четвер, 13 червня 2024 р.

 

13 червня минає друга річниця пам'яті захисника з Козятинщини - Пирогова Василя Петровича

Пирогов Василь Петрович 

(06.09.1988-13.06.2022) 

Головний сержант, командир міномета 2-го мінометного взводу мінометної батареї в/ч А 7339.

Нагороджений Орденом "За мужність ІІІ ступеня", Почесний громадянин міста Козятин (2024)  (посмертно). 

Народився  наш Герой земляк 6 вересня 1988-го в селі Іванківці. Родина з двома  старшими доньками і маленьким синочком переїхала незабаром до м. Козятин . Навчався у школі № 5 . Отримавши атестат про середню освіту, вступив до Козятинського залізничного училища, яке закінчив з відзнакою і здобув професію майстра колійних робіт. Батьки і педагоги в училищі радили Василю вступати до залізничного вузу. Але він не планував своє майбутнє пов’язувати з роботою на залізниці. Коли йому виповнилося 18 років, призвали на строкову військову службу. Служив мінометником на Житомирщині і гадки не мав, що його армійська професія колись знадобиться в житті.

Після служби в армії 10 років працював в забійному цеху Козятинського м’ясокомбінату. Він був кваліфікованим спеціалістом і не одноразово відзначався керівництвом, але  з психологічної точки зору , душа вимагала змін. Незабаром поїхав працювати за кордон.

Там все влаштовувало. Допомагав матеріально родині й  коханій донечці. Востаннє  поїхав на роботу  до Чехії в жовтні 2021 року, а повернувся додому 22 січня 2022 року. Планував повернутися за кордон  28 лютого. Трагічний день  24 лютого 2022 р.- повномасштабного російського вторгнення, зобов’язав нашого земляка стати на захист рідної домівки.  Пішов до військкомату і записався добровольцем  на війну  . Його призвали в мінометники. Відразу на фронт наш земляк не пішов. Спочатку пройшов навчання щодо застосування зброї західного зразка.  Василь Пирогов відправився на бойові  дії  4 квітня, а 13 червня 2022 р. загинув поблизу селища Мазанівка Слов'янського району Донецької області, Василь потрапив під артилерійський обстріл та отримав множинні осколково-вогневі поранення. 

НА честь "Амура" 13.06.2023 р. було встановлено меморіальну дошку на будинку в м. Козятині , в якому проживав Василь. На честь воїна названа й рідна вулиця.

 Слава Герою! Вічна пам'ять!

Немає коментарів:

В КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування музейного фонду

В  КЗ "Музей історії міста Козятин" продовжується формування  музейного фонду новими надходженнями документів, світлин, предметів ...