четвер, 18 квітня 2024 р.

З нагоди Міжнародного дня пам’яток і визначних місць.

 









В КЗ «Музей історії міста Козятин» відкрито  тимчасову виставку  «Визначні місця Козятинщини». На ній представлено  світлини, живопис і  літературу, буклети із фондів музею. В нашій територіальній громаді числяться  лише по м. Козятину 13 памяток занесених до державного реєстру місцевого значення. На відкриття  завітали учні 8 –Б класу  Комунального закладу «Ліцей №1 ім. Т. Г. Шевченка Козятинської міської ради Вінницької області» на чолі  з заступником директора з  виховної роботи  Галиною  Вікторівною Нагорною та вчителькою Наталією  Петрівною Бойко.

 Це свято було започатковано  за ініціативи вчених,  архітекторів, реставраторів,
працівників державних органів охорони пам'яток історії та культури задля збереження культурної спадщини України.







Президент України Леонід Кучма   підписав Указ  про встановлення 23 серпня  1999 року в Україні Дня пам'яток історії та культури,  який відзначаємо  щорічно  18  квітня  -  у Міжнародний день пам'яток і визначних місць.



 Для гостей було представлено  15 світлин, на яких зображено 13 найпопулярніших пам’ятки Козятинської ТГ, які  занесено до Державного реєстру пам’яток- Талимонівський яр- Братська могила жертв фашизму періоду другої світової війни 1950-2012рр.,  братська могила на ПРБ визволителів міста Козятина в період другої світової війни- 1967 р., пам’ятна стела , страченим залізничникам Івану Сєрбіну та Григорію Кондрацькому-1998р.,  погруддя Івану Бойко біля МВПУЗТ- 1976 р., вокзал – пам’ятка архітектури 19 ст., водонапірна вежа - 1904 р., ліцей № 2 -1896 р.,   Махаринецька православна церква  Успіння Пресвятої Богородиці  -1875 р., де священником був родич Михайла Грушевського Іван Волошкевич,  Уманський вокзал -1883 року забудови. Познайомили в музеї учнів  і  зі зниклими, не збереженими нашими пращурами церкви –Сестринівська православна Свято- Покровська церква- 1747 р. , в якій були священниками родичі Михайла Грушевського- прадід Василь Зарчинський і дід Захарій Опоков, Свято-Вознесенська церква в м. Козятині -1895 р.-священник при якому  зводили  і урочисто освячували церкву Нестор Шараєвський з 1921 по1927рр. став архієпископом  Української Автокефальної  православної Церкви. Дізналися гості і про  католицький  Костьол Матері Божої Доброї Ради 1911-1918 рр.  Їх доповнило  живописне полотно з архітектурною пам’яткою  -Іванковецька  церква Іоанна Богослова 1882 року забудови, написана відомою  черкаською художницею- землячкою Тетяною Куліш і подарована до музейних фондів родичем, уродженцем с. Іванковець Петро Бокалом.

Доповнили експозицію книги Леоніда Кривова «Та не забутня війна», «Війна. Погляд зблизька», « В пам’яті народній », «Кривавий слід війни» та буклети випущені музеями Вінниччини і Козятинщини.

Восьмикласники почули розповіді про деякі з представлених пам’яток історії, природи, монументального мистецтва та архітектури ,  занесені до  державного реєстру. Учні доповнювали розповідь ведучої своїми знаннями про пам’ятки , за що отримали на згадку тематичні сувеніри  з друковано продукції. 


Внесли патріотичні нотки  в захід   своїм чарівним співом  наприкінці зустрічі  учениці Козятинської дитячої музичної школи (керівник Оксана Юріївна Тіхомірова) ,  Аня Гунчак, Лілія  Гайдучок  класу викладача вокалу  Тетяни Миколаївни Костюк.





Вдячні  Ларисі Дашкевич з сином, які теж були присутні на заході. Ви багато чого дізнаєтесь нового. Завітайте до музею.



Директор КЗ «Музей історії міста Козятин» Лілія Макаревич

Немає коментарів:

Президент відзначив орденом військового з Козятина Віктора Малая

  Козятинчанин пішов служить у ЗСУ за контрактом з 2003 року після строкової служби у Прикордонних військах. Спочатку проходив службу ...