для залізничників під час гастролей у 1897 р.. 



 Література  про  відому світового значення українську  оперну співачку Соломію Крушельницьку. Вона давала концерт в ресторанній залі вокзалу ст. Козятин  у серпні 1919 р. перед УГА у складі  із 12 осіб старшинського хору під диригуванням  воїна УГА Романа Ставничого. На концерті був присутній сам Головний отаман українських військ та флоту Симон Петлюра.




 Тут шанувальники  історії взнали про те, що,  знаменита українська письменниця , поетеса, громадська діячка Леся Українка перебувала в місті Козятин у грудні 1898 р., щоб отримати консультацію від знаменитого німецького лікаря- хірурга Ернста фон  Бергмана, власника трьох клінік у Берліні, основоположника  класичної та військово-польової хірургії. Наступного 1899 року він зробив їй у Німеччині успішно  операцію.





Відвідувачі виставки дізналися чимало цікавого  про першого начальника паровозного депо з 1870-1872 рр, інженера за спеціальністю,   Івана Ярковського, який втілив в життя свій авторський проєкт водопостачання станції Козятин  й захистив її перед вченими – інженерами. Пізніше вона була запроваджена на станціях  по всій мережі  Піваденно- Західної  залізниці . Також він є автором Ефекту Ярковського, так  званого світовими вченими, де він запропонував хибну, але частково визнану світовою спільнотою теорію гравітації, яка дозволяє змінити траєкторію польоту астероїду, що може нести  катастрофічну загрозу  землі.






 Також в нашому  місті  перебували, Микола Садовський два тижні гастролював зі своїм театром  у березні 1808 р. і половину зароблених коштів перерахували на пам’ятник Тарасу Шевченку . Державні видатні постаті теж не могли оминути  Козятин в буремний період першої світової та національно- визвольних змагань -  очільник УЦР Михайло Грушенвський,  гетьман Павло Скоропадський, головний отаман  українських військ та флоту  УНР Симон Петлюра, архієпископ  Нестор Шараєвський УАПЦ, єдиний із архієпископів, який похований на території  пам'ятки архітектури Софії Київської , тощо..


 Дякуємо земляку історику, пошуковцю Олексанжру Цілецькому за надані музею  історичні матеріали .




Під час заходу завітала відома в Козятині вишивальниця Антоніна Головненко. Вона подарувала  фотоархів однієї із родин, де чимало цікавих фото і давніх листівок, зокрема, будинку з химерами  нашого земляка - архітектора Владислава Городецького. Щиро вдячні пані Антоніні.


 Цікавились історією чимало відпочиваючих у  сквері, але нас вразив хлопчик Сашко Півнюк, який не відходив від  експозиції і  після  екскурсії захоплено   розповідав нам про інші сторінки історії України. 


Діти декламували вірші Лесі Українки, пригадували її справжнє ім’я , за правильні відповіді  отримували виготовлені  руками музейників календарики з портретом Лесі Українки. Підходили громадяни і цікавились  минувшиною міста , спілкувалися, фотографувалися.   Приємно, що  присутні не байдужі до минувшини рідного міста й України. 








Дякуємо за співпрацю Козятинській публічній біліотеці  в особах Світлани  Науменко, Натіалії Кесарчук, на чолі з директором Анною  Мочарською.

 Дай Боже, щоб наступне свято міста ми відзначили під мирним небом у вільній і самостійній Україні. 

Дякуємо воїнам, що   й сьогодні дарують нам таку  можливість . Повертаєтесь живими і неушкодженими.


 







Директор КЗ «Музей історії міста Козятин» Лілія Макаревич

 

Немає коментарів:

В КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування музейного фонду

В  КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування  музейного фонду новими надходженнями документів, світлин, предметів ...